ג'יימס פלין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'יימס פלין
תרומות עיקריות
אפקט פלין

ג'יימס רוברט פליןאנגלית: James Robert Flynnn;‏ 28 באפריל 193411 בדצמבר 2020) היה פילוסוף ופסיכולוג חוקר אינטליגנציה אמריקאי, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת אוטגו בדנידין, ניו זילנד. היה ידוע בעיקר בזכות תגליתו בדבר הגידול ארוך הטווח של ציוני מנת משכל (IQ) ברחבי העולם, הנקראת על שמו אפקט פלין.[1] גדל בוושינגטון די. סי., רכש את השכלתו באוניברסיטת שיקגו, והיגר לניו זילנד בשנת 1963.

עבודתו

פלין כתב ספרים בתחומי מחקר מגוונים, שכללו חקר ודיון באידאולוגיות, פילוסופיה פוליטית, גזע, מעמד, אינטליגנציה ומנת משכל.[2] ספריו שילבו פילוסופיה פוליטית ומוסרית עם פסיכולוגיה לבחינת בעיות כגון האם ניתן וראוי לדרג גזעים ומעמדות על פי מנת משכל. היה חבר מערכת במספר כתבי עת מדעיים[3] בנושאי אינטליגנציה ופסיכולוגיה.

מאמרו מ-1999 סיכם חלק גדול ממחקרו בנושא הפער בין ציוני מנת משכל אצל אמריקאים ממוצא אירופי ואפריקאי, והניסיונות להסבירו באמצעות תורשה או סביבה. פלין פירש את הראיות, ובייחוד את תגליתו בדבר העלייה בציונים של "שחורים" ושל "לבנים" כאחת בעשרות השנים האחרונות, כעדות לעוצמתם של גורמים סביבתיים לפער.

נפטר ב-11 בדצמבר 2020.

אפקט פלין

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – אפקט פלין

"אפקט פלין" הוא המונח שניתן לתגליתו של פלין על עלייה משמעותית וארוכת טווח באינטליגנציה בתוצאות מבחני אינטליגנציה שונים, שנמדדה בחלקים רבים של העולם.

ביבליוגרפיה חלקית

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'יימס פלין בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Neisser, Ulric, ed. (1998). The Rising Curve: Long-Term Gains in IQ and Related Measures. APA Science Volume Series. Washington (DC): האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה. ISBN 978-1-55798-503-3. This review of contemporary research includes chapters by Ulric Neisser, James R. Flynn, Carmi Schooler, Patricia M. Greenfield, Wendy M. Williams, Marian Sigman, Shannon E. Whaley, Reynaldo Martorell, Richard Lynn, Robert M. Hauser, David W. Grissmer, Stephanie Williamson, Sheila Nataraj Kirby, Mark Berends, Stephen J. Ceci, Tina B. Rosenblum, Matthew Kumpf, Min-Hsiung Huang, Irwin D. Waldman, Samuel H. Preston, and John C. Loehlin.
  2. ^ "Faculty page". University of Otago. אורכב מ-המקור ב-2010-04-30.
  3. ^ "Intelligence (publisher's page)".
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0