אויב הציבור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אויב העם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אויב הציבור או אויב העםלטינית: Hostis publicus או Hostis populi) הוא מונח שמקורו במשפט הרומי. הכרזה על אדם נושא משרה ציבורית, אשר התנהגותו חרגה מכללי החוק באופן קיצוני ועקבי, כ"אויב העם" הייתה נתונה לסמכותו של הסנאט הרומי. כך למשל נהג הסנאט בנירון קיסר בשנת 68.

בתקופת המהפכה הצרפתית נעשה שימוש תכוף במונח "אויב העם" (בצרפתית: ennemis du Peuple) כדי להצדיק את שלטון הטרור.

במהלך מהפכת אוקטובר, מועצת הקומיסרים העממיים, שבראשה עמד לנין, קבעה כי בעלי הקרקעות, הבנקאים, הקוזאקים ובעלי בריתם הם אויבי העם. ב-28 בנובמבר 1917 פרסמה מועצת הקומיסרים צו שבו נקבע כי המפלגה הדמוקרטית החוקתית, אשר הייתה מפלגה ליברלית מובילה באימפריה הרוסית וכונתה קדטים, היא מפלגה של אויבי העם ומנהיגיה נאסרו בעילה זו. המונח אויב העם זכה לאיזכור אף בסעיף 131 של החוקה הסובייטית משנת 1936. בעת שלטונו של יוסיף סטלין, במהלך הטיהורים הגדולים, הוכרזו רבים כ"אויב העם" או "אויב מעמד הפועלים" בהתאם לסעיף 58 של החוק הפלילי של ברית המועצות משנת 1927. ניקולאי יז'וב, ראש המשטרה החשאית הסובייטית, הנ.ק.ו.ד., בתקופת הטיהורים הגדולים, פרסם מאמר תעמולה בעיתונות הסובייטית, בינואר 1937, בעת שהתנהלו משפטי מוסקבה ובו יצא כנגד אויבי העם, זמן קצר בטרם נגזר דינם של הנאשמים. אף יז'וב עצמו זכה לגורל דומה, הוא נאסר ב-10 באפריל 1939 כאויב העם המסוכן באופן קיצוני והוצא להורג ב-4 בפברואר 1940. האדם האחרון שהוכרז כאויב העם בהיסטוריה הסובייטית היה לברנטי בריה, אשר עמד בראש הנ.ק.ו.ד. משנת 1938. בריה נאסר ב-26 ביוני 1953 והוצא להורג בחודש דצמבר.

בנאום הסודי של חרושצ'וב, בו עסק בפולחן האישיות של סטלין, הוא הצביע על סטלין כמקור הבלעדי למונח אויב העם בתרבות הסובייטית. ספר הלימוד ההיסטוריה של המפלגה הקומוניסטית בברית המועצות, אשר פורסם בשנת 1938, אשר היה הספר הנפוץ ביותר בתקופת שלטון סטלין ומייצג נאמנה את האידאולוגיה סטליניסטית, נכתב: "הממשלה הסובייטית הענישה ביד קשה את החלאות הטרוצקיסטיות זינובייביות כאויבי העם ובוגדים במולדת." המונח, אויב העם, זכה אף לאזכורים חוזרים בפרבדה, הבולט בעיתונים הסובייטים, והפך לחלק מאוצר המילים הסובייטי בתקופת שלטון סטלין.

המונח זוכה לשימוש עד היום במשטרים טוטליטריים במדינות שונות. בשנת 2013 נעצר והוצא להורג צ'אנג סונג-טק, דמות מפתח במשטר הצפון קוריאני וגיסו של מנהיגה הקודם של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג איל. לאחר שנעצר, הוא זכה בעיתונות הצפון קוריאנית לכינוי אויב העם[1].

בארצות הברית נהוג מאז שנות ה-30 המונח "אויב הציבור" (public enemy). אף שמקורו של המונח הוא במונח הרומי, משמעותו שונה במקצת. ה-FBI האמריקני עשה שימוש במונח לתיאור מנהיגי פשע מאורגן, או פושעים נמלטים, שהתנהגותם לאורך זמן נמצאה מזיקה לציבור. כך למשל זכה, ג'ון דילינג'ר לכינוי זה.

הערות שוליים

  1. ^ Konstantin Asmolov, Fall of Jang Sung-taek. Putting the lid on the matter, ‏19 בדצמבר 2013 (באנגלית)