בומבינה אדומת-גחון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןבומבינה אדומת-גחון
Gelbbauchunke auf Fels im Geo-Naturpark Bergstraße-Odenwald.jpg
מיון מדעי
מין: בומבינה אדומת-גחון
תחום תפוצה
Distribution map of Bombina bombina.png

בומבינה אדומת-גחון ( שם מדעי: Bombina bombina) היא מין של קרפדה רעילה ממשפחת הבומביניים, החיה באירופה.

זוהי קרפדה קטנה ופרימיטיבית יחסית, באורך של 5.6 ס"מ בקירוב בצבע אפור עד חום-ירוק כשהבטן בעלת גוון אדום אש (מה שנתן לה את שמה האנגלי) ועליו כתמים שחורים המשמשים כצבעי אזהרה.

מאפיינים

הקרפדה מצויה לאורך מרכז ומזרח אירופה, בטווח שבין מזרח גרמניה, דנמרק ודרום-מזרח שוודיה ומזרחה לעבר רוסיה (עד לוולגה ולהרי אוראל) ודרומה עד לבולגריה וטורקיה. כמו כן ידועה אוכלוסייה מבודדת שלהם בצרפת.

היא מצויה בטבע בביצות, בריכות ונהרות איטיים בהם הם מתחבאים סביב הקנים והצמחייה המיימית או על הקרקעית הרדודה. הקרפדות טורפות של פרוקי-רגליים כמו קפזנבאים וחרקים כמו זבובים, נמלים וחיפושיות. בתורה היא נטרפת לעיתים בידי נחשים ועופות שונים. הראשנים נטרפים גם בידי דגים ועלוקות. להגנה מטורפים היא מתבססת על צבעי אזהרה, המסמנים לטורפים שהקרפדה רעילה. כאשר מתקרבים אל הקרפדה היא מתגוננת במתחית רגליה לעבר בטנה ולעיתים גם מתהפכת (אנ'), כדי לחשוף את צבעי האזהרה שלה. הדבר גורם לטורפים רבים לעזוב אותה לאחר מכן.

בחורף הקרפדה נמצאת בתרדמת חורף באדמה או בבולי עץ בהם הם נחים עד בוא האביב. בעונת הרבייה הנקבות מטילות במים כ־15 עד 40 ביצים, אשר לרוב מוטלות בלילה או בתחילת הבוקר. לאחר שבוע בוקעים הראשנים ולאחר גדילה מואצת הם הופכים לבוגרים כעבור חודש.

הקרפדה איננה בסכנת הכחדה, אף שהיא נפגעה מזיהום מים ופגיעה בבתי גידול לאורך אירופה. גם באזורים בהם היא נפוצה היא איננה מחזה שכיח ובכמה אזורים נכחדה כנראה לגמרי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בומבינה אדומת-גחון בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0