גלגל חניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גלגל חנייה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גלגל חניה בעיר קלן שבגרמניה
גלגל חניה בירושלים

גלגל חניה (או מגדל חניה) הוא מתקן ייעודי לצורך הוספת מקומות חניה בתשלום באזורים עירוניים צפופים שבהם יש מחסור במקומות חניה, כאשר הוא מותקן בתחום מצומצם של מקומות חניה וניתן "לאחסן" כלי רכב לגובה ובכך לנצל טוב יותר את המקום. המתקן מבוסס על גלגל מסתובב המונע לרוב באמצעות מנוע חשמלי או משאבה הידראולית אשר מעביר את המכוניות מגובה הכביש כלפי מעלה וחזרה לאחר מכן.

עם הגידול באוכלוסייה ובפרט זו המגיעה על בסיס יומי אל מרכזי הערים במכונית פרטית, עולה יותר ויותר הבעיה של מצוקת חניה. משמעות הדבר היא שכמות מקומות החניה במפלס הכביש לא יכולה להכיל את כמות המכוניות ולכן, יש צורך בבנייה בקומות, לגובה (מגדלים) או בעומק (חניון תת-קרקעי). בנייה אפשרית בשיטה המסורתית (חניון בנוי) או חניון אוטומטי, שהוא פחות יקר, תופס פחות שטח ויותר מהיר להקמה. היתרון הכלכלי נעוץ גם בכך שהעירייה יכולה לגבות בסך הכל יותר כסף מאותו מקום חניה ואולי אף לכסות את עלות ההקמה ואת עלות התפעול.

בנוסף, מערכת אוטומטית עוזרת להפחתת זיהום הסביבה מכיוון שמכוניות לא צריכות לנוע סביב חיפוש מקום חניה - בין אם מדובר בחניון מסודר או בחניה לצד הרחוב.

מבחינת הרעיון תפעול המתקן דומה להרבה מתקנים של מחסן ממוחשב, כאשר הנהג מחנה את הרכב בכניסה ייעודית והגלגל מציב אותו באיתור מוגדר בתוך הגלגל. מתקן מכני או הידראולי מעלה את המכונית אנכית כשזו מתחת ו/או מעל זו שנכנסה למתקן בסמוך לה. מרגע שהמכונית חנתה במקום הייעודי היא מועבר ימינה או שמאלה אל מקום החניה הפנוי. כאשר המשתמש ברכב מעוניין לאסוף את הרכב המתקן מאתר את מיקומו של הרכב ומעביר אותו אל מפלס הכביש באותה נקודה ייעודית.

בישראל

גלגל חניה בעיר ירושלים

בנובמבר 2016 החל לפעול בירושלים פיילוט להפעלת המתקן באזור שוק מחנה יהודה.[1] לאחר הצלחת הפיילוט הוחלט שהגלגל יישאר[2] ועיריית ירושלים הודיעה כי תקים מתקנים נוספים ברחבי העיר[3] וב-2018 הנפיקה היתרים לעשרה מגדלים ליד שער שכם ושער ציון בלי תוכנית בנייה[4].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0