דן זקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דן זקס (נולד 26 באפריל 1931 - נפטר 14 ביוני 2015; נולד כ-פטר יוליוס זקס; בגרמנית: Peter Julius Sachs) היה עיתונאי, מרצה, סופר ומתרגם ישראלי.

דן זקס ב-2011

ביוגרפיה

פטר יוליוס זקס נולד ב-26 באפריל 1931 בברלין כבן יחיד להורים יהודים מהמעמד הגבוה. אמו נקראה אספירה ואביו, אריך זקס, היה אמרגן ואיש עסקים מצליח בגרמניה.

עם עליית המפלגה הנאצית לשלטון ב-1933 מצב המשפחה החל להרע ולאחר ליל הבדולח הם עלו לארץ ישראל, השם פטר עוברת לדן, אריך לאריה ואספירה לאסתר.

באמצע שנות ה-40 של המאה ה-20 היה חניך בנוער העובד ולמד והתגורר בפנימייה לחקלאות כפר הנוער בן שמן.

במלחמת העצמאות שירת זקס כקשר באזור גוש דן במסגרת הגדנ''ע, הוא היה בין המחברים את הערים היהודיות תל אביב וחולון וחמק מהצלפים הערבים ביפו.

דן זקס נואם בוועידה העולמית ה-21 נגד פצצות אטום ומימן, הירושימה 1966

לאחר סיום שירותו הצבאי היה חבר בקיבוץ נחשון, שם נישא בשנת 1955 לחברת הקיבוץ חנה ויחד הם עברו לחולון.

החל מ-1954 עבד בעת''ים, וב-1957 החל לכתוב את הטור "הבחינה המוסרית", שבו הביע בקיצור את עמדותיו בסוגיות פילוסופיות, לעיתון על המשמר, עיתון ציוני-סוציאליסטי בבעלות השומר הצעיר שהיה מזוהה פוליטית עם מפ''ם.

ב-1962 יצא לטיול במזרח אסיה עם דגש על יפן כולל העיר הירושימה, כשחזר לישראל הרצה במספר מקומות בישראל על ביקורו בעיר שהופצצה בפצצת אטום אך לפני 17 שנים, ב-1963 יצא ספרו הראשון "מסע יפן", יומן המסע שלו במזרח אסיה בשילוב תמונות שצילם. זקס רשם חברת הוצאות לאור בשם "עדה" ובמסגרתה הוציא את הספר.

זקס הרבה לכתוב גם בחותם, מוסף "על המשמר", וכתב מגוון כתבות ומאמרים בעל המשמר במקביל למדור הבחינה המוסרית, ככותב בכיר בעל המשמר זקס היה גם חבר קבוע בוועידת מפ''ם, שהיוותה מעין פרלמנט של המפלגה.

ב-1966 שימש ראש המשלחת של מפ''ם לוועידה העולמית ה-21 נגד פצצות אטום ומימן שנערכה בהירושימה.

ב-1968 השלים תעודת בגרות והתקבל ללימודי מדע המדינה באוניברסיטת תל אביב.

ב-1971 יצא לאור תרגומו של זקס לעברית את הספר היפני הקלאסי מעשה גנז'י בהוצאת שוקן.

ב-1976 השלים תואר שני במדע המדינה, מאוחר יותר הוא השלים גם תואר ראשון בסוציולוגיה, הוא עזב את העיתונות ונעשה מרצה למדע המדינה וסוציולוגיה בבית ברל ולאחר מכן מורה לאזרחות ב"תיכון חדש" בחולון, שם לימד עד 1991.

רשימת ספריו (חלקי)

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0