דולפין אירוואדי

מתוך המכלול
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דולפין אירוואדי
DKoehl Irrawaddi Dolphin jumping.jpg

Irrawaddy dolphin size.svg

מיון מדעי
ממלכה בעלי חיים
מערכה מיתרניים
מחלקה יונקים
סדרה לווייתנאים
משפחה דולפיניים
סוג דולפין סלוד-סנפיר
מין דולפין אירוואדי
שם מדעי
Orcaella brevirostris
תחום תפוצה
Cetacea range map Irrawaddy Dolphin.PNG

דולפין אירוואדי (שם מדעי: Orcaella brevirostris) הוא מין ממשפחת הדולפיניים בעל ראש רחב וקצר שמזכיר מעט לבנתן, והוא נפוץ במפרץ בנגל ובחופי דרום מזרח אסיה ודרומה עד אוסטרליה. הוא מצוי בסכנת הכחדה בטבע. הוא חי גם במים מליחים ובנהרות של דרום מזרח אסיה.

לווייתן זה הוא קטן ובעל סנפיר גב קטן ומעוגל, גופו כחול ולבן מלמטה והראש מעוגל ובעל פה קטן ביותר ולא דומה לצורות המקור הנפוצות אצל רוב הדולפינים. סנפיריו רחבים ובעלי קפלים והוא איטי יחסית לשאר קרוביו. קרוב משפחתו היחיד הוא דולפין סלוד-סנפיר אוסטרלי ושניהם המינים היחידים בסוג דולפין סלוד-סנפיר, שקרוב ללווייתן האורקה. אורכו הממוצע 2.3 מ' ומשקלו 90-200 ק"ג. האורך המרבי הוא 2.75 מ'.

לעיתים מתבלבלים בינו למיני לווייתנים נוספים החיים באזורו כמו פוקנה הודית או סוסא הודי, אך הפוקנה חסרת סנפיר גבי והסוסא בעל לסת מוארכת.

הדולפין משתמש באיכון ההד שלו כדי לאתר דגים, ביצי דגים, דיונונים וסרטנים למאכל והוא יודע גם לרעות את הדגים בלהקות, בדרך כלל בעומק. הם עצמם חיים בקבוצות של 2-3 פרטים, אך במקרים מסוימים גם עד 25 פרטים. הם לא קופצים כל כך מעל המים אך יורקים מים מפיהם.

בניגוד לרב הדולפינים, דולפין זה חי בנוח גם במי הים וגם בנהרות כמו נהר אירוואדי שעל שמו הוא קרוי. הוא חי ממפרץ בנגל עד לגינאה החדשה ולפיליפינים. הם אינם חיים באוקיינוס מעבר לחופים. הם נפוצים גם בשפכי נהרות בבורניאו: בסבאח ובסראוואק שבמלזיה, בברוניי ובקלימנטן שבאינדונזיה.

רוב הפרטים החיים בבנגלדש והודו (כמעט 90% מהאוכלוסייה) מצויים בסכנת הכחדה קשה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0