אלכסנדרו גראור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלכסנדרו גראור
Alexandru Graur
Alexandru Graur.jpg
לידה 9 ביולי 1900
פטירה 9 ביולי 1988 (בגיל 88)
ענף מדעי בלשנות
מקום מגורים רומניה
הערות יהודי
תרומות עיקריות
חקר השפה הרומנית

אלכסנדרו גראור (רומנית: Alexandru Graur‏; 9 ביולי 19001988) היה בלשן יהודי רומני, כיהן כפרופסור באוניברסיטת בוקרשט, והיה חבר האקדמיה הרומנית.

קורות חיים

גראור נולד בשם אלכסנדרו בראואר בבוטושאן, בצפון מזרח רומניה, בצפון חבל מולדובה, כאחד מילדיהם של לזר בראואר ואשתו, ז'אנט לבית לנדסקו.[1] מוצא משפחת בראואר או ברויאר היה במערב הונגריה. נציגים מפורסמים של המשפחה היו הרב שלמה זלמן ברויאר חתנו של רש"ר הירש ורב הקהילה החרדית בעיירה פאפא והרב יצחק ברויאר, ממייסדי אגודת ישראל. אביו של גראור היה צאצא לפלג המשפחה שהתיישב ברומניה.[2] גראור היה בוגר הפקולטה לספרות ופילוסופיה של בוקרשט בתחום הבלשנות הקלאסית והשפה הרומנית. בשנים 19241929 היה בפריז, צרפת תלמידו של הבלשן המפורסם אנטואן מייה. הוסמך בבית הספר ללימודים גבוהים וקיבל דוקטורט מאוניברסיטת סורבון. הוא שב לבוקרשט ועסק בהוראה ומחקר.

בין השנים 1941 - 1944, בתקופת שואת יהודי רומניה, גראור הקים וניהל את בית הספר התיכון היהודי הפרטי, שיועד לתלמידים היהודים שסולקו מבתי הספר הרומנים. לאחר מלחמת העולם השנייה שולב בחינוך הגבוה. בשנת 1955 התקבל כחבר האקדמיה הרומנית. בין השנים 19541956 היה דקאן הפקולטה לבלשנות. בין השנים 19551974 היה מנהל הוצאת האקדמיה. בין השנים 19581988 היה נשיא החברה ללימודים קלאסיים.

גראור פרסם עבודות רבות, ביניהן: "הערות אטימולוגיות "Note etimologice, "אטימולוגיה רומנית" Etimologii româneşti, "התפתחות השפה הרומנית" Evoluţia limbii române, "לימודי בלשנות כלליים" Studii de lingvistică generală, "מחקר אורתוגרפי קטן" Mic tratat de ortografie, "מלכודות השפה הרומנית" Capcanele limbii române ועוד.

היה נשוי לאמנית ניאגה (נאגה) ובנו דומיטרו היה לעיתונאי ספורט ואיש טלוויזיה מוערך. בין תלמידיו נמנו ינקו פישר, מריוס סאלה ואחרים.

לקריאה נוספת

  • א.ב. יפה - בשדות זרים, סופרים יהודים ברומניה 1940-1880, מכון גולדשטיין-גורן, אוניברסיטת תל אביב 1996

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלכסנדרו גראור בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ באתר הגנאלוגי geni
  2. ^ א.ב.יפה ע' 150
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0