אריה בן-מנחם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אריה בן-מנחם (נולד בשם אריה פרינץ, Arie Princ, נכתב גם Prinz; ‏ 1922, לודז'19 ביולי 2006, ישראל) היה ניצול השואה, צלם שתיעד את גטו לודז', ולימים, בישראל, ממתרגמי ועורכי הכרוניקה של גטו לודז'.

קורות חיים

בתקופת השואה

בן-מנחם למד בבית ספר מקצועי לטקסטיל בלודז'[1]. במאי 1940 גורש בן-מנחם לגטו לודז'. הוא עבד עם הצלם מנדל גרוסמן וסייע לו בצילום אפיזודות מחיי הגטו, בעיקר באופן מחתרתי. תצלומים שצילם גרוסמן שימשו את בן-מנחם ליצירת אלבום בו פוטומונטז'ים ותצלומים שתיארו את חיי הגטו: הרסורטים (המפעלים) בגטו, הרעב ברחובות, ערימות הגופות, הרדיפות והגירושים. עם חיסול הגטו בקיץ 1944 גורש בן-מנחם לאושוויץ. הוא לקח עמו את האלבום. האלבום הגיע לאחת המחתרות הפולניות וזו העבירה את האלבום לקרקוב.

אמו של בן-מנחם נרצחה בתאי הגזים ואביו נורה בצעדת המוות לנגד עיניו.

לאחר השואה

בן-מנחם שרד את אושוויץ. לאחר המלחמה הגיע לאיטליה. בשנת 1945 עלה באוניית מעפילים לארץ ישראל. הוא שינה את שם משפחתו מפרינץ לבן-מנחם. הוא הצטרף לקיבוץ ניצנים. בניצנים נישא בן-מנחם לחברת ילדותו, אווה ביאלר, ששרדה אף היא בשואה. בקרב על ניצנים במלחמת העצמאות נפל בן-מנחם בשבי המצרי ושהה תשעה חודשים בשבי בקהיר. בכלא כתב ספר בשם "הגדת תאופיק" (על שם הסוהר), בו תיאר את הווי השבי. את הספר כתב על קופסאות סיגריות בכתב יד זעיר.  בן-מנחם הקדיש את חייו לתיעוד גטו לודז'. בשנות השישים הגיעו לידי בן-מנחם ידיעות על ארכיון בפולין ובו אלבום תצלומים של גטו לודז', שצילם מנדל גרוסמן. בן-מנחם השיג העתק חלקי של האלבום, ולאחר כעשרים שנה הגיעו לידיו חלקי האלבום החסרים. על אלבום זה כתב בספר "צלם הילך בגטו": 

מנדל גרוסמן יודע לצלם. הוא יודע להביט ולראות את הנעשה סביבו, והחשוב ביותר – הוא רואה את האנשים המסובבים אותו. והוא מצלם אותם: בסבלם, בהידרדרותם אל תהומות הענות והייסורים, במאבקם, במחלתם, במותם. הוא רושם במצלמתו את המתרחש בתוך הגטו הדווי והסחוף, את השואה בעיצומה. [...] יעודו ברור: הוא ישאיר לעולם – אם אמנם ישאר עולם אחר החורבן – עדות מוחשית על הטרגדיה הגדולה, על הפשע האיום, בשפה המובנת לכל אומות העולם – בשפת התמונות. [...]

ושוב יורד הוא לרחוב לצלם. תמיד ימצא נושא. [...] הרצון להנציח, להנציח בכל מחיר, חודר ונקלט כתודעה קדושה בקהל שבין גדרות התיל. התודעה הזאת חדרה עמוק אל כל שכבות האוכלוסייה, ומנדל עם המצלמה שלו מתקבלים בזרועות פתוחות ובהבנה מלאה בבתי-מלאכה, בבתי-החולים, בבתי-היתומים, במשרדים, ברחוב. האנשים חושפים בפניו את צרותיהם, מגלים פצעיהם, פותחים את דלתות דירותיהם. שייכנס ויצלם, למען אלה שאינם יודעים, למען אלה שלא יוכלו להאמין".

 [2]

בן-מנחם תרגם וערך את הכרוניקה של גטו לודז' ואת לקסיקון חסידי אומות העולם הפולנים. הוא היה עורך ומתרגם פורה, משפות שונות, בעיקר מפולנית. בשנת 1986 הוציא לאור יד ושם את הכרוניקה של גטו לודז' בתרגומם של בן-מנחם ויוסף רב. 

הנצחה

במרכז למורשת המודיעין קיימת תערוכה שמציגה מעבודותיו של בן-מנחם מגטו לודז' ומהשבי המצרי[3].

פרסומים

  • צלם הילך בגטו: מתצלומיו של מנדל גרוסמן (אחרית דבר)
  • כרוניקה של גטו לודז', עם יוסף רב, כרכים א-ד, יד ושם, ירושלים, תשמ"ז.
  • בן-מנחם היה אחד מכותבי הספר ישראל גוטמן (עורך), לקסיקון חסידי אומות העולם הפולנים, בהוצאת יד ושם (באנגלית):
  • The Encyclopedia of the Righteous Among the Nations: Rescuers of Jews during the Holocaust in Poland, Yad Vashem, 2004

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0