ארכאולוגיה ניסויית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כריתת עצים ניסויית עם גרזינים משוחזרים של תרבות הקדרות הליניארית במטרה לנתח סימני לחץ על הלהבי של הגרזינים והקווים על גדם העץ בהשוואה לסימנים על ממצאים ארכאולוגיים.
יצירת קיר בוץ בסגנון ויקינגי.
חישול ברזל בשיטות של ימי הביניים
תנור קרמיקה על פי המודל מתקופת הברונזה המאוחרת, ארכאולוגיה ניסויית בירדן

ארכאולוגיה ניסויית היא תחום מחקר המנסה לייצר ולבדוק השערות ארכאולוגיות, בדרך כלל על ידי שכפול או ניסיון להתקרב לשכפל את ההיתכנות של תרבויות עתיקות לביצוע משימות או הישגים שונים. הארכאולוגיה הניסויית משתמשת במספר שיטות, טכניקות, ניתוחים וגישות, המבוססים על חומר מקור ארכאולוגי כגון מבנים עתיקים או חפצים.[1]

היא נבדלת משימושים בטכנולוגיה פרימיטיבית ללא כל התייחסות למחקר ארכאולוגי או היסטורי. היסטוריה חיה (אנ') ושחזור אירועים היסטוריים (אנ'), שבדרך כלל מתבצעים על ידי חובבים, הם המקבילים הבלתי ארכאולוגיים לדיסציפלינה אקדמית זו.

אחת הצורות העיקריות של ארכאולוגיה ניסויית היא יצירת עותקים של מבנים היסטוריים תוך שימוש בטכנולוגיות היסטוריות מדויקות בלבד. פעולה כזו קרויה לפעמים ארכאולוגיה של שחזור; עם זאת, שחזור מרמז על העתק מדויק של העבר, כאשר פעולה זו היא למעשה רק בנייה של מה שאדם מסוים משער שהיה בעבר. המונח הנכון יותר ארכאולוגית הוא "בנייה פעילה של העבר". ארכאולוגיה ניסויית הוצגה בכמה הפקות טלוויזיה, כמו "בניית הבלתי אפשרי" (Building the Impossible) של ה-BBC,[2] וסודות האימפריות אבודות (Secrets of Lost Empires) של ה-PBS.[3] הבולטים ביותר היו הניסיונות ליצור כמה מתכנוני הכלים של לאונרדו דה וינצ'י מתוך ספרי השרטוטים שלו, כגון רכב הלחימה החמוש מהמאה ה-15.

דוגמאות

דוגמה טובה היא "החווה העתיקה של באטסר" (Butser Ancient Farm) שבמחוז המפשייר באנגליה שהיא העתק פעיל של חווה מתקופת הברזל שבה נערכים ניסויים ארוכי טווח בחקלאות, גידול בעלי חיים וייצור פרהיסטוריים כדי לבדוק השערות שהעלו ארכאולוגים. בדנמרק, מרכז הניסויים של ליירה (Sagnlandet Lejre) מבצע עבודות שאפתניות עוד יותר בנושאים מגוונים כמו קבורות מלאכותיות מתקופת הברונזה ותקופת הברזל, מדע פרהיסטורי וייצור כלי אבן בהיעדר צור. דוגמאות אחרות כוללות:

  • מסע קון-טיקי (1947), רפסודת בלזה שנבנתה על פי רעיון של תור היירדאל, הפליגה מפרו לפולינזיה כדי להדגים אפשרות להחלפת תרבויות בין אמריקה הדרומית לאיים הפולינזיים.
  • ניסיונות להעביר גושי אבן גדולים כמו אלה ששימשו בסטונהנג' למרחקים קצרים תוך שימוש בלעדי בטכנולוגיה שהייתה זמינה באותה עת. האבנים המקוריות הועברו ככל הנראה מפמברוקשייר לאתר במישור סולסברי.
  • מאז שנות ה-70 של המאה ה-20 הבנייה המחודשת של בניינים מבולי עץ, הודיעה על הבנה של מבנים אנגלו-סקסוניים מוקדמים בווסט סטו (אנ') בסאפוק שבאנגליה. תוכנית מחקר ענפה זו באמצעות ניסויים וניסיונות נמשכת גם היום.
  • השחזור של חלק מחומת אדריאנוס בווינדולנדה (Vindolanda), בוצע בזמן מוגבל על ידי מתנדבים מקומיים.
  • טרירמות יווניות שוחזרו על ידי מלחים מיומנים מתוכניות ושרידים ארכאולוגיים ונבדקו בהצלחה בים.
  • הניסיונות לייצר פלדה שתואמת את כל המאפיינים של פלדת דמשק, שטכניקות הייצור המקוריות שלה אבדו במשך מאות השנים, כולל שחזורים של דינמיקת נוזלים חישובית על ידי אוניברסיטת אקסטר של כיבשני סרי לנקה בסמאנאלווה, נחשבו כמקורות הסבירים ביותר לפלדת דמשק.

וריאציות

סוגים אחרים של ארכאולוגיה ניסויית עשויים להיות כרוכים בהטמנת העתקים מודרניים של חפצים עתיקים למשך פרקי זמן שונים כדי לנתח את ההשפעות שלאחר ההטמנה עליהם. ארכאולוגים אחרים בנו עבודות עפר מודרניות ומדדו את השפעות שקיעת הטין בתעלות ובליה ושקיעה על הגדות כדי להבין טוב יותר כיצד היו נראים מונומנטים עתיקים. דוגמה אחת היא אוברטון דאון (Overton Down) באנגליה.

עבודת המסתתים בצור היא גם סוג של ארכאולוגיה ניסויית, ככל שנלמד רבות על סוגים רבים ושונים של כלי צור באמצעות הגישה המעשית של הכנתם בפועל. ארכאולוגים ניסויים ציידו קצבים, קשתים וחוטבי עצים מקצועיים מודרניים בהעתק של כלי צור כדי לשפוט עד כמה הם היו יעילים למשימות מסוימות. עקבות שחיקה של שימוש בכלי הצור המודרניים מושווים לעקבות דומים על חפצים ארכאולוגיים, מה שהופך לאפשרי את השערות ההסתברות לגבי סוג השימוש האפשרי. אבני יד הוכחו כיעילים במיוחד בחיתוך בשר מן החי מהעצם ובמפרקים.

תחום נוסף של ארכאולוגיה ניסויית מודגם על ידי מחקרי יכולות שיברור האבן של פרימטים שאינם אנושיים. הוכח כי הבונובו מסוגלים לייצר ליבות שעברו שינוי ואבנים משובררות הדומות מורפולוגית לתעשיות ליתיות מוקדמות במזרח אפריקה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארכאולוגיה ניסויית בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Christopher Busuttil, Experimental Archaeology
  2. ^ "Building the Impossible" – via www.imdb.com.
  3. ^ "NOVA Online – Secrets of Lost Empires". www.pbs.org.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0