גופן ברוחב אחיד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גופן Courier, גופן נפוץ באורך אחיד

גופן ברוחב אחיד או מונוספייסאנגלית: Monospace; נקרא גם גופן ברוחב קבוע - fixed-width font וגופן לא-פרופורציונלי - non-proportional font) הוא גופן שלאותיותיו רוחב אחיד (לעומת גופנים ברוחב-משתנה (variable-width fonts), שבהם לכל אות רוחב המתאים צורתה (שי"ן רחבה מיו"ד, למשל).

מכונות הכתיבה הראשונות, יכלו לנוע מרחק קבוע קדימה עם כל אות חדשה שנכתבת, ולכן השתמשו בגופן ברוחב אחיד (להבדיל מסדר דפוס, שבו שמשו גופנים ברוחב משתנה).

השימוש במחשבים

מדפסות מחשב רבות פעלו בגופן ברוחב אחיד. גם מסכי המחשב בתקופה שקדמה לממשק המשתמש הגרפי (למשל במערכת ההפעלה DOS) פעלו בגופן ברוחב אחיד.

עם התקדמות הטכנולוגיה רבות מהתוכנות לעיבוד תמלילים והצגת טקסט עברו לגופנים ברוחב משתנה, שכן רוחב משתנה עדיף חזותית ומקל על הקריאה. עם זאת בתוכנות המיועדות לכתיבת קוד כגון סביבת פיתוח משולבת מקובל כברירת מחדל שימוש בגופן ברוחב אחיד. בכתיבת קוד יש חשיבות לכל תו ולכן גופן זה נוח למתכנתים, ומגביר את רמת הקריאות בקוד. שימושים אחרים כוללים הדמית מסוף וסטים של נתונים מוזחים במסמכים עם טקסט ברור. שימוש נוסף, מצוי במדריכים טכניים ומקורות על-מנת להבחין בין המילה for בשימוש שכיח טקסטואלי למילה for בתכנות, ולהציג בנפרד בלוקים של קוד מתוך טקסט קריא. דוגמאות לצורות גופן כאלו הם Courier ,Presitge Elite ו-Monaco.

בקריפטוגרפיה, מקובל להשתמש בגופן ברוחב אחיד לשם הצגת טקסט מוצפן. את הטקטס המוצפן נהוג לחלק לבלוקים בגודל קבוע ולשים רווח בסוף כל בלוק. שימוש בגופן ברוחב קבוע מאפשר הצגה של טקסט מוצפן כזה באופן שבו כל הבלוקים מיושרים זה מעל זה.

שימושים בביולוגיה

גופנים אלו בשימוש להצגת מעקובות של חומצות גרעין וחלבונים. הגופן מאפשר לכל חומצה נוקלאיטית או אמינית להתפרש על אותה כמות של מקום במעקובת ארוכה, ובנוסף להציג בתצוגה מתאימה (align) את המעקובות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גופן ברוחב אחיד בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0