גונדו סיקיו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Seikyo Gondo.JPG

גונדו סיקיויפנית: 権藤成卿;‏ 13 באפריל 1868- 9 ביולי 1937) היה הוגה דעות יפני שהשתייך לימין הקיצוני ביפן. הוא דגל בהתעצמות יפן בזירה הבינלאומית, בהתרחבות טריטוריאלית, בצמצום כוחם של הבירוקרטים ופקידי הממשל ובהעדפת החקלאות על פני התעשייה.

גונדו נולד ב-1868 במחוז פוקואוקה שבאי קיושו ביפן. בשנת 1886 ערך מסע ארוך בסין ובקוריאה, שם גובשה השקפת עולמו, שדגלה בהתפשטות טריטוריאלית יפנית. הוא הצטרף לארגון הקוקוריוקאי הקיצוני שפעל כנגד התפשטות האימפריאליזם המערבי ליפן. ב-1902 הגיע לטוקיו, שם הכיר דמויות מרכזיות מהימין הקיצוני היפני ביניהם קיטה איקי, שומיי אוקאוה ואחרים. בשנת 1920 הקים את "המדרשה לממשל עצמי" שם הטיף לרעיונותיו.

גונדו האמין שעל יפן להיות מורכבת מקהילות כפריות קטנות, אשר יהיו כפופות ישירות לקיסר היפני, תוך צמצום הבירוקרטיה ופקידי הממשל. חסידיו לקחו חלק בהפגנות האיכרים כנגד הממשל שהתרחשו בסוף שנות ה-20, במחאה על הקשיים הכלכליים באזורים הכפריים ביפן.

רעיונותיו של גונדו השפיעו רבות על הימין הקיצוני ביפן בראשית שנות ה-30 של המאה ה-20. הוא עצמו נחשד בהשתתפות במספר ניסיונות הפיכה ביפן, ביניהם ניסיון ההפיכה של 15 במאי 1932.

ספריו

  • "עקרונות הממשל העצמי של האומה הקיסרית" - 1920
  • "הדרכת העם בממשל עצמי" - 1927

ראו גם

לקריאה נוספת

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0