בוחרים להרגיש טוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בוחרים להרגיש טוב
Feeling Good:
The New Mood Therapy
כריכת הספר בעברית
כריכת הספר בעברית
מידע כללי
מאת ד"ר דייויד ד. ברנס
שפת המקור אנגלית
סוגה פסיכולוגיה
הוצאה
הוצאה וויליאם מורוו אנד קומפני
הוצאה בשפת המקור William Morrow and Company
תאריך הוצאה 1980
הוצאה בעברית
הוצאה הוצאת מן ומכון פסגות
תאריך 2000
תרגום ד"ר ניר עישר
קישורים חיצוניים
מסת"ב מסת"ב 9659032900
הספרייה הלאומית [https://beta.nli.org.il/he/items/NNL_ALEPH002161938/NLI 002161938/NLI באתר הספרייה הלאומית]

בוחרים להרגיש טובאנגלית: Feeling Good, "מרגישים טוב") הוא ספר ביבליותרפי המשמש לטיפול עצמי בבעיות רגשיות, ובעיקר בדיכאון, לפי גישת הטיפול הקוגניטיבי. הספר נכתב על ידי הפסיכיאטר ד"ר דייויד ד. ברנס (אנ') בשנת 1980, וזכה להצלחה מרובה.

רקע

דייויד ברנס הוא פרופסור אמריטוס במחלקה לפסיכיאטריה ומדעי ההתנהגות בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד. ברנס הוא אחד מתלמידיו הראשונים של אהרון בק, הנחשב לאבי שיטת הטיפול הקוגניטיבי. ההחלטה לכתיבת הספר נבעה מאי שביעות רצונו של ברנס מהיכולת של שיטת הפסיכואנליזה הוותיקה לטפל בדיכאון. על פי השיטה הקוגניטיבית, הרגשות מושפעים רבות מהמחשבה של האדם ומהתפיסה שלו לגבי אירועים, ולאו דווקא מהמציאות האמיתית. ברנס כתב את הספר מתוך תפיסה זו על מנת לתת לציבור הקוראים את היכולת לשנות את מה שמכונה בשיטה הקוגניטיבית עיוותי חשיבה, בכדי לטפל בבעיותיהם בעצמם, בעיקר במקרים של דיכאון קל ובינוני[1].

מבנה הספר והתוכן

במהדורה הראשונה שיצאה ב-1980 הופיע בתחילת הספר שאלון BDI באמצעותו יכול הקורא לבחון את עצמו האם הוא לוקה בדיכאון קליני. בשנת 1984 החליף ברנס את השאלון בשאלון שפיתח בעצמו (BDC) שגרסתו הסופית משנת 1996 מכילה 25 שאלות.

הספר כתוב בצורה של שיחה אישית, הכוללת הומור דק וציניות, בשילוב של סיפורים שאירעו עם דוקטור ברנס בקליניקה שלו. לאורך הספר פזורים משימות רבות שאותם דורש ברנס מה"מטופל" לבצע, שכוללות בדרך כלל כתיבה וסיכום על גבי הנייר. ברנס "משוחח" עם הקורא לאורך הספר, ואף מנסה "לקרוא מחשבות" תוך כדי טיפול, כשהוא מזהה מראש את התשובות של הקורא לטענותיו ומשיב עליהן[2].

יעילות הטיפול

במהלך השנים נעשו מחקרים רבים על מנת לבדוק את יעילות הטיפול בדיכאון באמצעות קריאת ספר ייעודי. בכל המבחנים דווח על שיפור במצבם של המטופלים ביחס לאלו שלא טופלו. במחקרים שנערכו עם הספר בוחרים להרגיש טוב, בהם נבחנו מטופלים שקראו את הספר למול מטופלים שטופלו בשיחות עם מטפל, או טיפול תרופתי, וכן קבוצת ביקורת שלא טופלה, נמצא כי תוצאות הטיפול של הספר מהירות יותר מטיפול תרופתי וזהות לטיפול באמצעות שיחות עם מטפל. כמו כן נמצא כי תוצאות הטיפול של הספר נשמרות לאורך זמן ממושך יותר מטיפול תרופתי[2].

פופולריות

הספר זכה להצלחה רבה מיד עם הופעתו וכן שנים רבות לאחר מכן. עד כה נמכר הספר באנגלית ביותר מ-5 מיליון עותקים[3], ובישראל נמכרו יותר מ-20,000 עותקים[2].

בסקרים שנערכו נמצא כי זהו הספר המומלץ ביותר על ידי מטפלים פסיכולוגיים ורגשיים בארצות הברית וקנדה לטיפול בדיכאון. במשאל שנערך בין מומחי בריאות הנפש בארצות הברית דורג הספר במקום הראשון מבין 1,000 ספרים בנושא הדיכאון. נטען כי לספר הייתה השפעה רבה על העלאת הפופולריות של הטיפול בשיטת ה-CBT[4], המבוססת על הטיפול הקוגניטיבי בשילוב עם טיפול התנהגותי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הקדמת ד"ר ניר עישר למהדורה העברית.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 שלומית רז, ספר: בוחרים להרגיש טוב, 29 באפריל 2016, באתר מנטרה
  3. ^ TEAM Therapy CBT, באתר Feeling Good Institute ישראל
  4. ^ History of Cognitive-Behavioral Therapy, באתר האיגוד הלאומי של מטפלי CBT (ארה"ב)