בית הכנסת מגן דוד (קולקטה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת מגן דוד
בית הכנסת מגן דוד
בית הכנסת מגן דוד
מידע כללי
שימוש בית כנסת
מיקום קולקטה
מדינה הודו
זרם יהדות בגדאד
מידע על ההקמה
סגנון אדריכלי רנסאנס איטלקי
מידות
גובה 43 מטר מטר

בית הכנסת מגן דוד הוא בית כנסת הממוקם בצומת רחוב ברבורן וקאנינג שבקולקטה, מערב בנגל, הודו. "מגן דוד" הוא אחד משני בתי הכנסת הפעילים בעיר, והשני הוא בית הכנסת "בית אל" ברחוב פולוק.

היסטוריה וארכיטקטורה

בית הכנסת נבנה ב-1884 על ידי אליאס דוד עזרא לזכרו של אביו דוד יוסף עזרא,[1] אשר עסק בסחר נדל"ן בעיר. דוד יוסף עזרא מזוהה עם כמה מהבניינים הידועים ביותר בקולקטה, כולל אחוזת אספלנדה, אחוזת עזרא ואחוזת צ'ארוונגי. רחוב עזרא נקרא על שמו.[2]

בית הכנסת נבנה בסגנון הרנסאנס האיטלקי, עם גימור אדום של לבנים. הכניסה למתחם בית הכנסת מוסתרת מאחורי דוכנים מאולתרים שמספקים תכשיטים שונים.[3] לבית הכנסת דלת המעוטרת במגן דוד ובכיתוב בעברית. שני הקירות הצדדיים כוללים לוחות זיכרון המוקדשים ליהודי קולקטה. אף על פי שפעילותו של בית הכנסת הופסקה לפני זמן רב, הוא עדיין מטופח להפליא. רצפת השיש המשובצת, הנברשות הנוצצות, חלונות הזכוכית הצבעוניים ועמודי הפרחים המעוטרים, משפרים את המראה של בית הכנסת. מזבח בית הכנסת מעוטר בחצי כיפה המשובצת כוכבים, שמייצגת את השמיים. הלוח הגדול שבמרכז מכיל את עשרת הדיברות, כולל גם כמה כתובות בעברית ועוד כמה פריטים אחרים של איקונגרפיה יהודית, כולל המנורה. במרכז המסדרון עומד דוכן מוגבה במקום שבו בעבר הטיף הרב. שני גרמי מדרגות המובילים למרפסות העליונות בצידי האולם, שמורים לעזרת נשים.

כיום

כיום פעיל בית הכנסת רק לעיתים בימי החגים. בין חברי הקהילה מתחולל ויכוח באשר לעתיד בית הכנסת. בעוד חלק תומכים בהעברתו לירושלים, אחרים מעוניינים בהשארתו בהודו למען זכר הקהילה.[4]

יהדות קולקטה

יהודי קולקטה הם בעיקר יהודי בגדאד שהגיעו לקולקטה למטרות סחר. בנקודת זמן מסוימת, אף כללה הקהילה כ-6,000 יהודים, אם כי 60 שנה לאחר הקמת מדינת ישראל, ב-2010 נותרו בעיר רק כ-30 יהודים. המהגר היהודי הראשון שהגיע לקולקטה הוא שלטון כהן, שהגיע ב-1798 מחלב שבסוריה. המשפחה היהודית המשפיעה ביותר בקרב יהודי העיר הייתה משפחת עזרא, שמלבד בית הכנסת בנתה גם את בית הספר היהודי לבנות.

לקהילה היהודית היו בעבר 5 בתי כנסת, שמתוכם פועלים כיום שניים בלבד: מגן דוד ובית אל.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הכנסת מגן דוד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ רוי, נישיט רנג'אן (1990). Saswata Kolkata, Ingrej Amaler Sthapotho. p. 38.
  2. ^ אהרון דניאל, יהדות הודו, באתר the-south-asian, ‏מרץ 2001 (באנגלית)
  3. ^ תכשיטים יהודיים, באתר The Telegraph, ‏25-04-2010
  4. ^ יובל נעמן, קולקטה-המיידן וסביבתו, באתר יובל נעמן - לראות את העולם בדרך אחרת


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0