אברציה כרומטית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אברציה כרומטית- התמונה התחתונה צולמה בעדשה ללא תיקון האברציה כך שהתמונה מטושטשת, בעוד התמונה העליונה צולמה באמצעות עדשה כרומטית איכותית המתקנת את העיוות

אברציה כרומטית הינה עיוות הנובע מכך שאורכי גל שונים נשברים בצורה שונה במעבר דרך חומר זהה. כאשר גל פוגע בחומר הוא נשבר ע"פ חוק סנל התלוי במקדם השבירה של החומר. מקדם השבירה איננו אחיד לכל אורך גל, ולכן כל "צבע" נשבר בזווית שונה. כתוצאה מכך מרחק המוקד בעדשה ספציפית שונה עבור כל אחד מאורכי הגל. כך, אובייקט המורכב ממספר צבעים מתרכז בנקודה שונה עבור כל גוון דבר הגורם לקבלת תמונה מטושטשת.

סוגים של אברציה כרומטית

אברציה זו מורכבת למעשה, משתיים. האחת הינה צירית או אורכית, והיא מתקבלת כתוצאה מהתכנסותן של קרני אור השייכות לאורכי גל שונים בנקודות שונות לאורך הציר האופטי. השנייה היא רוחבית או צידית, והיא נובעת מהתמקדותם של אורכי גל שונים בנקודות שונות על מישור המוקד. מיקום שונה על מישור המוקד מבטא הגדלה שונה של הדמות עבור אורכי גל שונים, מאחר שהיא מוגדרת על ידי היחס בין מרחק הדמות מהעדשה לבין מרחק העצם מהעדשה. מאחר שמרחקים אלה קשורים ביניהם באמצעות נוסחת גאוס, , כאשר, u מציין את מרחק העצם מהעדשה, v מציין את מרחק הדמות מהעדשה, ו-f מציין את מרחק המוקד, הרי שאלו הן היבטים שונים של אותה תופעה בסיסית.

תיקון (מזעור) אברציה כרומטית

אברציה כרומטית - כל אורך גל נשבר בזווית שונה ומתמרכז במרחק מוקד שונה.
דובלט - על ידי השימוש בשתי עדשות מסוגי זכוכית שונים ניתן להקטין את האברציה הכרומטית.

למרות השימוש הנעשה במונח תיקון, אין תיקון גמור, ומדובר בדרכים המיועדות למזער את העיוות ככל האפשר. אחת השיטות הראשונות להקטנת האברציה הכרומטית הייתה שימוש בעדשות בעלות יחס אורכי מוקד (מספר F) גדולים, דבר שהוביל ליצירת טלסקופים ארוכים מאד, עשרות מטרים לעיתים. רק עם התחלת השימוש בדובלטים ולאחריהם טריפלטים התאפשר תיקון אופטי לאברציה הכרומטית. בטלסקופ דובלט נעשה שימוש בשתי עדשות מסוגי זכוכית שונים ובעלות מקדמי שבירה שונים. מכיוון שבין שתי העדשות ישנו משטח מגע, יש צורך ביצירת משטחים אופטיים מלוטשים בשלמות זה ביחס לזה, דבר קשה מאד טכנית, מה שמעלה מאד את מחירם של טלסקופים אלו.

הקטנת אברציה כרומטית באמצעות עיבוד תמונה

צילום

מקורות

  • אופטיקה גאומטרית, עמי יברכיהו, התעשייה הצבאית (1986)
  • Optics, E Hecht, Addison-Wesley (1987)‎
  • Fundamentals of Optics, FA Jenkins & HE White, McGraw-Hill (1976)‎
  • Applied Optics, vol 1, L Levi, Wiley (1968)‎;

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אברציה כרומטית בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא פיזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.