אנריקו לואיג'י פסטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנריקו לואיג'י פסטה
Enrico Luigi Festa
Enrico Festa.jpg
לידה 11 באוגוסט 1868
פטירה 30 בספטמבר 1939 (בגיל 71)
ענף מדעי חוקר טבע
מקום מגורים איטליה

אנריקו לואיג'י פסטהאיטלקית: Enrico Luigi Festa; ‏11 באוגוסט 1868 - 30 בספטמבר 1939) היה חוקר טבע איטלקי.

אנריקו נולד בטורינו לקונארד ותאודורה משפחה אמידה ומכובדת בעיר. ב-1891 סיים את לימודי ידיעת הטבע באוניברסיטת טורינו ומיד הצטרף למוזיאון הזואולוגי בו נשאר על לפרישתו ב-1923. מאחר שיחוסו אפשר לו לחיות ללא דאגות פרנסה, השקיע את כל זמנו במסעות מחקר זואולוגיים סביב העולם. ב-1891 ביקר בתוניס ואסף דוגמאות של 300 מינים, לאחר מכן ביקר במצרים שם בילה את קיץ 1893. משם המשיך לארץ ישראל, ירדן ואגם חומס בסוריה, אזורים שנחקרו מעט מאוד עד אותה תקופה, וחזר עם מינים שנחשבו נדירים. את ממצאיו מהמסע פרסמו ב-1894 חוקרים שונים בעלון של אוניברסיטת טורינו.

לאחר פטירתו תרם את האוסף שלו, שכלל יונקים, ציפורים, זוחלים וחרקים, לרשות מוזיאון הזואולוגי בטורינו.

מסעו לישראל והסביבה

ב-27 בפברואר 1893 יצא אנריקו מג'נובה, איטליה כדי לחקור את החי בישראל, ירדן והסביבה. עיקר עניינו היה בציפורים, יונקים ודגים אך כפי שנהגו חוקרים בתקופתו, השתדל לאסוף מגוון רחב ככל האפשר של בעלי חיים ואסף כמעט את כל מה שנקרה בדרכו.

לאחר עצירה של כמה ימים באלכסנדריה, מצרים הגיע ב-22 במרץ ליפו. אנריקו התרשם מהפרדסים היפים הזוחלים ושירת בולבול צהוב-שת שהיה נפוץ בעיר. משם יצא ברכבת, שבניית מסילתה הסתיימה רק שנתיים קודם, עם משרתו ג'ורג' לורנזו ומתורגמן ערבי לכיוון ירושלים, שם שכר כמה פרדות ויצא לסיורים בסביבה לכיוון מנזר מר סבא, ויריחו. בסיוריו צד ציפורים, אסף זוחלים, חרקים, עכבישים ונדלים. בתיאוריו הוא מספר על חזירי בר שהיו נפוצים לאורך הירדן והואדיות וחסידות לבנות שנחתו ליד מקווי מים.

ב-22 במרץ מזג אוויר התקדר והוא חזר לירושלים לתוך סופת שלג שנמשכה שלושה ימים וכיסתה את האדמה בשלג בגובה של כ-15 ס"מ. באותה תקופה רובה של הארץ היה פרא ושבטים נודדים נהגו לשדוד עוברי אורח, לכן כעבור כמה ימים הצליח להשיג מהפאשה של ירושלים מכתב המורה לתושבי האזור לאפשר לו מעבר חופשי ולעזור בכל דרך אפשרית. הוא שכר כמה גמלים עם שומרים חמושים ויצא לכיוון ים המלח, שם בנה רפסודה וניסה לדוג דגים במעמקי הימה ללא הצלחה.

כשחזר ליריחו החליט לחקור את אזור עבר הירדן. עד תקופה זו אזור זה כמעט ולא נחקר על ידי חוקרי טבע מאחר נחשב כמסוכן יותר מאשר צידו המערבי של הנהר הירדן, אך מאחר שהיה מיומן בשימוש ברובה ושכר מספר שומרים החליט לנסות את מזלו. ב-12 באפריל חצה את נהר הירדן ועלה צפון לכיוון סלט ועמאן שם הסתובב וחזר דרומה לכיוון מידבא ובחזרה ליריחו, ירושלים ולבסוף ליפו.

פרסומים ממסעו לישראל, לבנון והסביבה

התפרסמו ב-1894 בעלון של אוניברסיטת טורינו כרך 9[1].

מקורות

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0