אולאדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אולאדי
оладьи
оладки
ОладкиУкраїнські.jpg

אולאדירוסית: оладьи; בצורת הקטנה: оладушки ,оладья; באוקראינית: оладки) הן חביתיות או פריטר קטנות עבות הנפוצות במטבח הרוסי ובמטבח האוקראיני.[1] [2]

מאפיינים

הבלילה לאולאדי עשויה מקמח חיטה או (כיום לעיתים רחוקות יותר) מקמח כוסמת, ביצים, חלב, מלח וסוכר עם שמרים או סודה לשתייה. הבלילה עשויה להכיל גם קפיר, חלב מוחמץ או יוגורט. אולאדי עשוי לכלול גם תוספות שונות, כגון תפוח או צימוקים .

אולאדי מוגשים בדרך כלל עם סמטנה (שמנת חמוצה), וכן עם תוספות מתוקות כגון ריבה, פובידל, דבש וכו' ניתן להגיש גרסאות מלוחות עם קוויאר, בדומה לבליני .

בדרך כלל, המונח אולאדקי במטבחים המזרחיים הסלאביים עשוי לציין גם לביבות העשויות עם מרכיבים אחרים, למשל לביבות תפוחי אדמה (картофельные оладьи), פנקייק שעועית (оладьи), לביבות אורז (рисовые оладьи), לביבות דלעת (кабачковые оладьи) וכו'. סירניקי (לביבות מטבורוג)[3] עשויה גם להיחשב כסוג של אולאדי.

אטימולוגיה

המילה הסלאבית המזרחית העתיקה oladya כשם עצם, מקורה באה לידי ביטוי לראשונה בשנת 1470. כמאכל, הוא מוזכר לראשונה בדומוסטרוי (אנ'), הספר הרוסי מהמאה ה-16 של חוקי הבית, הוראות ועצות. המילה נובעת מיוונית עתיקה ἐλάδιον, הקטנה של ἔλαιον, "שמן זית", "חומר שמן".

המילה "לטקה" המציין לביבות תפוחי אדמה במטבח היהודי נגזרת מהמילה אולאדקה.

אולאדי מוגש עם קוויאר וסמטנה

לקריאה נוספת

  • П. В. Абатуров; et al. (1955). М. О. Лифшиц (ed.). Кулинария. Москва: Госторгиздат, Министерство пищевой промышленности СССР. [P. V. Abaturov; et al. (1955). M. O. Lifschitz (ed.). Cookery (ברוסית). Moscow: Gostorgizdat, USSR Ministry of Food Industry.]
  • Olena Benediktova (2016). 25 Popular Dishes from Ukraine. Olenka Books. ISBN 978-1-31018-162-7.
  • Matthew Goodman (2001-11-23). "On Chanukah, Cheese Was the Norm, But Then Came the Potato". Forward. אורכב מהמקור ב-2005-09-07. נבדק ב-2017-05-30.{{cite web}}: תחזוקה - ציטוט: bot: original URL status unknown (link)
  • Marks, Gil (2010-11-17). Encyclopedia of Jewish Food. Houghton Mifflin Harcourt. p. 707. ISBN 978-0544186316. נבדק ב-22 בדצמבר 2015. {{cite book}}: (עזרה)
  • Елена Молоховец (1901). Подарок молодым хозяйкам (ברוסית). Санкт-Петербург. A Gift to Young Housewives, English translation (shortened): Joyce Stetson Toomre (1998). Classic Russian Cooking: Elena Molokhovets' a Gift to Young Housewives. Indiana University Press. ISBN 978-0-253-21210-8.
  • Tatiana Whitaker (2010). A Taste of South Russia. Tatiana Whitaker. ISBN 978-1-44618-668-8.
  • Vasmer, Maksimilian Romanovich (1973) [1958]. "Etimologichesky slovar russkogo yazyka" (Этимологический словарь русского языка) [Russian Etymological Dictionary] (ברוסית). Moskva: Progress.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אולאדי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Цвек Д.Я. (1989). Солодке печиво. Львів: «Каменяр». p. 101. ISBN 5-7745-0248-1.
  2. ^ UKRAINIAN CULINARY GLOSSARY (PDF). UKRAINIAN NATIONAL WOMEN'S LEAGUE OF AMERICA. 1980. p. 65.
  3. ^ "1775. Сырники сладкие". Кулинарная Энциклопедия. Рецептуры предприятий общественного питания (ברוסית). נבדק ב-2022-12-27.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0