אהרון סינגאלובסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אהרון סינגלובסקי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אהרון סינגאלובסקי
Aaron syngalowsky.gif

ד"ר אהרון סינגאלובסקי (Aaron Singalowsky‏; 18897 באוקטובר 1956) היה איש חינוך, ממייסדי World ORT ומנהיגיו, ומקים רשת בתי הספר של אורט ישראל.

קורות חייו

סינגאלובסקי נולד בעיירה לנינו (Ленино; לנינה (בלא') בבלארוס המודרנית) שעל יד העיר ברנוביץ', פלך מינסק, באימפריה הרוסית. בגיל צעיר הצטרף לתנועת הנוער הסוציאליסטית היהודית, שחרתה על דגלה את הסיסמה "שוויון ליהודים בכל מקום שיהיו".

זמן קצר לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה הוא עבר לגרמניה, למד משפטים ופילוסופיה באוניברסיטת היידלברג, סיים דוקטורט ועבד כעיתונאי. בשנת 1920, כאשר חברו מילדות ד"ר דוד ליבוביץ הגיע לברלין יחד עם ליאון ברמסון, כנציגים ושליחים של ORT רוסיה, הוא הצטרף אליהם ויחד הקימו בשנת 1921 את ארגון World ORT, לו הקדיש את כל מרצו. סינגאלובסקי נבחר להיות סגן יושב ראש הוועד הפועל, ומאוחר יותר התמנה לתפקיד יושב הראש, תפקיד שהחזיק בו עד לפטירתו בשנת 1956. בשנת 1923 הקים את ארגון ORT האמריקני.

כאיש בעל חזון הוא שאב את כוחו מהמורשת היהודית וממקורות ההיסטוריה היהודית הקדומה. הוא ראה בעבודה "מעשה קודש", ושילב את אמונותיו היהודיות באידיאלים של הארגון. הוא הפך למנהיג הרוחני והביצועי של הארגון. ביוזמתו הוקמו בתי ספר ומרכזים לחינוך באירופה. מבחינה פוליטית נמנה סינגאלובסקי על הטריטוריאליסטים.

בעקבות עליית הנאצים לשלטון בגרמניה עברה הנהלת World ORT וסינגאלובסקי עמה לצרפת. עם הגעת הכיבוש הנאצי לצרפת ביוני 1940, בזמן מלחמת העולם השנייה, התמקם הארגון בשווייץ. סינגאלובסקי ומשפחתו נמלטו למרסיי. בנובמבר 1942 נאלצה המשפחה להימלט מן הנאצים שוב. בינואר 1943 הגיעו לשווייץ ואחר שהות קצרה במחנה פליטים שם, שוחררו והשתקעו בז'נבה.

לאחר המלחמה ובעקבות השואה עזר בשיקום הפעילות החינוכית במחנות העקורים של שארית הפליטה בגרמניה, התמסר לרעיון הציוני והחל להקים במדינה היהודית החדשה בתי ספר רבים ככל האפשר. בשנת 1948 כאשר סינגאלובסקי הגיע לארץ, הייתה זו ראשיתו של אורט ישראל. הוא נפגש עם חיים ויצמן, עם דוד בן-גוריון ועם מנהיגים אחרים של המדינה החדשה והדגיש בפניהם שORT הוא ארגון א-פוליטי, ושליחותו העיקרית של הארגון לתרום למבנה הכלכלי והמקצועי של המדינה באמצעות הכשרה מקצועית. סינגאלובסקי ראה בכך דרך לשילוב וקליטה של אלפי היהודים שהגיעו לישראל. הוא ראה זאת כשליחותו לעזור ליהודים בכל דרך אפשרית בארצם שלהם.

עם ההכרזה על הקמת מדינת ישראל הקים סינגאלובסקי ביפו את בית הספר הראשון של World ORT בישראל - "אורט יפו" שלימים נקרא על שמו, והכין את התשתית לפיתוח רשת "אורט ישראל". הוא העניק לרשת את תורתו והשקפתו: עבודה מתוך חרות, עבודה כתנאי להמחשת קיום האנושות, ואושרה של האנושות. בתקופת חייו פעל סינגאלובסקי בעשרים וארבע ארצות והפעיל למעלה מ-200 מוסדות חינוך. הוא עוטר באות לגיון הכבוד הצרפתי. ד"ר סינגאלובסקי נפטר בפריז ב-7 באוקטובר 1956 ונטמן בבית העלמין היהודי בז'נבה. הוא הותיר אחריו את רעייתו, מדיה (מיכאלה) לבית פרנקנברג, ושתי בנות - חנה וליה. רעייתו מיכאלה היא דודה רבא של השחקנית הבריטית ג'יין סימור.

בשנת פטירתו הונחה אבן הפינה ל"אורט יפו", בית הספר הראשון של World ORT במדינת ישראל, בשכונת יד אליהו בתל אביב. בית הספר נחנך בשנת 1958 ונקרא לזכרו יד סינגאלובסקי, לימים: בית הספר התיכון אורט סינגאלובסקי ומכללת אורט סינגאלובסקי בתל אביב.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • מיכאל אביצור, אורט שורשים, הוצאת אורט ישראל, 1988
  • י' בנימינוב, עורך, יובל 50 לאורט סינגאלובסקי תש"ט-תשנ"ט 1949–1999, הוצאת קריית חינוך אורט סינגאלובסקי
  • יוסף חרמץ, חיים עם אורט, הוצאת אורט ישראל 2002

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0