ביאלה סלאטינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ביאלה סלאטינה
Бяла Слатина
בניין עיריית ביאלה סלטינה
בניין עיריית ביאלה סלטינה
מדינה בולגריהבולגריה בולגריה
מחוז וראצה
ראש העיר ונצ'יסלאב וסילב
שטח 82.383 קמ"ר
גובה 99 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 13,195 (2010)
קואורדינטות 43°28′N 23°56′E / 43.467°N 23.933°E / 43.467; 23.933
אזור זמן UTC +2
http://www.byala-slatina.com

ביאלה סלאטינהבולגרית: Бяла Слатина) היא עיר בצפון מערב בולגריה, השלישית בגודלה במחוז וראצה ושוכנת 101 ק"מ צפונית מהבירה סופיה ו-41 ק"מ מבירת המחוז וראצה.

היסטוריה

עדויות להתיישבות אנושית מאורגנת של שבטים תראקים מתוארכות לתקופת הברונזה המאוחרת. צפונית מזרחית לביאלה סלטינה מצויים שרידי מצודה מהמאה ה-1, עת נשלט האזור על ידי האימפריה הרומית. המצודה הוחרבה במהלך המאה ה-6 בעת פלישת שבטים סלאבים לאזור. במהלך המאה ה-7 עת נשלט השטח בידי האימפריה הבולגרית הראשונה הוקם בשטח היישוב המודרני כפר בשם סלאטינה (בבולגרית: ביצה), ששאב את שמו ממיקומו בסמוך לשטחי ביצות נרחבים.

במהלך המאה ה-14 נכבש הכפר על ידי צבא האימפריה העות'מאנית ושמר על שמו לאורך תקופת שלטון העות'מאנים. ב-1776 פרץ מרד באזור כנגד הואלי העות'מאני והוא דוכא בקשיחות, תוך הגליית כל תושביו ובכלל זה מהכפר סלאטינה. רק בשלהי המאה ה-18 התירו העות'מאנים למספר משפחות מוסלמיות לחזור ולהתיישב בכפר. לקראת מחצית המאה ה-19, עידן התחייה הלאומית הבולגרית חזרו גם נוצרים להתיישב בכפר והוקמו בית ספר וכנסייה. באוקטובר 1877, במהלך המלחמה העות'מאנית-רוסית (1877–1878) נכבש הכפר על ידי צבא האימפריה הרוסית והפך מתוקף סיכומי קונגרס ברלין, חלק מנסיכות בולגריה. ב-1914 קיבל היישוב מעמד של עיר ועם בניית מסילת הרכבת למקום, הואץ הפיתוח הכלכלי והעיר הפכה למרכז סחר חקלאי עם יישובי הסביבה והמדינות השכנות[1].

דמוגרפיה

אוכלוסיית העיר מצויה במגמת קיטון בשל הגירת עבודה ובשל שיעור תמותה העולה על שיעור הילודה. בעשור הראשון של המאה ה-21 קטנה אוכלוסיית ביאלה סלאטינה ב-10 אחוזים, אם כי לקראת סופו התמתנה המגמה. מבחינת התמהיל המגדרי עולה, כי 50.92 אחוזים הן נשים ו-49.08 אחוזים הם גברים.

כלכלה

בעיר קיים מפעל לייצור חלקי מכונות, מפעלי עיבוד מזון וטבק, מפעלי טקסטיל ומספר מאפיות. ענף החקלאות מניב את התוצר המקומי הגולמי לנפש הנמוך ביותר בשטחי הרשות המקומית. אף על פי שבאזור מצויים שטחים חקלאיים נרחבים, החקלאות באזור נחשלת ומתוכננת רפורמה נרחבת בענף. הגידולים המרכזיים הם חיטה, שעורה, שיבולת שועל, תירס, וחמניות. כמו כן קיימות חוות לגידול צאן, בקר וחזירים לתעשיות הבשר והחלב.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא העיר ביאלה סלאטינה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ תקציר ההיסטוריה של ביאלה סלאטינה, באתר bulgaria.domino (באנגלית).


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0