אברהם פלסנר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אברהם פלסנר
Abraham Plessner.png

אברהם פלסנר (13 בפברואר 1900 - 18 באפריל 1961) היה מתמטיקאי יהודי - רוסי. פלסנר נולד ב-13 בפברואר 1900, למשפחה יהודית בלודז', היום בפולין. הוא למד בבית ספר תיכון שבו שפת ההוראה הייתה ברוסית, גרמנית ופולנית. לאחר סיום לימודיו התיכוניים למד באוניברסיטת גיסן, שם למד אצל לודוויג שלזינגר ופרידריך אנגל. הוא גם למד באוניברסיטת גטינגן ובברלין. בשנת 1922 הוא סיים לימודי דוקטורט באוניברסיטת גיסן. יחד עם המתמטיקאי הגרמני קורט הנסל הוא ערך את אוסף עבודותיו של לאופולד קרונקר.

לאחר סיום לימודי דוקטורט פלסנר עבד במרבורג שם פרסם מאמר ובו ניסח את מה שמכונה "משפט פלסנר" (Plessner's theorem).[1] המשפט עוסק בהתנהגות פונקציות מרומורפיות בגבול האליפסה.

פלסנר הגיש את ההביליטציה שלו, שהיא דרגת פוסט-דוקטורט הדרושה לקבלת משרת הוראה באוניברסיטה גרמנית, לפקולטה באוניברסיטת גיסן. עבודתו נדחתה כיוון שהיה אזרח רוסי. לאחר שלא התקבל לעבודה באוניברסיטת גיסן הוא עבר למוסקבה והצטרף לקבוצת המחקר של ניקולאי ניקולאביץ' לוזין באוניברסיטת מוסקבה. אף על פי שעזב את גרמניה לפני שחוקק חוק ההסמכה ב-1933, יש חוקרים הרואים בו מהגר יהודי מגרמניה הנאצית; התפתחותו המקצועית נפגעה מאנטישמיות והוא לא הצליח לחזור לגרמניה, בניגוד למהגרים לא-יהודים מוקדמים כמו אברהרד הופ ווילהלם מאייר. חוקר אחד כתב כי במקרה של פלסנר "דאגה ביחס להיעדר אזרחות גרמנית היה מסווה ליחס אנטישמי".[2][3]

ב-1939 הוא הפך לפרופסור באוניברסיטת מוסקבה. הוא גם מילא תפקיד במכון המתמטי של האקדמיה למדעים של ברית המועצות. ב-1949 הוא פוטר משני התפקידים במהלך המאבק נגד קוסמופוליטיות.

חוקרים רואים בפלסנר מייסד אסכולת מוסקבה של ניתוח פונקציונלי. בשנות חייו האחרונות התמודד עם בעיות כלכליות ובריאותיות. הוא נפטר ב-18 באפריל 1961 במוסקבה.

הערות שוליים

  1. ^ Plessner Theorem. Encyclopedia of Mathematics
  2. ^ Siegmund-Schultze, Reinhard (2009). Mathematicians Fleeing from Nazi Germany: Individual Fates and Global Impact. Princeton University Press. p. 8. ISBN 978-0-691-12593-0.
  3. ^ Pinl, Max; Furtmüller, Lux (1973). "Mathematicians under Hitler". The Leo Baeck Institute Year Book. 18 (1). doi:10.1093/leobaeck/20.1.370.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0