אודרי טרס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. אודרי אן טרסאנגלית: Audrey Anne Terras; נולדה ב-9 באוקטובר 1942) היא מתמטיקאית אמריקאית, ופרופסור לשעבר באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, המתמחה בתורת המספרים. התמחותה במתמטיקה באקדמיה יוצאת דופן ביחס להיותה אישה בתקופה בה המקצוע נחשב לגברי. מחקריה עוסקים בעיקר בתורת המספרים וניתוח הרמוני סימטרי. היא הוציאה 7 ספרים, ביניהם: "Abstract Algebra with Applications" ו-"Zeta Functions of Graphs: A Stroll through the Garden".

ביוגרפיה

טרס נולדה ב-1942 בוושינגטון די. סי., ארצות הברית.[1] הוריה לא למדו בקולג'. בתיכון היא גילתה את ההנאה ממתמטיקה, ובתקופה זו הממשלה שילמה על לימודי המתמטיקה, דבר שהיווה תמריץ נוסף עבורה.[2]

טרס קיבלה תואר ראשון במתמטיקה מאוניברסיטת מרילנד בקולג' פארק בשנת 1964. במהלך התואר, מרצה של טרס, סיגקאטו קורודה, עורר בה השראה ללמוד את תורת המספרים. היא קיבלה תואר שני (1966) ודוקטורט (1970) מאוניברסיטת ייל. בשנת 1972 הפכה לעוזרת פרופסור למתמטיקה באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, בשנת 1983 מונתה לפרופסור מן המניין ובשנת 2010 פרשה. כשהיא מרצה על מתמטיקה, טרס מאמינה שחשוב לתת דוגמאות, יישומים ותמונות צבעוניות כדי להמחיש את החומר הנלמד. מחקריה עוסקים בתורת המספרים, ניתוח הרמוני על מרחבים סימטריים וקבוצות סופיות (כולל יישומים). היא חוקרת גם פונקציות מיוחדות, את תורת הגרפים האלגברית, פונקציות זטא של גרפים, כאוס קוונטי אריתמטי ואת נוסחת המעקב של סלברג. טרס אוהבת לקשור בין תחומים שונים ולחקור את הקשר ביניהם, למשל הקשר בין תורת הגרפים ותורת המספרים.[1]

אפליה מגדרית

בתקופת לימודיה בייל, טרס נתקלה באפליה נגד נשים. באותו זמן, בליגת הקיסוס, לא היו סטודנטיות לתואר ראשון, מעט סטודנטיות בתארים מתקדמים, ולא היו כלל נשים בסגל ההוראה.

דוגמה נוספת לאפליה המגדרית שחוותה, הייתה כשהגישה מועמדות לאוניברסיטת פרינסטון יחד עם לינדה רוטשילד, שתיהן נדחו רק בגלל שהן נשים.[2]

פעילות ציבורית

טרס חברה במספר ארגונים וביניהם:

  • האגודה האמריקאית לקידום המדע (AAAS).[2]
  • כיתת עמיתי עמותה לנשים במתמטיקה AWM – 2019 [3]
  • מועצת האגודה האמריקאית למתמטיקה (AMS) – הצטרפה ב-1977 (חברת מועצה לשעבר [4])

הכרה

במסגרת פאנל בארגון לנשים במתמטיקה ב-1977 נתנה טרס 5 חוקים למתמטיקאים:

  • לעולם לא להיכנע. מתמטיקה הוא תחום קשה וההתקדמות בו איטית. חשוב להמשיך לעבוד. כשנתקעים מול בעיה, תתחילו לכתוב את ההוכחות שכבר הגעתם אליהן.
  • תמיד ללמוד וללמד. תעשו רשימה של הדברים שאתם עובדים עליהם, תמשיכו לקרוא ספרים ומאמרים, תשתתפו בסמינרים. תעבירו קורסים במגוון רחב של נושאים. תגרמו לחומר שאתם מלמדים להיות מובן עם הרבה דוגמאות.
  • רישות חברתי – לכו לפגישות, תעבירו הרצאות, שתפו פעולה. מצאו אנשים תומכים וידידותיים, לא רק מתמטיקאים. בעיקר שמרו על קשר בעצמכם עם מי שכותבים לכם מכתבים. תמכו תמיד בנשים אחרות ובכלל בקבוצות מיעוט. נסו להיות חברים טובים, מנטורים ויועצים לתלמידים ועמיתים שלכם.
  • עסקו במתמטיקה יישומית אבל גם תעסקו ב"מתמטיקה הייחודית שלכם". תהיו גמישים, תרחיבו את תחומי ההתמחות שלכם. עשו עבודה שיכולה להועיל ככל שניתן. אם לא, לפחות תיצרו קשרים בין חלקים שונים של המתמטיקה.
  • חיו חיים טובים. מוחות זקוקים למנוחה או שינוי. הרבה פעמים תשובה לבעיה שהציקה לכם שבועות מגיעה במהלך חופשה. אבל גם אל תתנו לחיים להשתלט. מתמטיקה היא שריר שצריך לאמן.[2]

ספריה

  • "Harmonic Analysis on Symmetric Spaces and Applications" חלק א. הוצאת שפרינגר, 1985.
  • “Harmonic Analysis on Symmetric Spaces and Applications" חלק ב. הוצאת שפרינגר, 1988.
  • “Fourier Analysis on Finite Groups and Applications" הוצאת אוניברסיטת קיימברידג', 1999.
  • "Zeta Functions of Graphs: A Stroll through the Garden" הוצאת אוניברסיטת קיימברידג', 2011.
  • "Harmonic Analysis on Symmetric Spaces—Euclidean Space, the Sphere, and the Poincaré Upper Half-Plane" חלק א, גרסה ב. הוצאת שפרינגר, 2013.
  • "Harmonic Analysis on Symmetric Spaces—Higher Rank Spaces, Positive Definite Matrix Space and Generalizations" חלק ב, גרסה ב. הוצאת שפרינגר, 2016.
  • "Abstract Algebra with Applications" הוצאת אוניברסיטת קיימברידג', 2018.[1]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 מחלקת המתמטיקה של אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, ביוגרפיה של טרס, באתר math.ucsd.edu
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 מועדון המתמטיקה של אוניבסיטת קליפורניה בסן דייגו, ראיון עם טרס, באתר Wayback Machine, ‏2010-06-21
  3. ^ רשימת המשתתפים בכיתת עמתי AWM, באתר AWM, ‏2019
  4. ^ ביוגרפיה של מעומדים ל-AMS, באתר AMS
  5. ^ ההרצאה של טרס בהרצאות אמי נותר, באתר AWM, ‏2008
  6. ^ הרצאות אטה זובר פלקונר, באתר AWM
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0