אורי שביט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. אורי שביט (נולדה ב-1972) היא סופרת, עיתונאית, בלוגרית, מסעדנית, מבקרת מסעדות ופעילה לזכויות בעלי חיים. מנהלת את בלוג האוכל "טבעוניות נהנות יותר",[1] כתבה את ספר הבישול "המטבח הטבעוני שלי"[2] והיא ממקימות מסעדת "מיס קפלן".[3] היא גם מעבירה סדנאות בישול ואפיה, מרצה על קולינריה במטבח הטבעוני ומתראיינת רבות בנושאי זכויות בעלי חיים.

קריירה מוקדמת

שביט למדה בישול מקצועי וקונדיטוריה בבית הספר "בישולים", ומיד לאחר מכן עבדה בתור שוליית שפים בחברות קייטרינג ביתיות. לאחר זמן קצר, בתחילת המאה ה-21, התחילה לעבוד במערכת המגזין "על השולחן" בשורה של תפקידים כמו כתבת, עורכת, מבקרת מסעדות וברים, ומנהלת מחלקת האינטרנט, שבה הקימה וערכה את אתר "שפים".

2011 - היום

המעבר לטבעונות ופתיחת בלוג האוכל

שביט מעידה כי פגישה עם בחור טבעוני וצפייה בהרצאה המפורסמת של גארי יורופסקי גרמו לה לעבור לטבעונות. מאז, הקימה את בלוג האוכל "טבעוניות נהנות יותר",[1] כדי לתעד את המסע האישי שלה, להמליץ על מסעדות, ולשתף במתכונים. הבלוג זכה שנתיים ברציפות לתואר בלוג האוכל הטוב ביותר על ידי המגזין טיים אאוט, ב-2013[4] וב-2014.[5] הבלוג מרכז תחתיו מתכונים, אינדקס מסעדות, סדנאות והמלצות רבות. במקביל, שביט כותבת טור "אוכל טבעוני עם אורי שביט" באתר החדשות ynet.

שיתופי פעולה עם מסעדות

במקביל להקמת הבלוג החלה להיעזר בחבריה לתחום הקולינריה וביחד עם שפים הפיקה ערבים טבעוניים במסעדתם. מסעדות כמו "אדורה", "ננוצ'קה" ו"פרונטו" אירחו ערבים טבעוניים עם תפריט מיוחד. המסעדה הגרוזינית ננוצ'קה עברה תהליך הדרגתי עד שלבסוף הפכה למסעדה טבעונית לחלוטין בניצוחה של מנהלת המסעדה, ננה שרייר, שהפכה גם היא לטבעונית.[6] המהלך זכה לתהודה רבה ולסקירה תקשורתית עולמית.[7] שביט עוסקת רבות גם בייעוץ והכנסת מנות טבעוניות למסעדות, לרשתות בתי קפה ולחברות מזון.

מיס קפלן

בסוף שנת 2015 הכריזה שביט על פתיחת מסעדת "מיס קפלן",[3] ברחוב קפלן בתל אביב (מתחם שרונה), כמסעדת ירקות אורבנית. שביט מובילה את המסעדה יחד עם השפית שיראל ברגר. בתחילת דרכה, נפתחה המסעדה בפורמט פופ-אפ כמסעדה זמנית, לשלושה חודשים בלבד. מאוחר יותר, כחודש לפני סגירתה ולאור הקולות הרבים והעצומה לא לסגור את המסעדה,[8] הוחלט להשאיר את המסעדה פתוחה עד להודעה חדשה.[9]

הרצאות בטד ובעולם

שביט הרצתה פעמיים באירועי טד בישראל בשפה האנגלית. ההרצאה הראשונה עסקה במעבר שלה לטבעונות ובבלוג האוכל שהקימה.[10] ההרצאה השנייה עסקה בחמלה ובשורשיה בבני אדם.[11] בשנת 2014 הרצתה לראשונה בצפון אמריקה - בפסטיבל הטבעוני הראשון במונטריאול. נושא ההרצאה היה המהפכה הטבעונית בישראל, אותו נושא שהיה גם כותרת ההרצאה שלה בכנס לזכויות בעלי חיים הגדול בעולם, בשנת 2015. באותה שנה החלה במסע הרצאות במכללות ברחבי ארצות הברית בשיתוף עם ארגון Jewish Veg (אנ'), בהן היא מספרת על המגמה הטבעונית בישראל, זכויות בעלי חיים והמטבח הטבעוני. מדי כמה שבועות היא מעבירה סדנאות בישול ואפיה בתל אביב.

פעילויות נוספות

שביט עסקה גם במוזיקה ובשירה,[12] וב-15 ביולי 2012 הוציאה לאור אלבום בשם "משחקת במילים".[13]

ב-25 באוגוסט 2013 עזרה בהפקת הפגנה למען זכויות בעלי חיים, שיזם עו"ד אסף הרדוף. שביט נאמה והנחתה את ההפגנה - שזכתה לנוכחות מרשימה יחסית בישראל, והפכה למיזם בינלאומי שבמהלכו נערכו הפגנות ענק ב-40 ערים בעולם.[14]

ב-25 בפברואר 2014 צוין בכנסת יום זכויות בעלי חיים, אותו יזמה חברת הכנסת תמר זנדברג, בו ערכה שביט ארוחה טבעונית לחברי הכנסת.[15][16]

בשנת 2015 יזמה והפיקה יחד עם פעילים נוספים את ביקורו של ד"ר אלכס הרשאפט בישראל, ניצול השואה שהפך לטבעוני בשנות ה-80, וסיפר את סיפור חייו בסבב הרצאות ברחבי ישראל וגם נפגש עם נשיא מדינת ישראל, ראובן ריבלין.[17]

מערכת העיתון "ידיעות אחרונות" בחרה בשביט לאחת מ-50 הגיבורות והגיבורים החברתיים של 2015 וציינה כי "עשתה מהפכה של ממש בעולם הקולינריה הישראלי".[18] לאחר שב-2014 נבחרה לאחת מ-101 האנשים המשפיעים על תל אביב.[19]

בפברואר 2018 הוציאה לאור את ספר הבישול המטבח הטבעוני שלי,[20] ובפברואר 2021 הוציאה לאור את ספר הבישול חגיגה טבעונית.[21]

חיים אישיים

שביט נשואה לסופר ופעיל למען בעלי חיים אורן בן יוסף, היא אמא לילד מנישואיה הקודמים, והיא מתגוררת עם משפחתה ברמת גן. אחותה היא סיון שביט.[22] בשנת 2019 חשפה כי ב-2009 התגלה אצלה גידול סרטני איטי מסוג לימפומה שאינה הודג'קין, והיא טופלה. בסביבות 2018 אובחנה גדילה בגידול והיא במעקב.[23]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אורי שביט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 אתר הבלוג טבעוניות נהנות יותר
  2. ^ אורי שביט משיקה את ספר הבישול הראשון שלה, טיים אאוט, 20 במרץ 2018
  3. ^ 3.0 3.1 עמוד הפייסבוק של מסעדת מיס קפלן
  4. ^ פרסי האוכל 2013, טיים אאוט, 18 בדצמבר 2013
  5. ^ פרסי האוכל 2014, טיים אאוט, 14 בדצמבר 2014
  6. ^ ננוצ'קה הופכת למסעדה טבעונית, וואלה! אוכל, 2 בפברואר 2014
  7. ^ In the land of milk and honey, Israelis turn vegan, REUTERS, Jul 21, 2015
  8. ^ עצומה - "לא לסגור את מיס קפלן!!"
  9. ^ "מיס קפלן" של אורי שביט תיהפך למסעדה, רוני קשמין, הארץ, 6 במרץ 2016
  10. ^ Vegans on top: Ori Shavit at TEDxHiriya
  11. ^ Who moved my compassion?: Ori Shavit at TEDxBGU
  12. ^ דף הפייסבוק של אורי שביט כזמרת
  13. ^ אתר המוזיקה של אורי שביט
  14. ^ המחאה הישראלית שסוחפת את העולם, ישראלים באמריקה, 25 באוגוסט 2013
  15. ^ פרלמנטופו: טבעוני בכנסת, ynet‏, 3 במרץ 2014
  16. ^ הסוף לבורקס ולשניצל? מזנון הכנסת הופך בריא יותר, מאקו, 25 בפברואר 2015
  17. ^ אורי שביט מתראיינת על ביקור אלכס הרשאפט בישראל, תוכנית הבוקר של אורלי וגיא, ערוץ 10
  18. ^ אורי שביט נבחרה לאחת מ-50 הגיבורים של 2015, 30 בדצמבר 2015
  19. ^ 101 האנשים המשפיעים על תל אביב, טיים אאוט, 22 בספטמבר 2014
  20. ^ המטבח הטבעוני שלי, אתר 'טבעוניות נהנות יותר', פברואר 2018
  21. ^ "חגיגה טבעונית" - ספר בישול חדש של אורי שביט, באתר טבעוניות נהנות יותר, ‏2021-02-11
  22. ^ אורי שביט - "דגים", אתר וואלה, 14 בפברואר 2012
  23. ^ אורי שביט מספרת על הגידול הסרטני בדף הפייסבוק שלה.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0