אבוס (כביש)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כביש מהיר פדרלי Bundesautobahn A115
Bundesautobahn 115 number.svg
View from Funkturm Berlin 10.JPG
מבט לאורך האבוס ממגדל השידור
כינוי אבוס
כביש מהיר לכל אורכו
אורך 9 ק"מ
נקודת התחלה משולש פונקטורם
ערים ראשיות ברלין
נקודת סיום משולש נוטהטאל
Berlin BAB 115.svg

אָבוּסגרמנית: Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße – "דרך לתחבורת רכב ואימונים", ובקיצור: AVUS) היה הכביש המהיר הראשון בגרמניה ובאירופה. שימש בעבר מסלול מירוצים לרכב מנועי, וכיום הוא חלק מהכביש המהיר A115 המחבר בין כביש הטבעת הפנימי של ברלין (A100) לכביש הטבעת החיצוני של העיר (A10).

הכביש נמצא בדרום-מערב ברלין, בין יער גרונוולד ממערב לשכונות וילמרסדורף וצלנדורף ממזרח. זוהי שדרה דו-מסלולית, שמצדה המזרחי עוברת מסילת הרכבת של רכבת הפרוורים (S-Bahn) מספר S7 המובילה לפוטסדם ומצדה המערבי שביל אספלט רחב להולכי רגל ולאופניים.

היסטוריה

1909–1945

בשנת 1909 החליט מועדון המכוניות "אאוטומובילקלוב פון דויטשלנד" (Automobilclub von Deutschland, ובקיצור: AvD) על הקמתו של מסלול מירוצים וניסויים לתעשיית הרכב ביער גרונוולד. לשם כך הוקמה חברת AVUS GmbH (אבוס בע"מ). ב-1913 החלו העבודות להקמת המסלול אך הן נפסקו ב-1914, זמן קצר לאחר שהחלו, בשל פרוץ מלחמת העולם הראשונה. לבסוף הסתיימה עבודת הקמת המסלול בידי איש העסקים הוגו שטינס ב-24 בספטמבר 1921. המסלול היה באורך כולל של כ-19 ק"מ, כשכל אחת משתי הישורות הייתה באורך של מעט יותר מ-9 ק"מ. בשני קצותיו נבנו קשתות פנייה שטוחות, והתנועה לאורכו נעשתה נגד כיוון השעון. אולם, המשבר הכלכלי החריף בגרמניה וקשיים כספיים הביאו לכך שהמסלול לא פעל, וחלקים ממנו אף פורקו ונמכרו לצורכי הסקה. רק ב-1926 אירח המסלול את תחרות הגרנד פרי הראשונה של גרמניה (Großer Preis von Deutschland), תחרות שגבתה את חייהם של ארבעה בני אדם בשל תנאי מזג האוויר והמסלול. מעבר לכך שמשטח המסלול היה חלק, היו בו בליטות בגובה של עד 10 ס"מ שנבעו מכך שהקרקע לא נדרכה בטרם הסלילה.

רק בשנות ה-30 של המאה ה-20 חזר המסלול לתפקוד מלא. באולמפיאדת ברלין ב-1936 עברו מסלולי ריצת המרתון ורכיבת האופניים לאורכו של האבוס. ב-1937, במטרה להופכו למסלול המהיר בעולם, הוגבהה הקשת הצפונית של האבוס בעזרת לבנים לזווית של 44 מעלות. במקביל נבנו בסמוך לנקודת הזינוק טריבונות חדשות ומגדל שיפוט עגול. ב-1938 הוחלט לחבר את האבוס לרשת הכבישים המהירים של גרמניה הנאצית (Reichsautobahn), והכביש הוארך מעבר לקשת הדרומית בניקולסזי עד לכביש הטבעת החיצוני של ברלין ונפתח לתנועה ב-1940. במקביל להמשך השימוש באבוס כמסלול מרוצים, תוכננה גם הגבהתה של הקשת הדרומית, אך תוכנית זו נגנזה בשל פרוץ מלחמת העולם השנייה, ומאוחר יותר המסלול אף נפגע מהפצצות.

1946–1998

בשל המצב הקשה בשנים הראשונות שלאחר מלחמת העולם השנייה, איש לא העלה על דעתו לחדש את התחרויות במסלול, והשימוש בו הותר לעיתים אף למרכבות רתומות לסוסים. רק ב-1951, לאחר שתוקנו הנזקים העיקריים, נערכה התחרות הראשונה לאחר המלחמה. טעות רווחת גורסת כי המסלול נחצה על ידי הגבול בין ברלין המערבית לגרמניה המזרחית, אך בפועל עבר זה כקילומטר וחצי מדרום לקשת הדרומית, וקיצורו של המסלול לאורך כולל של 8.3 ק"מ נבע מסיבות אחרות. לאחר מספר תאונות קטלניות שוב שוטחה הקשת הצפונית בשנת 1967, והמסלול קוצר פעמיים נוספות בשל כך שישורות ארוכות שוב לא היו באופנה. במשך כל השנים שימש האבוס כביש מהיר לכל דבר וציר תנועה חשוב בין ברלין המערבית וגרמניה המערבית, תוך שהוא נסגר רק לרגל תחרויות, אך עם נפילת חומת ברלין ב-1989 והפיכתו של האבוס לציר תנועה חופשי מברלין לכיוון פוטסדם, סגירתו של הכביש לצורך קיום תחרויות הפכה לבעייתית יותר ויותר. בשנת 1998 נערכה התחרות האחרונה בתולדות האבוס. הטריבונות נותרו במקומן כעדות היסטורית, ומגדל השיפוט העגול משמש מלון ומסעדה. מאז שנות ה-90 של המאה ה-20 משמש האבוס מקום מפגש פופולרי לרוכבי אופנועים לאורך כל השנה, ובאחד מימי ראשון מדי חודש יוני נערך בו מפגש רשמי של "המועדון הגרמני הכללי לרכיבת האופניים" (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club, ובקיצור ADFC).

A115

מסלול המירוצים של האבוס:
1. הקשת הדרומית
2.הכניסה לקשת הצפונית
3. הקשת הצפונית
4. נקודת הזינוק והטריבונות
"חלוקת גרמניה 1945-1990" - שלט זיכרון סמוך ל-A115
A115 סמוך לפרפורצהיידה
רוכבי אופניים באבוס ביום ללא רכב מנועי בשנת 2007

אורכו הכולל של כביש מהיר A115 הוא 28 ק"מ, וכ-9 ק"מ מהם היוו חלק מהאבוס ההיסטורי. האבוס שימש כבר מפתיחתו בשנת 1921 גם לתנועה חופשית של כלי רכב, ועם חיבורו ב-1940 לכביש הטבעת החיצוני של ברלין, השימוש בו למטרה זו גדל. מסיבה זו נחשב ה-A115 לכביש המהיר הראשון באירופה.

עם חלוקת גרמניה וברלין, שימש ה-A115 אחד מכבישי המעבר העיקריים בין ברלין המערבית וגרמניה המערבית (Transitstrecke). בדריילינדן-דרוויץ (Dreilinden-Drewitz) הוקמה נקודת ביקורת אשר זכתה לכינוי "נקודת ביקורת בראבו". מספר פריטי נוף מנציחים את עברו של המקום, ובהם העמוד שנשא את סמלה של גרמניה המזרחית ומכונת חפירה. עד איחוד גרמניה ניצב טנק סובייטי בצדה המזרחי של החומה להנצחת ניצחון הרוסים במלחמת העולם השנייה. הכביש הוא חלק מכביש טרנס-אירופי E51 המוליך מברלין לנירנברג.

Motorway IL.svg
כביש מהיר פדרלי Bundesautobahn A115
Bundesautobahn 115 number.svgTabliczka E51.svg
מחלפים מצפון לדרום
מספר מחלף שם המחלף סוג מפגש גישה לכביש
1 משולש פונקטורם (מגדל השידור)
Dreieck Funkturm
AB-Kreuz-blau.svg Bundesautobahn 100 number.svg A100
Berliner Stadtring
- אזור מנוחה אבוס
Raststätte Avus
Zeichen 377 - Autobahnkiosk (600x600), StVO 1992.svg AB-Tank.svg Parkplatz mit WC (Zeichen).svg Pfeil oben.svg Pfeil unten.svg בשני הכיוונים
2 יציאה היטנווג
Hüttenweg
AB-AS-blau.svg -
3 יציאה ספנישה אלה
Spanische Allee
AB-AS-blau.svg -
- אזור מנוחה גרונוולד
Raststätte Grunewald
Zeichen 377 - Autobahnkiosk (600x600), StVO 1992.svg AB-Tank.svg Parkplatz mit WC (Zeichen).svg Pfeil oben.svg Pfeil unten.svg בשני הכיוונים
4 צלב צלנדורף
Kreuz Zehlendorf
AB-Kreuz-blau.svg Bundesstraße 1 number.svg B1
- אזור מנוחה דריילינגן
Raststätte Dreilingen
Zeichen 377 - Autobahnkiosk (600x600), StVO 1992.svg Parkplatz mit WC (Zeichen).svg Pfeil oben.svg Pfeil unten.svg בשני הכיוונים

(Zeichen 392 - Zollstelle, StVO 1970.svg בעבר נקודת ביקורת הגבולות דריילינגן)
5 יציאה קליינמאכנוב
Kleinmachnow
AB-AS-blau.svg -
6 יציאה פוטסדם-בבלסברג
Potsdam-Babelsberg
AB-AS-blau.svg -
7 יציאה פוטסדם-דרוויץ
Potsdam-Drewitz
AB-AS-blau.svg L40
Nutheschnellstraße
8 יציאה סארמונד
Saarmund
AB-AS-blau.svg -
9 משולש נוטהטאל
Dreieck Nuthetal
AB-Kreuz-blau.svg כביש הטבעת של ברלין Bundesautobahn 10 number.svg A10
Berliner Ring

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0