ארדהאן (נפה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נפת ארדהאן
Ardahan
מדינה טורקיהטורקיה טורקיה
מחוז מזרח אנטוליה
בירת הנפה ארדהאן
שטח 5,576 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בנפה 100,809 (2014)
 ‑ צפיפות 20.36 נפש לקמ"ר (2014)
אזור זמן UTC +2
http://www.ardahan.gov.tr

לחצו כדי להקטין חזרה

יווןקפריסיןגאורגיהארמניהאזרבייג'ןאיראןעיראקסוריהאדירנהטקירדאאיסטנבולצ'נקלהילובהבלקסירבורסהקוג'אליסקריהבילג'יקקיטהיהאיזמירמניסהאיידןמולהאושקדניזלידיזג'הבולואסקישהיראפיונקרהיסארבורדוראנטליהאספרטהזונגולדקברטיוקרביקצ'נקיריאנקרהקוניהקאראמאןמרסיןנידהאקסראיקרשהירקרקקלהצ'ורוםקסטמונוסינופסמסוןאמסיהיוזגטקייסריאדנהאורדוטוקטסיוואסגירסוןאוסמניההאטייקיליסמלטיהקהרמאנמרשגזיאנטפאדיאמןשנלאורפהמרדיןבטמןדיארבקיראלזיארזינג'אןטרבזוןגימישהנהטונג'ליבייבורטריזהבינגלארטוויןארדהאןקארסאדירארזורוםמושאאריביטליססיאירטשרנקואןהאקאריArdahan in Turkey.svg
אודות התמונה

נפת ארדהאןטורקית Ardahan ili, בגאורגית: არტაანი, ארטאאני) היא נפה בצפון מזרח טורקיה. בירת הנפה בעיר ארדהאן, והיא מחולקת מבחינה מנהלית לשש יחידות. הנפה גובלת בגאורגיה מצפון ומזרח, בנפת קארס מדרום ובנפת ארזורום ונפת ארטווין ממערב. שטחה של הנפה 5,576 קמ"ר וברובו הררי. במזרחה של הנפה שוכן אגם צ'ילדיר המהווה את האגם הגדול בצפון מזרח טורקיה. בנפת ארדהאן מתגוררים 121,616 תושבים, רובם טורקים, אך ישנן גם קבוצות של גאורגים, לאזים, כורדים וצ'רקסים.

היסטוריה

הסכם קארס

העדות הקדומה ביותר אודות האזור היא בכתבים מתקופת אוררטו שנמצאו בצ'ילדיר. הכימרים פלשו לאזור במאה השמינית לפנה"ס בדרכם מהקווקז לאנטוליה והתעמתו עם האוררטים. החל בשנת 650 לפנה"ס לערך, ועם שקיעתה של ממלכת אוררטו, שלטה מדי באזור, אך כמאה שנים בלבד לאחר מכן תפסה ממלכת פרס את השליטה בו. השליטה בארדהאן עברה לידי היוונים, הרומאים והגאורגים, עד שבשנת 1069 השתלטו עליה הסלג'וקים. העות'מאנים כבשו את ארדהאן בשנת 1551 והחזיקו בה במשך למעלה משלוש מאות שנה, עד שנכבשה בידי הרוסים במהלך מלחמת רוסיה טורקיה בשנים 18771878. במסגרת הסכם קארס מ-23 באוקטובר 1921 ויתרה ברית המועצות (בשם ארמניה) על השליטה בארדהאן, והיא הושבה, יחד עם קארס ואיאדיר לשליטת טורקיה. הנפה הייתה חלק מנפת קארס עד לשנת 1994, עת הופרדה ממנה והייתה לנפה עצמאית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארדהאן בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0