אבקת חלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבקת חלב
אבקת חלב
ערך תזונתי ל-100 גרם
קלוריות 361 קק"ל
חלבונים 36 ג'
פחמימות 52 ג'
שומן 1 ג'
סידן 1.3 מ"ג
אשלגן 1.8 מ"ג
מקור:

אבקת חלב היא חלב שיובש ממרבית נוזליו לכדי אבקה. אבקת חלב ניתנת להחזרת נוזלים, אז היא הופכת לנוזל הדומה בתכונות רבות לחלב. לאבקת חלב חיי מדף ארוכים משמעותית מחלב, היא קלה לשינוע ואינה דורשת קירור. שימוש נפוץ באבקת חלב הוא בתוספת לבצקים ומוצרי מזון, על מנת ליצור טעם ומרקם דומים לתוספת חלב ללא דילול הבלילה.

היסטוריה

במאה ה-13 כתב מרקו פולו על מפגשו עם המונגולים בתקופת קובלאי חאן, אז ציין כי הם השתמשו בחלב שיובש למעין מרקם משחתי.

תהליך הייצור המודרני הראשון של אבקת חלב, הומצא על ידי הרופא הרוסי אוסיפ קריצ'בסקי בשנת 1802.

הייצור המסחרי הראשון של חלב מיובש, אורגן על ידי הכימאי הרוסי דרצ'וב בשנת 1832.

ב-1833 ויליאם ניוטון פיתח שיטה לייבוש בוואקום של חלב, וב-1855 נרשם פטנט לייבוש מסחרי של חלב על ידי ט.ס. גרימווייד (T.S. Grimwade).

מאז המאה ה-20 אבקת חלב מיוצרת על ידי צמצום חלב בחום לחצי מנפחו המקורי, וריסוס הנותר בקיטור עד לאידוי מרבית נוזליו. שתי שיטות מקובלות אחרות הן מריחת החלב על תוף פח רותח וסחרורו עד שהחלב מתקשה על הדופן; וייבוש בהקפאה, בדומה לקפה מגורען. לכל שיטת ייבוש תוצר שונה במקצת, מבחינת היכולת לשאת נוזלים מחדש, משקל נקי, טעם ואף ערכים תזונתיים.

שימושים

אבקת חלב נמצאת בשימוש נרחב במנות קרב, אספקת מזון חירום במקלטים ומקומות נוספים בהם אספקת חלב סדירה אינה אפשרית. כמו כן, אבקת חלב נמצאת בשימוש נרחב במכונות קפה מסחריות. ניתן להפוך את אבקת החלב לנוזל ביחס של 1:4 של אבקת חלב למים.

אבקת החלב משמשת, בין היתר, מתאמנים, הודות לריכוז הגדול יחסית של חלבון שיש בה, כתוסף תזונה פוטנציאלי. לעיתים היא משמשת גם כמרכיב באבקות החלבון השונות.

כשרות

מבחינת כשרות, אבקת חלב אינה זהה לחלב רגיל. היא אמנם חלבית כדין החלב, אך לעומת חלב נוכרי שאסור מדרבנן ורק לדעת מיעוט מותר בימינו עקב הפיקוח הממשלתי על יצרני החלב, אבקת חלב שנעשתה מחלב נוכרי ('אבקת חלב נוכרי') מותרת לפי שיטות מסוימות לכתחילה[1], ולפי שיטות אחרות רק במצבי דחק כמו לקטנים בשנות בצורת[2] וכדומה אפשר להתיר, אך יש המחמירים ואוסרים אותה לחלוטין[3].

כיום מקובל בגופי כשרות לציין על מוצרים המכילים אבקת חלב נוכרי עובדה זו בסמוך לציון הכשרות, וכן לא לתת כשרות ברמת סיווג 'מהדרין' למוצרים המכילים אבקת חלב נוכרי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אבקת חלב בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הרב צבי פסח פרנק, שו"ת הר צבי, חלק ג', יו"ד סימן קג; רבי אהרן וואלקין, שו"ת זקן אהרן, חלק ב' סימן מ"ד.
  2. ^ הרב עובדיה יוסף יביע אומר חלק ה' יורה דעה תשובה י"א.
  3. ^ לדוגמה, חזון איש, יורה דעה סימן מ"א ד'.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0