אשמן קטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאשמן קטן
אשמן קטן
אשמן קטן
מיון מדעי
תחום תפוצה
אשמן קטן

אשמן קטן או אשמן מצרי (שם מדעי: Taphozous perforatus) הוא יונק ממשפחת האשמניים, ממחלקת היונקים בסדרת העטלפים.

מאפיינים גופניים

האשמן הקטן הוא עטלף קטן למדי, עם פרווה דקה, במרקם משיי. בגבו של האשמן הקטן הפרווה בצבעי תערובת של חום כהה ואפור פחם, בחלקיו התחתונים צבעו אפור שמנת וחום בהיר על גרונו. צבע כנפיו הוא חום כהה במרכז הכנף דוהה לתוך צבע שמנת עד הקצוות. יש לאשמן הקטן אוזניים ארוכות, מחודדות ובעלות קצוות שיער מאחורי כל אוזן. נקבות האשמן הקטן בדרך כלל גדולות יותר מאשר הזכרים. לאשמן הקטן יש ראייה מצוינת והוא יכול לזהות טרף ממרחקים גדולים ובעזרת הכנפיים הארוכות והצרות האשמן מסוגל לעוף במהירות. מבנה זה הופך אותו לצייד מיומן.[1]

אורך: 9.4 - 11.2 ס"מ

אורך הזנב: 2 - 2.7 ס"מ

התנהגות

האשמן הקטן חי בקבוצות המכילות בדרך כלל שישה עד עשרה פרטים, אם כי קיימות מושבות גדולות יותר. לעתים קרובות, הוא חי במושבות מעורבות של אשמנים ויזנוביים. האשמן הקטן בדרך כלל פעיל עם רדת החשיכה, אף על פי שידוע שהוא צד גם בשעות היום. האשמן הקטן מסוגל להתמצא בעזרת באמצעות תהודה, ויכולת זו עוזרת לו לזהות וללכוד טרף בזמן טיסה במהירות של שמונה מטרים לשנייה בגובה. הוא ניזון בעיקר מעשים, אבל גם צורך מגוון של חרקים אחרים, כגון טרמיטים, חיפושיות, נמלים, זבובים וצרצרים.

רבייה

מעט ידוע על רבייה במין זה, אך ידוע כי מתרחש גידול באוכלוסייתם בחודשים אפריל ומאי במצרים, כאשר כל נקבה יולדת צעיר אחד.

תפוצת האשמן הקטן בעולם

האשמן הקטן הוא מין שנמצא ברחבי העולם, ובעיקר בצפון אפריקה, מדרום למדבר סהרה, בחצי האי ערב ובמזרח לפקיסטן ולהודו. המין זוהה בישראל לראשונה בשנת 1988, ונמצא בנגב ובמדבר יהודה. אוכלוסייתם בארץ מונה מאות עד אלפי פריטים של האשמן הקטן.[2]

בית גידול

האשמן הקטן נמצא בעיקר באזורי מדבר, שברי סלעים זעירים, מערות ובניינים (כולל מונומנטים מצריים עתיקים). הוא נמצא גם ביער פתוח, שם הוא מעדיף שטחים הגובלים נהרות.

איומים על האשמן הקטן

אף על פי שלא נחשב כיום בסיכון של הכחדה, האשמן הקטן עומד בפני איומים. פרקטיקות חקלאיות משנות לעיתים קרובות את הנוף של הארץ ומשמידות את בית הגידול הטבעי שלו, כגון בדרום אסיה, שם הורסים יערות כדי ליצור מקום לחקלאות. בנוסף, גם פעילויות אנושיות המפריעות לעטלפים, כגון פיתוח מבנים ישנים, מהוות איום.

למרות האיומים הנשקפים לאשמן הקטן, האדם אינו מוצא אמצעי הגנה היעזרו לאשמן להתרחק מסכנת הכחדה, מפני שהוא מוגדר כנמצא באזורים מוגנים בסביבה שבה הוא חי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אשמן קטן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Egyptian tomb bat videos, photos and facts - Taphozous perforatus, Arkive (באנגלית) (ארכיון)
  2. ^ "אשמן קטן". מן השדה. 2014-07-15. נבדק ב-2018-05-06.(הקישור אינו פעיל)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0