דינה אברמוביץ'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. דינה אברמוביץ' (אנגלית: Dina Abramowicz רוסית: Дина Абрамович, 1908, וילנה - 2000 ניו-יורק, ארצות הברית) הייתה ספרנית ממוצא יהודי ביווא ומומחית לשפת היידיש, ניצולת גטו וילנה.

חיים מוקדמים וחינוך

דינה אברמוביץ נולדה בשנת 1908 בוילנה, שהייתה אז תחת שלטון רוסי. הוריה היו מורים. כשהגרמנים כבשו את וילנה במהלך מלחמת העולם הראשונה, הם אפשרו ליהודים להקים בתי ספר משלהם. הוריה של אברמוביץ' שלחו אותה לבתי ספר יסודיים ותיכונים דוברי יידיש.[1]

בתקופה שבין שתי מלחמות העולם הייתה וילנה חלק מפולין העצמאית. אברמוביץ למדה באוניברסיטה ספרות פולנית. בשנת 1936 סיימה לימודי תואר במדעי הרוח באוניברסיטת סטפן. תחילה עבדה בספריית ילדים בווילנה ובהמשך הצטרפה לארגון ייווא עם הקמתו ב-1925.

מלחמת העולם השנייה

במהלך מלחמת העולם השנייה, וילנה נכבשה תחילה על ידי ברית המועצות וביוני 1941 פלשה גרמניה הנאצית לעיר. יהודי וילנה נשלחו לגטאות. אברמוביץ ואימה נשלחו לגטו וילנה.

בגטו וילנה, הקים הרמן קרוק את ספריית הילדים. לאחר שביקש קרוק מאברמוביץ לעבוד בספרייה החלה לעבוד כספרנית. בספריית הילדים של גטו וילנה היו כ-1000 ספרים ומטרתם הייתה להסיח את דעתם של תושבי הגטו ולהקל על סבלם.

בשנת 1943 חוסל גטו וילנה ואמה של אברמוביץ, חנה, שעסקה בחינוך והמשיכה את תעסוקתה גם בגטו, נשלחה למחנה ההשמדה טרבלינקה, שם נרצחה. עם חיסול הגטו, נשלחה אברמוביץ למחנה עבודה, אך בעת שנפתחו דלתות הרכבת קפצה מהרכבת והצטרפה לפרטיזנים ביערות בתור אחות.

לאחר המלחמה

לאחר המלחמה עברה אברמוביץ לניו ורק שם נפגשה בשנית עם אביה שעבר לשם עוד לפני המלחמה. בשהותה בניו יורק פגשה במקס ויינרייך, מייסד ייווא והם פעלו להקים מחדש את מכון המדע היהודי שהוקם בווילנה ועצר את פעילותו עם כניסת גרמניה הנאצית לעיר. בשנת 1947, מונתה אברמוביץ לעוזרת ייווא ובשנת 1953 השלימה את התואר השני שלה במדעים, מבית הספר המדעי באוניברסיטת קולומביה. משנת 1962 עד שנת 1987 הייתה אברמוביץ ספרנית ראשית בספריית ייווא ולאחר מכן מונתה לספרנית מחקר, עד מותה.

בנובמבר 1988, נחשפה אברמוביץ' בכתב העת הסובייטי סאוועטיש היימלאנד (מולדת סובייטית) למאמר על גורלן של הספריות היהודיות בווילנה. במאמר נכתב כי 20,705 ספרים בעברית וביידיש נמצאים כעת בהיכל הספר של הרפובליקה הליטאית. אברמוביץ', שלקחה חלק פעיל בבריגדת הנייר שפעלה בגטו וילנה, לא ידעה כי הארכיון של הבריגדה ושל יווא מלפני המלחמה שרד בשלמותו ואוחסן במוזיאון היהודי בווילנה.[2]

אנשים ראו באברמוביץ מקור מידע על תרבות היידיש במזרח אירופה. לאחר מותה של אברמוביץ יסדו ספריית יווא את מלגת לומדים המתעוררים של דינה אברמוביץ פוסט-דוקטורט בלימודי יהדות מזרח אירופה.

פרסים

אברמוביץ זכתה בכמה פרסים בחייה.

  • פרס ד"ר חיים ז'יטלובסקי, 1987, יידישער קולטור פארבנד.
  • פרס ד"ר ברל פרימר להישגים תרבותיים, 1992, הקונגרס לתרבות יהודית.
  • Leonard Wertheimer Multicultural Library Service Award, 1994, איגוד הספריות הציבוריות של איגוד הספריות האמריקאיות.[2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Joshua Fogel, Yiddish Leksikon: DINA ABRAMOWICZ, Yiddish Leksikon, ‏2015-12-14
  2. ^ 2.0 2.1 פרישמן דיויד, מחתרת הנייר: המלחמה על אוצרות הרוח של ירושלים דליטא, ירושלים: הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית, 2020, עמ' 266



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0