אוניברסיטת הונג קונג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוניברסיטת הונג קונג
2000px-University of Hong Kong svg.png
בניין מדעי הביולוגיה על שם כדורי
בניין מדעי הביולוגיה על שם כדורי
ציבורית
מוטו חוכמה ומידה טוב (Sapientia et Virtus)
תקופת הפעילות 1.1.1911–הווה
קמפוס עירוני
תלמידים
21,652 (2009)
סטודנטים לתארים מתקדמים 9,690
מיקום
http://www.hku.hk
(למפת הונג קונג רגילה)
China Hong Kong location map.svg
 
אוניברסיטת הונג קונג
אוניברסיטת הונג קונג

אוניברסיטת הונג קונגאנגלית: University of Hong Kong) היא המוסד להשכלה גבוהה הוותיק ביותר בהונג קונג. שפת ההוראה הרשמית במוסד היא אנגלית.

אוניברסיטת הונג קונג היא אחת מן האוניברסיטאות הטובות בעולם. בשנת 2010 דורגה במקום ה-23 בעולם בדירוג QS של אוניברסיטאות בעולם וכאוניברסיטה הטובה ביותר ביבשת אסיה. דירוג אוניברסיטאות בעולם של Times Higher Education לשנת 2010 דירג את האוניברסיטה במקום ה-21 בעולם, ואף לפי דירוג זה היא הטובה באסיה.

היסטוריה

מקורותיה של האוניברסיטה בקולג' של הונג קונג לרפואה עבור סינים (Hong Kong College of Medicine for Chinese), אשר נוסד על ידי החברה המיסיונרית של לונדון בשנת 1887 וברבות השנים הפך לפקולטה לרפואה של אוניברסיטת הונג קונג.

האוניברסיטה נוסדה בשנת 1911 כאשר המושל סר פרדריק לוגארד הציע להקים אוניברסיטה בהונג קונג. לוגארד חש בצורך הדחוף להקים אוניברסיטה באסיה אשר תתחרה באוניברסיטאות שהקימו המעצמות האחרות בסין, הבולטת בהן הייתה פרוסיה שהקימה בשנת 1907 את אוניברסיטת טונגז'י בשאנגחאי.

איש עסקים פרסי, סר הורמוסג'י נאורוג'י מודי אשר שמע על תוכניתו של לוגארד, התחייב לתרום 150,000 דולר הונג קונגי לבניית האוניברסיטה ו-30,000 דולר נוספים להוצאות ההפעלה. האוניברסיטה אף קיבלה תמיכה כספית מקהילת העסקים של דרום סין ואף ממשלת הונג קונג הגישה סיוע כספי. בין התורמים היו אף חברת HSBC וממשלת בריטניה.

אבן הפינה לבניין האוניברסיטה הונחה על ידי המושל לוגארד ב-16 במרץ 1910 בתקווה שהאוניברסיטה תחנך את בני העם הסיני והבריטי תושבי הונג קונג לערכי האימפריה הבריטית, בניגוד לערכי המעצמות המערביות האחרות. האוניברסיטה נוסדה רשמית בשנת 1911 ובשנת 1912 נערך טקס הפתיחה. בשנותיה הראשונות האוניברסיטה אימצה את תוכנית הלימודים שהייתה נהוגה באוניברסיטת מנצ'סטר, אשר שמה דגש רב על המדעים על פני מדעי הרוח. תחילה נפתחה הפקולטה לרפואה, שתחילתה הייתה בקולג' של הונג קונג, אולם בתוך שנה נפתחו פקולטות ההנדסה והאומנויות (שבה לא הוצעו בתחילה תארים בסוציולוגיה או פילוסופיה). בחודש דצמבר 1916 נערך טקס הענקת תארים ראשון ובו הוענקו תארים ל-26 בוגרים, 5 מהם בהצטיינות. בתחילתה קיבלה האוניברסיטה תלמידים גברים בלבד ונשים ראשונות התקבלו ללימודים רק לאחר כעשר שנים.

לאחר מהומות שנות 1925–1926 בהונג קונג וחבל קנטון, הממשל ניסה לנקוט בצעדים שנועדו לשלב באופן רחב יותר את תרבות המזרח בתוכנית הלימודים ומספר רב יותר של קורסים נינתו בשפה הסינית. בשנת 1927 נפתח מסלול לתואר בשפה הסינית. האוניברסיטה המשיכה ליהנות בשנות ה-20 וה-30 מתרומות של אנשי עסקים עשירים בהונג קונג, אשר איפשרו הוספת מבנים בקמפוס האוניברסיטה והרחבת תוכניות לימוד בתרבות סין. בשנת 1937 נפתח בית החולים על שם המלכה מרי, המשמש מאז כבית חולים אוניברסיטאי. בשנת 1941 פלשו כוחות יפן להונג קונג, מבנים רבים באוניברסיטה ניזוקו והמוסד נסגר לפעילות עד לשנת 1945.

לאחר תום מלחמת העולם השנייה שבה ונפתחה האוניברסיטה לפעילות, תוך שנעשו בה שינויים מבניים והשקעות בפתיחת תוכניות לימוד בתחום המשפטים ומדעי החברה. הפקולטה למדעי החברה נוסדה בשנת 1967 והמחלקה למשפטים בשנת 1969. בשנת 1961 למדו במוסד 2,000 תלמידים, פי ארבעה ממספרם בשנת 1941. בשנת 1982 נפתחה הפקולטה לרפואת שיניים אשר עיקר פעילותה בבית החולים לרפואת שיניים על שם הנסיך פיליפ. זוהי הפקולטה היחידה לרפואת שיניים בהונג קונג עד ימינו (2011). בשנת 1984 הפכו בית הספר לארכיטקטורה ובית הספר לחינוך לפקולטות עצמאיות, ואף המחלקה למשפטים הפכה לפקולטה עצמאית. בשנת 2001 נוסדה הפקולטה לעסקים וכלכלה, זוהי הפקולטה העשירית באוניברסיטה.

לאחר שנת 1989 החלה ממשלת הונג קונג להדגיש את חשיבות רכישת תואר ראשון, כך הגיעו לאוניברסיטה תלמידים רבים שבנסיבות אחרות היו נוסעים ללמוד בבריטניה. לקראת העברת השליטה בהונג קונג לידי סין, בשנת 1997, גדל באופן משמעותי מספר התלמידים במוסד וכך גם מגוון תוכניות הלימוד. בשנת 2001 למדו באוניברסיטה 14,300 תלמידים ביותר מ-100 תוכניות שונות לתואר.

באוניברסיטת הונג קונג לומדים יותר תלמידים לתארים מתקדמים מאשר בכל מוסד אחר בהונג קונג, והם מהווים כ-10% מכלל התלמידים במוסד. כל עשר הפקולטות מקיימות תוכניות לתארים מתקדמים באמצעות בית הספר ללימודים מתקדמים.

קמפוס האוניברסיטה

הקמפוס המרכזי של האוניברסיטה הוא בשטח של כ-160 דונם בשכונת מיד-לוולס על האי הונג קונג. בנייני האוניברסיטה הם בין הבניינים הבודדים בסגנון קולוניאלי בריטי אשר שרדו בהונג קונג.

הפקולטה לרפואה על שם לי קה שינג נמצאת כ-4.5 ק"מ מדרום-מערב לקמפוס המרכזי, בדרום הונג קונג. בשטח קמפוס הפקולטה לרפואה פועל בית החולים על שם המלכה מרי. הפקולטה לרפואת שיניים נמצאת בבניין בית החולים לרפואת שיניים על שם הנסיך פיליפ.

האוניברסיטה אף מפעילה את מכון המחקר החקלאי על שם כדורי, על שטח של 95 דונם באזור הטריטוריות החדשות וכן את מכון המחקר הימי על שם סווייר בקצה הדרומי של האי.

יחידות אקדמיות

באוניברסיטה פועלות 10 פקולטות ומספר יחידות אקדמיות שאינן במעמד פקולטה, המציעות תוכניות לימוד לתלמידים.

פקולטות

מגן, מוטו ושלט אצולה

שלט האצולה של אוניברסיטת הונג קונג אשר אומץ בשנת 1984

מגן האוניברסיטה הוגש לראשונה כהצעה למועצת הסמלים הבריטית באוקטובר 1912. עיצוב המגן ושתי גרסאות המוטו, באנגלית ובסינית, אושר ב-14 במאי 1913. על המגן מופיע אריה המזכיר בעיצובו את האריות על סמל אנגליה, ואילו הספר הפתוח הוא מאפיין המשותף למגנים של אוניברסיטאות רבות ומסמל את תפקידן בקידום ההשכלה.

המוטו הלטיני הוא Sapientia et Virtus, "חוכמה ומידה טובה". המוטו בסינית כתוב על עלי הספר הפתוח, מימין לשמאל ומלמעלה למטה, ומכיל שני ביטויים: 明德 (מינג טאק) ו-格物 (קאק מאט), שפירושם "מידה טובה מפוארת" ו"חקר הדברים".

בשנת 1981, כאשר האוניברסיטה ציינה 70 להיווסדה, הוגשה בקשה למועצת הסמלים הבריטית לאישור שלט אצולה מלא לאוניברסיטה. הבקשה אושרה בשנת 1984. בסמל שולב מגן האוניברסיטה והמוטו. תומכי המגן הם אריה ודרקון סיני, המסמלים את שאיפת האוניברסיטה למזג תרבויות מזרח ומערב, בעוד שהחלקה מרמזת לאי הונג קונג, שם ניצב הקמפוס המרכזי של האוניברסיטה.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0