בסיס הצי הרוסי בטרטוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בסיס הצי הרוסי בנמל טרטוס
פרטים
מדינה סוריהסוריה סוריה
שיוך רוסיהרוסיה רוסיה
Naval Ensign of Russia.svg
סוג בסיס ימי
בסיס האם צי הים השחור
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1971–הווה (כ־53 שנים)
מקים היחידה אדמירל סרגיי גורשקוב
מלחמות הזירה הימית במלחמת יום הכיפורים
הזירה הימית במלחמת לבנון הראשונה
מלחמת האזרחים בסוריה
פיקוד
יחידת אם חיל הים הרוסי

בסיס הצי הרוסי בנמל טרטוס הוא מתקן לוגיסטי צבאי חכור של חיל הים הרוסי הממוקם בנמל של העיר טרטוס בסוריה. במינוח הרוסי הוא מוגדר כ"נקודת תמיכה חומרית-טכנית מספר 720". טרטוס מהווה אתר תיקונים והספקה. מיקומו מאפשר ליחידות הצי הרוסי שהייה ממושכת יותר במרחק מבסיס האם שלהם בים השחור דרך המצרים הטורקיים.

מתקנים צבאיים

בסיס חיל הים הרוסי בטרטוס הוא המתקן הימי היחיד של רוסיה באזור הים התיכון ולמעשה מתקן צבאי יחיד שנותר מחוץ ברית המועצות לשעבר. מיקומו של המתקן הימי בטרטוס היווה גורם מניע לתמיכת רוסיה ביציבותו של ממשל אסד.

על פי הסכם משנת 1971 בין סוריה לברית המועצות הוחזק במקום בסיס מאויש על ידי אנשי חיל הים הרוסי. בשנים האחרונות נמצאת בבסיס אוניית הסדנה מדגם אמור PM-138. הסדנה מסוגלת לספק תחזוקה טכנית לאוניות מלחמה רוסיות הנמצאות בים התיכון.

המתקן בטרטוס יכול להכיל ארבעה כלי שיט בינוניים באורך פחות מ-100 מטר. מזח עגינה צף ממוקם בצד הפנימי של שובר הגלים הצפוני. מזח זה אינו מסוגל לקבל את כלי השיט העיקריים הנוכחי של חיל הים הרוסי. פריגטה מדגם ניאוסטרשימי באורך 129 מטר או משחתת מדגם אודלוי בארך 163 מטר. ודאי לא את הסיירות דגם סלבה באורך 186.4 מטר סיירת מדגם סיירות המערכה מסדרת קירוב באורך 252 מטר ולא את נושאת המטוסים אדמירל קוזנצוב באורך 305 מטר. כאשר אוניות אלה מגיעות הן מקבלות את האספקה במעגן מחוץ לנמל.

הרכב הבסיס – הציוד כולל שני מזחים צפים, סדנת תיקוני אוניות צפה דגם AMUR, מתקני אחסון, צריפים ומבנים אחרים.

תולדות הבסיס

המתקן הוקם במהלך המלחמה הקרה כדי לתמוך ביחידות הצי הסובייטי שנפרסו אל הים התיכון. במהלך שנות ה-70 נבנו נקודות הספקה ותמיכה טכנית גם במצרים, אתיופיה, וייטנאם ועוד.

במהלך מלחמת יום הכיפורים – בלילה שבין 11–12 באוקטובר נפגעה אונית סוחר רוסית איליה מצ'ניקוב בפתח נמל טרטוס. לאחר מכן החלו כוחות הצי הסובייטי לאבטח אוניות הספקה שנשלחו לנמל לטקיה היות שטרטוס נחשב פחות בטוח.

בשנת 1977, שודרג מתקן התמיכה הימי בטרטוס והוגדר ”נקודת תמיכה חומרית-טכנית מס 720”.[1]

במהלך מלחמת לבנון הראשונה – בידד חיל הים הישראלי את זירת הקרבות בלבנון מהתערבות של חיל הים הסורי. כוחות ימיים היו בכוננות לתקיפת נמל טרטוס לאחר תקיפת חיל האוויר הישראלי ב-9 ביוני 1982 שהשמידה את סוללות טילי הנ"מ והפילה מטוסים סוריים רבים פנו הסורים לברית המועצות בבקשת עזרה. כח שייטת הים התיכון שכלל את הסיירת זדנוב ואוניות נוספות. נמצא ברובו באזור מרסה מטרוח במערב מצרים הוזעק והתייצב להגנת הנמלים.

פירוק ברית המועצות

בשנת 1991, התמוטטה ברית המועצות. צי הים התיכון שלה, שהוגדר כשייטת מבצעית החמישית 5 חדל להתקיים. מאז, הגיעו משלחות מדי פעם כלי שיט של הצי הרוסי אוניות וצוללות לים התיכון. מתקן התמיכה הימי בסוריה הוא כיום חלק מצי הים השחור.

רוסיה ויתרה לסוריה על שלושה רבעים, או 9.6 מיליארד $, מתוך 13.4 מיליארד $ מהחוב שהצטבר בעידן הסובייטי. והיא ממשיכה להיות ספקית הנשק העיקרית של סוריה.

  • בשנת 2006, דווח כי רוסיה וסוריה קיימו דיונים על מתן אפשרות לרוסיה לפתח ולהגדיל את מתקן התמיכה הטכנית בנמל טרטוס. המגמה שרוסיה תוכל לחזק את נוכחות הצי שלה בים התיכון.[2]
  • באווירת היחסים המידרדרים של רוסיה עם המערב, בגלל המלחמה בדרום אוסטיה ב-2008 והתוכניות לפרוס מערכת ההגנה מפני טילים של ארצות הברית בפולין. הסכים בשאר אל-אסד לעגינת קבע של אוניות המלחמה הגרעינית של רוסיה בטרטוס.[3]
  • ב-19 בספטמבר 2008, דווחה סוכנות ידיעות יו.פי. כי עשר ספינות מלחמה רוסיות עגנו בטרטוס.[4] לדברי פרשן לבנוני-סורי יוסף פראח, השייטת שביקרה בטרטוס כללה את הסיירת מוסקבה וארבעה צוללות טילים גרעיניות.[5] הטענה לא אומתה על ידי מקור אחר. גודל אוניות השייטת הוא מעל ומעבר ליכולת של מתקן טרטוס.
  • לאחר מכן, הודיע דובר הצי הרוסי איגור דיגלו שהסיירת הגרעינית פיוטר הגדול מלווה בשלוש משחתות, הפליגה מבסיס הצי הצפוני של Severomorsk. האניות יעברו 15,000 מיל ימי כדי לבצע תמרונים משותפים עם צי ונצואלה. דיגאלו סירב להגיב על דיווחים ביומון איזבסטיה כי האוניות יעשו חניית ביניים בטרטוס בדרכם אל ונצואלה.[6]
  • משנת 2009, מגיעים דיווחים כי רוסיה משפרת את בסיס לצי שלה בטרטוס. אוניית מחפר מעמיקה את הנמל כדי לאפשר עגינת כל השיט המלחמתיים הגדולים שלה.[7]
  • בשנת 2009, דיווחה רשת נובוסטי RIA, כי המתקן בטרטוס יהיה עשוי לפעול באופן מלא על מנת לתמוך בפעולות נגד פירטיות.[8]
  • דו"ח נוסף unsourced הצהיר כי הבסיס, שבנייתו תסתיים בשנת 2012, יספק תמיכה לנוכחות צי רוסיה בים התיכון. כבסיס עבור סיירות טילים מונחים ואף לנושאות מטוסים.[9]
  • סרטון בטלוויזיה רוסית בסוף יוני 2012 הציג קיום צנוע ביותר של חיל הים הרוסי בטרטוס. הקצין שערך את הסיור הסביר כי רק ארבעה אנשים מאיישים את המתקן. אחד משני המזחים הצפים היה לא תקין היות שהסופה גרמה נזק חמור ביותר למערכת העיגון שלו. בסיור הוצגו מתקני החוף: צריפים, משרדים, שני מבני אחסון פחים בגודל בינוני. כן הוצגה חניה מקורה עבור 6 רכבי שירות. סיור שנערך בסדנת התיקונים הצפה בנמל הראה כי הסדנה מאוישת ב-12 איש, כולל המהנדס ראשי. לא היה שום אזכור של תיקונים פוטנציאליים או הרחבת מתקנים.[10]

המעורבות הרוסית במלחמת האזרחים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – המעורבות הרוסית במלחמת האזרחים בסוריה

בסוף נובמבר 2011, פרסמו פרבדה ו רויטרס הודעה כי שייטת של חיל הים הרוסי ובראשה נושאת המטוסים אדמירל קוזנצוב נמצאת בדרכה לטרטוס כדי להפגין תמיכה בממשלת בשאר אל-אסד. באותו דיווח נמסר מטעם הצי הרוסי כי לביקור בטרטוס אין קשר עם האירועים בסוריה.[11]

  • בהודעה מיום 17 בפברואר 2012, נאמר שנושאת המטוסים אדמירל קוזנצוב יחד עם בת לוויתה הספינה אדמירל צ'בננקו ביקרו בנמל טרטוס. האוניות חדשו אספקה ועזבו לנמל הבית שלהם סברומורסק בים הצפוני.
  • דיווחים בתקשורת במרץ 2012 עולים כי כוחות מיוחדים רוסים הגיעו לנמל טרטוס.[12]
  • בחודש יולי 2012, הצהיר אדמירל ויקטור צ'ירקוב, סגן מפקד חיל הים הרוסי כי אם האנשים בבסיס טרטוס ימצאו בסכנה הם יפונו על ידי הצי וזאת אם נשיא רוסיה יורה כך לעשות.[13]
  • ב -3 באוגוסט 2012, דיווחה התקשורת הבינלאומית כי שלוש אניות תקיפה אמפיבית, גדולות, שנשאו מאה נחתים כל אחת יבקרו בקרוב בטרטוס. מקור מתוך המטה הכללי הרוסי מסר שהספינות יבלו כמה ימים בטרטוס ויצטיידו שם באספקה טרייה של מזון ומים. משרד ההגנה הרוסי שלל את האפשרות כי הספינות עשויות לעגון בטרטוס מסיבות לוגיסטיות, ואמר שאין להם סיבה לעשות זאת. המקור ששמו לא הוזכר, אמר כי לאחר שיעגנו בטרטוס, הם יעברו את הבוספורוס אל הנמל הרוסי נובורוסיסק שעל הים השחור.[14] האניות הללו הן חלק של הצי הצפוני של רוסיה, בהן אלכסנדר אוסטרובסקי, גיאורגי פובדונוסט ו קונדורוגה, ואוניות נחיתה מדגם "רופוצ'ה". מקור שצוטט על ידי סוכנות ידיעות, "אינטרפקס" אמר שכלי שיט אחד יעגון בנמל טרטוס והאחרים יעגנו מחוץ לנמל, היות שמתקני הנמל מוגבלים.
  • היו השערות כי רוסיה עשויה להתחיל בפינוי אזרחיה מסוריה ולפרוס את יחידות הנחתים לאבטח אנשים וציוד, נגד האלימות המעצימה. כ -30,000 אזרחים רוסים מתגוררים בסוריה, על פי ניו יורק טיימס ופייננשל טיימס. פקידים רוסים דחו ספקולציות כי כוחות צבא רוסיים עשויים להתערב בסוריה כדי לחזק את ממשלת בשאר אל-אסד.
  • עד אמצע ינואר 2013, לא היו דיווחים על תנועות חיל הים הרוסי או או על הנחתת חיל רגלים ימי בטרטוס. גם לא על פינוי אזרחים רוסים באמצעות ספינות חיל ים.
  • ב-23 בינואר 2013 דווח על יציאת כ-80 אזרחים רוסיים דרך נמל ביירות. ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר שזה איננו מהווה פינוי מסוריה.[15]
  • בחודש מאי 2013, דווח בעיתונות כי רוסיה שלחה תריסר או יותר ספינות מלחמה לפטרל במים ליד טרטוס.[16]
  • ב -26 ביוני 2013 - על פי רשת טלוויזיה "רוסיה היום" - אמר סגן שר החוץ הרוסי בוגדנוב כי ”למתקן אין שום חשיבות צבאית אסטרטגית ורוסיה החליטה לפנות את כל אנשיה מטרטוס.” ואולם למחרת ב -27 ביוני 2013 נדחה מידע זה על ידי משרד ההגנה הרוסי בהצהרה רשמית ”טרטוס הוא עדיין בסיס רשמי לאוניות רוסיות בים התיכון, והצי ממשיך לבצע את משימותיו. ”[17]

מלחמת האזרחים בסוריה יצרה חוסר ביטחון לגבי שהיית אנשים באופן קבוע ומשפחות יועצים פונו מסוריה. הבסיס בנמל טרטוס לא שימש לצורך המעורבות הרוסית במלחמה. עם זאת נמשכות ההשקעות ונקודת האספקה הטכנית מתרחבת. בשנת 2015 גדל היקף כח אדם בבסיס ל-1,700 איש, ונעשית עבודת העמקה ועבודת חיזוק הרציפים. המזח הקרוב לפתח הנמל יוכל לקבל סיירת או משחתת גדולה והמזח הפנימי יוכל לקבל שני כלי שיט מדרג פריגטה או אונית נחיתה גדולה. נעשית עבודת חפירה שאחריה יוכלו להיכנס אוניות גדולות יותר.[18] בספטמבר 2015 מונה אנדרי גלוק מהצי הרוסי כמפקד הבסיס.

ביום ב' 14 במרץ 2016 הכריז הנשיא ולדימיר פוטין כי המטרות לשליחת הכוח הצבאי ללחימה בסוריה הושגו. וכי יש לתת אפשרות להפסקת האש להמשך. לדבריו, הכוחות הרוסיים יוצאו משטח סוריה למעט "הבסיס הימי בטרטוס ושדה התעופה חמיימים ליד לטקיה, ימשיכו לפעול כרגיל. הם יוגנו מהיבשה מהים ומהאוויר. חלק זה של כוחותינו קויים באופן מסורתי בסוריה במשך הרבה שנים..."[19]

מלחמת האזרחים בסוריה יצרה חוסר ביטחון לגבי שהיית אנשים באופן קבוע ומשפחות יועצים פונו מסוריה. הבסיס בנמל טרטוס לא שימש לצורך המעורבות הרוסית במלחמה. עם זאת נמשכות ההשקעות ונקודת האספקה הטכנית מתרחבת.

מעבר לבסיס קבוע

באוקטובר 2016 הודיע משרד ההגנה הרוסי על כוונתו להקים בסיס קבע בטרטוס. הדיונים הבשילו ונחתמו בינואר 2017 כשנחתם הסכם על חכירת המקום למשך 49 שנה עם הארכה אוטומטית ל-25 שנה נוספות. רוסיה תבנה בנמל ותחזיק בו 11 כלי שיט, קיבלה אחריות על הגנת הבסיס מהאוויר ומהים. הגנת הבסיס מצד היבשה נשארה באחריות סוריה.

גלריה

מקורות וקישורים

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ אולגה ברזניצבה, הצי הרוסי מדאיג את ישראל באתר קומרסנט, 7 אוגוסט 2007.
  2. ^ ריצ'רד וואיטס, קטלוג ביטחון גלובלי פראגר סקיוריטי אינטנשיונל, 2010 ע' 30 229, 230 231.
  3. ^ שייטת רוסית גדולה בראשות נושאת המטוסים אדמירל קוזנצוב בדרכה לסוריה באתר דבקה 21 אוגוסט 2008.
  4. ^ ספינות מלחמה רוסיות בנמל סורי יו. פי. 19 ספטמבר 2008.
  5. ^ יוסף פארח, הרוסים באים לסוריה, 19 ספטמבר 2008.
  6. ^ אוניות הצי הרוסי בדרכן לונצואלה באתר CNN 24 ספטמבר 2008.
  7. ^ העמקת נמל טרטוס באתר המכון למחקרי ביטחון לאומי, 3 בספטמבר 2011.
  8. ^ ג'ון פייק, רוסיה בונה בסיס בנמל סורי גלובל סקיוריטי 13 במאי 2010.
  9. ^ הצי הרוסי יבסס אוניות מלחמה בנמל סורי אחרי שנת 2012 באתר גלובל סקיוריטי.
  10. ^ קוסמולסקיה פרבדה, 26 יוני 2012.
  11. ^ תומאס גרוב, רוסיה שולחת אוניות מלחמה לבסיסה בסוריה רויטרס, 28 נובמבר 2011.
  12. ^ כוחות מיוחדים של רוסיה הגיעו לנמל סורי דיווח של גורמי האופוזיציה בחדשות "אל ערביה" 19 במרץ 2012.
  13. ^ פינוי על ידי הצי "רוסיה היום" 1 ביולי 2012.
  14. ^ רוסיה מכחישה שכלי השיט מיועדים לנמל טרטוס ביבי סי 3 אוגוסט 2012.
  15. ^ לברוב אומר שהיציאה מבירות אינה מהווה פינוי מסוריה BBC News 23 ינואר 2013.
  16. ^ רוסיה מתגברת כלי שיט מלחמתיים באזור Wall Street Journal 16 מאי 2013.
  17. ^ ממשלת רוסיה אינה מוציאה את כוחותיה מסוריה רשת Telesurtv.net, 2013-09-03 בספרדית
  18. ^ העמקת נמל טרטוס תאפשר כניסת אוניות גדולות סוכנות SANA ברוסית 14 באוקטובר 2015.
  19. ^ פוטין מורה על תחילת נסיגת הכוחות מסוריה ספוטניק ניוז, באתר גלובל סקיוריטי. 15 במרץ 2016.
  20. ^ ישראל מצידה לא התייחסה לנושא. מקום ההתקנה מרוחק מספיק מנמל טרטוס. נראה שהדיווח הבריטי אינו מבוסס ומיועד לסכסך בין ישראל לרוסיה.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0