כוסמת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכוסמת
Illustration Fagopyrum esculentum0.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: מכוסי הזרע
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: ציפורנאים
משפחה: ארכוביתיים
סוג: כוסמת
מין: כוסמת
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Fagopyrum esculentum
גרגירי כוסמת קלויים בקערה
כוסמת

כֻּסֶּמֶת (שם מדעי: Fagopyrum esculentum) היא צמח עשבוני חד-שנתי שמקורו במזרח אסיה, ממשפחת הארכוביתיים (Polygonaceae), שזרעיו משמשים לאכילה. כיום מתרכז גידול הכוסמת בעיקר ברוסיה ובסין. הכוסמת עשירה בברזל, באבץ ובסלניום. בכוסמת נמצא גם נוגד החימצון רוטין. הכוסמת נמכרת בחנויות תבלינים כגרגרים קטנים אדומים-חומים (עברו קליה) או ירוקים-אפרפרים (טרי).

מקור השם

לכוסמת זו, אין קשר בוטני ל"כוסמת" המקראית[1], שהיא הכוסמין בלשון המשנה ובלשון ימינו (Triticum Dicoccum), הנמנית עם חמשת מיני דגן, מכיל גלוטן, אסור בפסח כחמץ ומשמש לאפיית לחם כמו החיטה. לעומת מין זה שהינו קטנית ולא דגן ואינו חמץ

קיימת השערה למקור השם בעברית, עקב דמיון בשם הערבי (אלכרסנה) לכרשינים ולכוסמת [2].

שימושים

בברטאן (במערב צרפת) נפוץ השימוש בקמח המיוצר מהכוסמת (Sarrasin, Blé noir) להכנת החביתית "Galette de sarrasin", וגם בספרד הוא מוכר בשם "קמח שחור" (harina negra). הכוסמת משמשת ברוסיה ובמזרח אירופה להכנת דייסה מלוחה (קַאשַה) ופנקייק רוסי (בליני), וביפן משתמשים בה להכנת אטריות הסובה. באיטליה היא משמשת להכנת פסטה הנקראת "פיצוקרי" (אנ'), מאכל טיפוסי לצפון איטליה. בישראל, מבשלת "מידן" שבכרמיאל החלה בבישול בירה על בסיס לתת כוסמת.

ברפואה הטבעית ממליצים על הכנסת הכוסמת לתפריט היומי, כמסייעת להורדת לחץ דם, ומניעת השמנה. יש אפשרות גם להנביט את הכוסמת אך לא בזו הנפוצה (בצבע חום), כיון שהזרעים עברו קליה. ורק בזו הירוקה.

ערך תזונתי

כוסמת
ערך תזונתי ל-100 גרם
קלוריות 343 קק"ל
חלבונים 13.2 ג'
פחמימות 71.5 ג'
שומן 3.4 ג'
שומן רווי 0%
כולסטרול 0 מ"ג
ויטמינים
 ‑ ויטמין A ? מק"ג
 ‑ ויטמין B1 0.4 מ"ג
 ‑ ויטמין B2 0.2 מ"ג
 ‑ ויטמין C 0.4 מ"ג
סידן 48 מ"ג
נתרן 1 מ"ג
סיבים תזונתיים 10 ג'
מקור: [3]
שדה כוסמת

לקריאה נוספת

  • הרב ישראל דנדרוביץ, קאשע בצפרא דשבתא (על אכילת הכוסמת במקורות החסידות), בתוך: קובץ נחלת צבי, גיליון כד, כסלו תשע"ג, עמודים: קיב-קכ.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראה ספר שמות, פרק ט', פסוק ל"ב, ועוד.
  2. ^ ראה פירוש המשנה להרמב"ם, בשבת פ"א פירש כרשינין -אל-כרסנה. ותרגומו המקובל 'כוסמת'. כנראה כנראה מרס"ג שפירש בשמות ט' כסמת-אלכרסנה.(וב תויו"ט ועוד התקשו בדבריו) אך ראה שם ושם במהדורת הרב קאפח שזו טעות.
  3. ^ http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6426?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=Buckwheat