גיבסון SG

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גיבסון SG

גיבסון SG הוא דגם גיטרה פופולרי שהוצג בתחילת שנות ה-60 של המאה ה-20 על ידי חברת גיבסון.

מקורות

בשנת 1960 מכירות הגיבסון לס פול ירדו בצורה משמעותית. בשנת 1961 חברת גיבסון הוציאה דגם משופר של הלס פול שכלל גיטרה קלה יותר, בעלת עיצוב חדש, עם גישה טובה יותר לשריגים הגבוהים ולנגינה נוחה יותר. משום היות הגיטרה קלה כל כך, הצוואר היה כבד ביחס לגוף, מה שגרם לו לנטות למטה. החיבור בין הצוואר והגוף הוזז שלושה שריגים קדימה, על מנת שתהיה אליהם גישה טובה יותר. כמו כן הגיטרה הייתה זולה יותר, משום השימוש המועט יותר בעץ והבנייה הקלה יותר. הגיבסון SG תוכננה על מנת להתחרות עם הפנדר סטראטוקסטר, שמכירותיה עלו באותה תקופה, גם משום מחירה הזול יותר.

בפרסומות ל-SG היא הופיעה כגיטרה עם "הצוואר המהיר ביותר בעולם". הלס פול (השם של ה-SG באותה תקופה) הייתה גיטרה פופולרית מאוד. לס פול, הגיטריסט שעזר לגיבסון בתכנון גיטרות, שעל שמו נקראה הגיבסון לס פול, לא אהב אותה וביקש ששמו יימחק ממנה. גיבסון מיהרו להחליף את השם ל-SG, קיצור של "SOLID GUITAR", או: גיטרה בעלת גוף מוצק, לא חלול, כפי שהיה נהוג לבנות גיטרות בתחילת המאה ה-20. למרות ששמו של לס פול הורד מן הגיטרות כבר בשנת 1961, במפעל גיבסון נותרו תגיות שם הנושאות את שמו של לס פול, שהורכבו על הגיטרות עד סוף שנת 1963.

דגמים וסוגים

מאז הוצאת הSG היא הוצעה למכירה במספר דגמים: הדגם הזול יותר נקרא "ג'וניור", הבינוני "סטנדרט" והדגם המשופר והיקר מכולם- ה"קאסטום".

דגמי ה"קאסטום" שיוצרו בין השנים 1961-1963 לא נשאו את השם SG, אך נשאו את חתימתו של לס פול בין לוח האצבוע למיקרופון הצוואר, יחד עם השם "קאסטום". השם "סטנדרט" נחרט על כיסוי מוט הכיוון (ה-TRUSS ROD) מתחילת יצור הדגם ועד היום. לכל דגמי ה-SG בין השנים 1961-1965 היה מגן שריטות קטן ,שלא כיסה את אזור המקרופונים, אך בדגמים שיוצרו משנת 1966 תוכנן מגן שריטות גדול שמכסה את כל האלקטרוניקה שעל הגיטרה, בדומה לפנדר סטראטוקסטר.

בשנת 1971 הוציאה גיבסון גרסה בעלת מגן שריטות "מרחף", בדומה לזה שעל הגיבסון לס פול, והוצע כתוספת לגיטרה גשר ביגסבי, המשמש כגשר צף להרפיה ולמתיחה של המיתרים על מנת ליצור שינוי טונאלי.

באותה שנה הוצעו גם הSG-100 כדגם זול עם מיקרופון יחיד, וה-SG-200 בעלת שני מיקרופונים עם סליל יחיד, בשם P-90 (גרסה אשר שוחזרה מאוחר יותר ונקראה SG Classic). כמו כן גם הדגמים היוקרתיים SG PRO וה-SG DELUXE הוצאו, אך בשנת 1972 בוטלו הדגמים המיוחדים.

בשנת 1968 הוכרזה ה-SG "ספיישל"- דגם הממוקם בין ה"ג'וניור" ל"סטנדרט" וכוללת שני מיקרופונים יחידי-סליל, גשר קבוע או צף, כריכה בצוואר ונקודות לאורך הצוואר (במקום הטרפזים שהיו נהוגים בדגמים היקרים יותר). כיום הספיישל כוללת שני מיקרופונים כפולי-סליל, (HUMBUCKERS)ומגן שריטות גדול, בדומה לדגמי הסטנדרט.

בשנת 1980 הוכרזה גירסת SG הכוללת שני מיקרופונים אקטיביים, מופעלי סוללה. שם הדגם היה "גיבסון SG-R1". מפרט הדגם היה: גוף מוצק מסיסם (MAHOGANY), בצבע שחור, ללא מגן שריטות, סימוני נקודות על הצוואר במקום טרפזים, גשר קבוע בלבד, מחווני טרבל ובאס מ-0 למינוס או פלוס 5, במקום מ-0 ל-10 כפי שהיה נהוג, וכמו כן מפסק השולט על היות המיקרופונים אקטיביים או פאסיביים.

שם הדגם שונה ל-"SG ARTIST", אך הופסק יצורו של הדגם. מדגם זה יוצרו אך ורק כ-200 כלים.

בשנת 2008, הוצג דגם הSG ROBOT. דגם זה כלל מנגנון כיוון אוטומטי, שחוסך לנגן את הצורך בכיוון הגיטרה לפני הנגינה. כמו כן יכלה הגיטרה לכוון את הגיטרה לכיוונים מיוחדים ללא צורך בטיפול לכלי, וגם לטפל בבעיות אינטונציה.

בשנת 2009, הוציאה גיבסון את דגמי ה-SG RAW POWER, הבנויים מגוף וצוואר מעץ האדר (MAPLE) בצבעים מיוחדים. מחירם נקבע בין דגם הספיישל הזול לדגמי הסטנדרט היקרים יותר, וגם את דגמי ה-ZOOT SUIT דגם שבנוי כולו מלמינציה של חתיכות עץ BIRCH דקות מאוד שכל אחת מהן צבועה בצבע אחר.

דגמים מיוחדים ודגמי חתימה

גיבסון הציעה במשך השנים עשרות סגנונות של הSG, החל מהספיישל, ה"פידד", ה"סופרים", דגם ה"טוני איומי" (שיצורו הופסק),דגם ה"אנגוס יאנג", דגם שחזור שנת 1961. לחברת הבת של גיבסון, אפיפון, יש מספר דגמים זולים שלה, ביניהם ה-G-400 והאלייטיסט, שהוא דגם יוקרתי על בסיס שחזור ה-1961, שיוצר ביפן בין השנים 2003-2005.

אמנים מזוהים

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0