דלת מסתובבת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דלת מסתובבת היא דלת המורכבת בדרך כלל מארבע או שלוש דלתות המחוברות יחד בציר מרכזי אחד ומסתובבות סביב ציר אנכי בתוך מתחם היקפי קטן. מתחם זה בנוי לרוב מזכוכית עגולה התואמת את היקף מעגל הסיבוב ופתוחה בשני צדדים - צד אחד הפונה אל פנים המבנה וצד אחד כלפי חוץ.

דלת מסתובבת בכניסה לגורד שחקים

מבנה

דלת מסתובבת מורכבת בדרך כלל משלוש או מארבע כנפי זכוכית. הזכוכית מאפשרת לראות את האנשים המגיעים ממול. כאשר הדלת מסתובבת בצורה ידנית- על כל כנף מותקנת ידית המאפשרת דחיפה נוחה של הדלת. לעיתים מתקינים בדלת בקר מהירות מכני (גוברנור) שתפקידו למנוע סיבוב מהיר מדי של הדלת. ישנן דלתות מסתובבות המופעלות בצורה אוטומטית באמצעות הנעה של הציר – מלמעלה או מלמטה, או על ידי הנעה מהיקפה של הדלת בעזרת גלגל שיניים צידי. דלתות אלו מצוידות אמנם, בחיישני בטיחות, אך לפחות אדם אחד כבר נהרג מפגיעת דלת כזו[1].

במדינות בהן כיוון הנהיגה הוא בצד ימין של הכביש (כגון ישראל), דלתות מסתובבות יסתובבו על צירן הפוך מכיוון השעון. כך שאנשים יצאו ויכנסו תמיד מהדלת הימנית. לעומת זאת, במדינות בהן כיוון הנהיגה הוא בצד שמאל של הכביש (כגון בריטניה), דלתות מסתובבות יסתובבו בדרך כלל בכיוון השעון, אך לא תמיד.

בשנת 2006, הדלת המסתובבת הגבוהה בעולם הייתה מורכבת מארבע דלתות זכוכית בגובה 4.9 מטרים ובעלת חיישנים לשליטה על מהירות הסיבוב.

ישנן דלתות מסתובבות המיועדות למניעת מעבר ללא אישור. למשל, בשדות תעופה מותקנות דלתות מסתובבות חד כיווניות, כאשר אדם מנסה לחצות את הדלת מהכיוון השני – ולעקוף את הבידוק הביטחוני, ישנו חיישן בדלת המפעיל מעצור המונע את תנועת הדלת. מנגנון דומה פועל במחסום כניסה מסתובב, הגם שהמחסום אינו פועל כדלת שנועד להפריד בין פנים לחוץ.

היסטוריה

ב-22 בדצמבר, שנת 1881, נרשם בגרמניה על שמו של H. Bockhacker מברלין פטנט מספר DE18349 שנקרא: “Tür ohne Luftzug”, או: “דלתות ללא רוח פרצים”.

ב-7 באוגוסט, שנת 1888, נרשם בארצות הברית על שמו של Theophilus Van Kannel מפילדלפיה פטנט מספר 387,571 שנקרא: “Storm-Door Structure” או: “דלת לסופות”. דלת זו הייתה בעלת שלוש כנפיים. ברישום הפטנט לא נרשם המונח דלת מסתובבת. בשנת 1889 אף קיבל על המצאה זו פרס – על תרומה לחברה. ובשנת 1899 הותקנה הדלת הראשונה המסתובבת מעץ.

יתרונות וחסרונות

הדלת המסתובבת מפרידה בין שני החללים באופן כמעט הרמטי בכל זווית שבה תהיה, ובכך היא עשויה לתרום לחסכון באנרגיה על חימום או מיזוג אוויר כאשר יש הבדלי טמפרטורה משמעותיים בין שני צידי הדלת. באותו האופן היא גם מפרידה אקוסטית בין הפנים לחוץ. בבית החולים הדסה עין כרם הותקנו דלתות מסתובבות כדי להפריד בין אזור ניתוחי המתים של בית הספר לרפואה לשאר בית החולים ובכך לאפשר לכהנים להיכנס לבית החולים מבלי לעבור על האיסור לכהן להיטמא למת[2].

דלתות מסתובבות יכולות להיות אמצעי ביטחון, כאשר הדלתות (הכנפיים) סמוכות אחת לשנייה, כך שנוצר חלל המאפשר מעבר של אדם אחד בכל פעם. ניתן גם להתקין את הדלתות מזכוכית חסינת ירי.

דלת מסתובבת מוגבלת במספר האנשים שיכולים לעבור בה בזמן נתון. יתרה מזאת, בעת בריחה המונית מתוך מבנה, עשויים אנשים מבוהלים הנמלטים מהמבנה לחוץ על שני צידי הדלת המסתובבת ובכך למנוע לגמרי יציאה מהמבנה. בעקבות השרפה במועדון קוקונט גרוב, בו נהרגו 492 איש, בגלל שלא הצליחו לצאת דרך דלת מסתובבת חוקק במסצ'וסטס חוק הדורש להתקין ליד כל דלת מסתובבת דלת רגילה, או לחלופין לבנות את כנפי הדלת המסתובבת כך שיתמוטטו במקרה שמופעל עליהן לחץ – כך שהאנשים יוכלו לחמוק החוצה. במדינת ישראל, מחייב החוק התקנת דלת נוספת מלבד הדלת המסתובבת (דלת זו צריכה לעמוד בתנאים של דלת רגילה מבחינת רוחבה וכדומה[3]).

דלתות מסתובבות בדרך כלל אינן נגישות למשתמשי כיסאות גלגלים ואינן שמישות למי שמניע עגלת תינוק או עגלת סחורה. על כן ליד רבות מדלתות אלה יש דלת רגילה. יוצאות מן הכלל הן דלתות מסתובבות רחבות במיוחד (בעלות כנפיים ארוכות ומכסות שטח ריצפה רחב) המונעות בעזרת מנוע.

דימוי

הדלת המסתובבת משמשת לציון של אדם המרבה להיכנס ולצאת. כך, מפלגות שנכנסות ויוצאות מהקואליציה זוכות לכינוי דלת מסתובבת[4][5].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דלת מסתובבת בוויקישיתוף

הערות שוליים