אוניברסיטת ויטאוטאס הגדול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מוסד לימודי ריקה. אוניברסיטת ויטאוטאס הגדול או אוניברסיטת קובנהליטאית: Vytauto Didžiojo Universitetas (VDU); בלטינית: Universitas Vytauti Magni) היא אוניברסיטה ציבורית בקובנה והיא אחת משתי האוניברסיטאות הלאומיות של ליטא (יחד עם אוניברסיטת וילנה). האוניברסיטה נוסדה בשנת 1922, כחלק מתנועת ההתעוררות הלאומיות הליטאית. ב-7 ביוני 1930, לציון יובל 500 שנה למותו של ויטאוטאס הגדול, נקראה האוניברסיטה על שמו.

היסטוריה

בשנת 1918 הכריזה ממשלת ליטא העצמאית על הקמתה מחדש של אוניברסיטת וילנה, ששורשיה נטועים עוד במאה ה-16. אולם, כיוון שלאחר מלחמת העולם הראשונה נותרה וילנה תחת שלטון פולין ו"ליטא המרכזית" שהייתה ישות מדינית קצרת-מועד כמדינת בובה של פולין - הועברו פונקציות האוניברסיטה לקובנה. עם זאת, אוניברסיטת וילנה המשיכה להתקיים כמוסד פולני.

ב-13 בפברואר 1922 הכריזה ממשלת ליטא על הקמת אוניברסיטת קובנה ובה שש פקולטאות: תאולוגיה ופילוסופיה, מדעי הרוח, משפטים, מתמטיקה ומדעי הטבע, רפואה והנדסה. ב-1924 נוספה פקולטה לחקלאות וב-1936 פקולטה לוטרינריה.

עם החזרת וילנה לשלטון ליטאי, ב-1940, סייעה אוניברסיטת קובנה להקמתה מחדש של אוניברסיטת וילנה כאוניברסיטה לאומית ליטאית. עקב כיבוש ליטא על ידי ברית המועצות נקראה האוניברסיטה החל מספטמבר 1940 "אוניברסיטת קובנה", אולם כיבושה על ידי גרמניה הנאצית במבצע ברברוסה בקיץ 1941 השיב לה את שמה. עם זאת, במרץ 1943 סגרו השלטונות את האוניברסיטה לאחר שסטודנטים בה סירבו להתגייס לאס אס. עם כיבושה מחדש של ליטא על ידי הסובייטים בסתיו 1944, נפתחה האוניברסיטה מחדש כ"אוניברסיטת קובנה" עם ארבע פקולטאות בלבד: טכנולוגיה, הנדסה אזרחית, רפואה ופילוסופיה והיסטוריה. ב-1949 הועברה הפקולטה לפילוסופיה והיסטוריה לווילנה ושנה לאחר מכן פוצלה אוניברסיטת קובנה לשני מוסדות: הטכניון של קובנה (בליטאית: Kauno technologijos universitetas, KTU, ברוסית: Каунасский технологический университет, КТУ) ומוסד קובנה לרפואה (בליטאית: Kauno medicinos institutas, ברוסית: Каунасский медицинский институт. כיום: אוניברסיטת ליטא למדעי הבריאות).

האוניברסיטה הוקמה מחדש כ"אוניברסיטת ויטאוטאס הגדול", עוד לפני קבלת עצמאותה המחודשת של ליטא. ב-1 בספטמבר 1989 נפתחה בה שנת הלימודים הראשונה לאחר שחזורה, בשלוש פקולטאות: כלכלה, מדעי הרוח ומדעי הטבע. האוניברסיטה חרתה על דגלה חופש אקדמי והגדרת משימתה כהכנת שדרת העלית של החוקרים, אנשי התרבות, החינוך, המדע והכלכלה של המדינה.

שיטת הלימודים

האוניברסיטה מפעילה שיטת לימודים ייחודית (Education 360°). השנתיים הראשונות מוקדשות ללימודי מבוא כלליים, בדגש שפות זרות ומיומנויות מחשב, על מנת לגבש בסיס אקדמי אחיד. בהמשך, אין הסטודנטים נדרשים לבחירת תחום לימודים צר, אלא יכולים לקחת קורסים מתוך תחומים רחבים. המטרה מוגדרת כ"יצירת אדם פתוח, משכיל, רחב-אופקים ויצירתי ולא חלוקת תארים".[1]

תחומי לימודים עיקריים

הבניין המרכזי
בניין הפקולטא למדעי הרוח ומדעי המדינה
  • שפה, ספרות והיסטוריה ליטאית
  • מדעי החברה
  • מדעי המדינה
  • תאולוגיה ופילוסופיה
  • אמנויות
  • משפטים
  • מדעי המידע
  • מדעי הסביבה
  • ביולוגיה וביוכימיה
  • פיזיקה
  • מתמטיקה
  • ארכיטקטורה והנדסה
  • חקלאות ויערנות

דירוג

דירוג QS של אוניברסיטאות בעולם מיקם את האוניברסיטה במקום ה-801 בשנים 2019, 2020 ו-2021. דירוג אוניברסיטאות בעולם של Times Higher Education דירג את האוניברסיטה במקום ה-1001.[2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0