גינטר שבובסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גינטר שבובסקי
Günter Schabowski
שבובסקי בשנת 1982
שבובסקי בשנת 1982
לידה 4 בינואר 1929
אנקלם, פומרניה, רפובליקת ויימאר
פטירה 1 בנובמבר 2015 (בגיל 86)
ברלין, גרמניה
מדינה גרמניה המזרחיתגרמניה המזרחית גרמניה המזרחית

גינטר שבובסקיגרמנית: Günter Schabowski;‏ 4 בינואר 1929 - 1 בנובמבר 2015[1]) היה פוליטיקאי מזרח גרמני, חבר מפלגת האיחוד הסוציאליסטי של גרמניה. עיקר פרסומו מנאום שנשא ב-9 בנובמבר 1989, שבעקבותיו נפתח הגבול הפנים-גרמני, והופלה חומת ברלין.

ביוגרפיה

שבובסקי נולד באנקלם שבפומרניה (כיום במדינת מקלנבורג-מערב פומרניה). הוא למד עיתונאות באוניברסיטת לייפציג, ולאחר מכן החל לעבוד כעורך במגזין של איגודים מקצועיים בשם Tribüne ("טריבינה"). ב-1952 הוא הצטרף למפלגת האיחוד הסוציאליסטי של גרמניה. בין השנים 19671968 למד באקדמיה של המפלגה הקומוניסטית. ב-1978 הוא מונה לעורך הראשי של העיתון Neues Deutschland (גרמניה החדשה - נויס דויטשלאנד), העיתון הרשמי של מפלגת האיחוד הסוציאליסטית והעיתון המוביל במזרח גרמניה. ב-1981 צורף למועצה הראשית של המפלגה. ב-1985 התפטר מתפקידו בעיתון, ומונה לתפקיד המזכיר של סניף המפלגה במזרח ברלין וצורף לפוליטביורו של המפלגה. בין השנים 1981–1990 כיהן כחבר בפולקסקאמר.

הפלת חומת ברלין

באוקטובר 1989 עזר שבובסקי, יחד עם מספר חברים אחרים בפוליטביורו להדיח את אריך הונקר לאחר כהונה ארוכה כמנהיג מזרח גרמניה ולהחליפו באגון קרנץ. במסגרת השינויים שנעשו מונה שבובסקי לדובר הלא רשמי של המפלגה, ובמסגרת תפקיד זה כינס מסיבות עיתונאים רבות, על מנת לעדכן על השינויים במדינה.

ב-9 בנובמבר 1989, בבוקר לפני שכינס מסיבת עיתונאים נוספת, קיבל פתק לפיו מזרח גרמניים יוכלו לעבור את הגבול בין שתי הגרמניות לאחר קבלת אישורים, אך לא קיבל יותר מידע על הנושא. השינויים הללו היו אמורים לחול אך ורק בשעות אחר הצהריים של אותו יום, לאחר תאום עם שומרי הגבול.

בסוף מסיבת העיתונאים הקריא שבובסקי בקול רם את תוכן הפתק. אחד העיתונאים שאל אותו מתי ייכנסו לתוקף השינויים, ואף על פי שלא ידע את התשובה, ענה שבובסקי ש"למיטב ידיעתי - מיד." (בגרמנית: Sofort, unverzüglich). לאחר מספר שאלות מהעיתונאים הוא אמר שההחלטה כוללת גם מעבר למזרח ברלין. אמירה זאת גרמה להסתערות של אזרחים על חומת ברלין והריסתה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גינטר שבובסקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0