אפקט מנדלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אפקט מנדלהאנגלית: Mandela Effect) היא תופעה של בעיית זיכרון קולקטיבית, כאשר לחלק נרחב מהאוכלוסייה יש זיכרון כוזב של אותו אירוע או פרט שלא התרחשו במציאות.

מקור השם

התופעה נקראת על שמו של נלסון מנדלה, פעיל זכויות האדם ונשיא דרום אפריקה לשעבר, שנאסר לאחר שהואשם בפעילות חבלנית ובקשירת קשר נגד השלטון. רבים ברחבי העולם זכרו כי מנדלה מת בכלא ביוהנסבורג בשנות השמונים, ואף טענו כי צפו בקליפים מההלוויה[1], כאשר למעשה, מנדלה מת ב-2013 לאחר אשפוזים תכופים כתוצאה מזיהום בריאות[2]. מי שטבעה את המונח "אפקט מנדלה" היא הסופרת והחוקרת פיונה ברום, לאחר שהייתה חלק מהאנשים הרבים שזכרו בטעות שמנדלה מת בשנות השמונים[3].

הסברים אפשריים לתופעה

ישנם מספר הסברים מדעיים לתופעה, שאינם סותרים אחד את השני. בין הבולטים שבהם:

  1. כדור שלג: אחד מההסברים הפשוטים לתופעה, היא שהדברים התפשטו מפה לאוזן, בצורה בה אדם הטעה את חברו בשגגה, עד שהטעות הפכה למציאות עבור חלקים גדולים בציבור[3].
  2. בעיית זיכרון: לפי הסבר זה, מדובר בשילוב בין זיכרונות שהתערבבו יחדיו, דימויים שנכנסו לתרבות הפופ והאפילו על חומרי המקור, והשלמות קלות שהמוח עושה מבלי שנשים לב. הסבר זה מצביע גם על הצורה בה החברה האנושית זוכרת דברים ועל הקלות בה ניתן לתעתע במוח האנושי[דרוש מקור].
  3. חוסר התמצאות: לפי הסבר זה, כל האירועים המסווגים תחת "אפקט מנדלה" עוסקים בפרטים שהציבור הרחב לא התעניין בהם ברצינות קודם לכן, והאינטואיציה מילאה את החסר. טענה זו מתבססת על כך שלעולם לא יהיו אנשים שעוסקים בתחום מסוים וסובלים מאפקט זה בתחומם. הסבר זה מבליט את העובדה שכל הפרטים המוצגים כ"אפקט מנדלה" הם שוליים, חסרי משמעות, והגיוני שבני אדם ישכחו או יתבלבלו בהם לאחר הרבה שנים[דרוש מקור].

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ Hundreds 'remember' Nelson Mandela dying in the 1980s: Inside the Mandela Effect, TimesLIVE (ב־)
  2. ^ "מת נלסון מנדלה, נשיא דרום אפריקה לשעבר ומוביל המאבק באפרטהייד". הארץ. נבדק ב-2022-07-28.
  3. ^ 3.0 3.1 The Mandela Effect and False Memories, Cleveland Clinic, ‏2022-05-31 (ב־American English)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0