אסיר פוליטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Red triangle.svg
המשולש האדום, שבו סומנו האסירים הפוליטיים בגרמניה הנאצית

אסיר פוליטי הוא אדם שנעצר, נשפט ונידון לעונש מאסר, אותו הוא מרצה, כשכל אשמתו או עיקרה מסתכמת בדעותיו ופעילותו הפוליטית. מי שעבר תהליך כזה והשתחרר, הוא אסיר פוליטי לשעבר.

תופעת האסירים הפוליטיים התקיימה ומתקיימת בעיקר במדינות טוטליטריות, שאינן מכירות בחירות המחשבה וחופש הביטוי כזכויות יסוד של אזרחיהן. אסירים פוליטיים רבים באים מקרב הדיסידנטים וכליאתם היא אמצעי דיכוי של השלטון, לצד אשפוז כפוי במוסדות פסיכיאטריים.

היחס לאסירים פוליטיים במשטרים מדכאים הוא חמור, אך משטרים דמוקרטיים, במיוחד מדינות דמוקרטיות שידעו בעברן תקופות של טוטליטריות, וכן תנועות לזכויות האדם, חולקים כבוד רב לאסירים פוליטיים לשעבר ומפעילים לחצים על המשטרים הטוטליטריים למען שחרור או הקלות לאסירים פוליטיים נוכחיים.

בעבר, במיוחד בתקופת האינקוויזיציה הספרדית, הפורטוגזית והאימפריה הבריטית, מתנגדים פוליטיים וקרובי משפחה מלכוניים שסומנו כמתחרים פוטנציאלים על כתר המלוכה אם לא הומתו או הוצאו להורג, הוגלו או נאסרו בתנאים לא תנאים בטירות מבודדות. במקרים מסוימים האחרונים הועברו לעיתים לבידוד בצינוק בתנאי מחיה מינימליים, לעיתם תוך הפעלת שיטות עינויים שונים.

ד"ר אוקטביאן וולפהרומנית: Octavian Vulpe), אסיר פוליטי לשעבר ברומניה הקומוניסטית, פרסם ספר בשם "Puterea de a învinge" ("הכוח לנצח") ובו נתן תיאור לאסיר פוליטי:

אסיר פוליטי הוא תואר האצולה הפאראדוקסלי ביותר בהיסטוריה האנושית, מהסיבות הבאות: לא ניתן לרכוש את התואר בכסף, כדי להשיגו עוברים התנסויות קשות שלפעמים עולות במחיר החיים, מי שהיה לו, לא רצה בו ולא ביקש אותו ומי שהעניקו אותו, לא היו מודעים לכך שהם מעניקים תואר אצולה.

לעיתים אסירים פוליטיים מעלים על הכתב את זכרונותיהם ותובנותיהם. חלק מהפרסומים הללו הפכו לטקסטים פוליטיים מכוננים, למשל ארכיפלג גולאג של אלכסנדר סולז'ניצין, והזהו אדם? של פרימו לוי.

קריטריונים להגדרת אסיר פוליטי

מדינות הכולאות אסירים פוליטיים טוענות לרוב, שלא מדובר באסירים פוליטיים, אלא בפושעים או מחבלים. משום כך דרושים קני מידה להבדלה בין אסירים פוליטיים לאסירים פליליים.

בדוח של מומחים עצמאיים, שהועבר למזכיר הכללי של מועצת אירופה, ב-3 במאי 2001[1], נקבעו לראשונה קריטריונים לקביעת זכאותו של אסיר לתואר "אסיר פוליטי". הדוח קובע שאדם, שנשללה חירותו האישית, יחשב לאסיר פוליטי:

  1. אם הכליאה נקבעה תוך הפרת אחד מזכויות היסוד, שנקבעו באמנה האירופית לזכויות אדם ובפרוטוקולים שלה.
  2. אם הכליאה הוכתבה מטעמים פוליטיים בלבדיים, ללא קשר לעבירה כלשהי.
  3. אם מסיבות פוליטיות משך הכליאה או תנאי הכליאה הם לא מידתיים ביחס לעבירה, שהכלוא הורשע בביצועה.
  4. אם, מסיבות פוליטיות הכלוא מוחזק בתנאים מפלים לעומת אסירים אחרים.
  5. אם הכליאה היא תוצאה של פרוצדורה לא הוגנת בעליל ויש סימנים לכך שזה קשור לסיבות פוליטיות של השלטון.

קריטריונים דומים ניתנו גם על ידי ארגונים אחרים, ביניהם ארגון אמנסטי אינטרנשיונל, הפועל לאיתור וזיהוי אסירים פוליטיים, הנקראים גם אסירי מצפון ולהשגת חנינה עבורם.

קבוצות ידועות של אסירים פוליטיים

תופעת האסירים הפוליטיים התקיימה ומתקיימת בעיקר במדינות טוטליטריות, שאינן מכירות בחירות המחשבה וחופש הביטוי כזכויות יסוד של אזרחיהן. אסירים פוליטיים רבים באים מקרב הדיסידנטים וכליאתם היא אמצעי דיכוי של השלטון, לצד אשפוז כפוי במוסדות פסיכיאטריים.

להלן דוגמאות למדינות טוטליטריות שבהן נפוצו מאסרים פוליטיים:

מאסרים פוליטיים התרחשו לא מעט גם במדינות דמוקרטיות:

אסירים פוליטיים ידועים

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אסיר פוליטי בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0