האביב המערבי: הקרב בין הטכנולוגיה לדמוקרטיה - רגע האמת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האביב המערבי: הקרב בין הטכנולוגיה לדמוקרטיה - רגע האמת
עטיפת הספר. עיצוב: נועה עמבר
עטיפת הספר. עיצוב: נועה עמבר
מידע כללי
מאת ניר שוולב
שפת המקור עברית
הוצאה
הוצאה הוצאת סלע מאיר
תאריך הוצאה 2022
מספר עמודים 240

האביב המערבי - הקרב בין הטכנולוגיה לדמוקרטיה: רגע האמת, הוא ספר עיון מאת פרופסור ניר שוולב מהחוג להנדסת מכונות באוניברסיטת אריאל בשומרון. הספר בוחן את השפעת העידן הדיגיטלי על היציבות החברתית בחברות מערבית. לטענת הסופר, הקיטוב החברתי הפושה בעולם מאז שנת 2008 הוא סימן אזהרה שלאורו על החברה להזדרז ולאמץ שינויים. הספר יצא לאור בהוצאת סלע מאיר בשנת 2022.

תוכן

הספר דן במקורות לקיטוב החברתי הפושה בעולם מאז שנת 2008 ובדרכים להתמודדות עמו. בבסיס הספר החשש משינוי מהותי ובלתי הפיך ביחסי הכוחות המסורתיים הפועלים בחברה כבר בעשור הקרוב.

בשער הראשון סוקר פרופ' שוולב באופן יסודי את התהליכים הסוציולוגיים והמתמטיים לקיטוב בחברה אנושית, תהליכים כמו אפקט ע"ש תומאס שלינג, משחק השיום ועוד, ומצביע על המורכבות בבקרה על התהליכים הללו. כך לדוגמה ניסוח מתמטי של משחק השיום (The Naming Game) מצביע על כך שבמצב בו קיימת קבוצה של אנשים עם מחויבות בלתי מעורערת כלפי רעיון מסוים, כלומר שלא ניתן לשכנעם בדבר מלבד הדעה אותה הם מחזיקים, ואותה קבוצה מונה יותר מ-10% מאוכלוסיית השיח, במוקדם או במאוחר כל הרשת תאמץ את דעתם. תהליכים שונים הם המקור לשונות הכלכלית/החברתית הגדולה בתוך החברות המערביות וביניהן.

בשער השני לספר מתוארים אותם תהליכים בצילן של העידן הדיגיטלי בכללותו, הבינה המלאכותית וחברות הטכנולוגיה הגדולות. שוולב מתאר באופן כמותי ואיכותי כיצד תהליך הקיטוב תפס תאוצה. התהליך הזה אליבא דשוולב מצביע על כך שהתהליכים שנסקרו בשער הראשון שינו את אופיים מהרגע שמדורת השבט הפכה לדיגיטלית. לדוגמה, תהליך הסגרגציה של שלינג שבעולם האמיתי יכול להתארך על פני שנים מתקצר לכדי ימים ודקות ברשתות החברתיות.

בשער השלישי לספר, פרופ' שוולב מציע סדרת צעדים זהירים שעשויים להוות פתרון לבעיה[1]. בין השאר שוולב מציע: רגולציה – שוולב מניח בספרו שרגולציה כלשהי היא בלתי נמנעת. עם זאת שוולב מניח את היסודות לניסוח זהיר של החוקים לאור המגבלות החוקיות והתרבותיות שבחברה המערבית. אחריות – טוען שעל הפרטים בחברה המערבית מוטלת האחריות לפתח הרגלים חדשים ובריאים של שיח ברשת. ומניח את האחריות הזו בידי המדינה והפרט כאחד.

באפילוג לספר שוולב מצביע על קיומה של בעיה חבוייה וגדולה שבעתיים שמתהווה עם השיפור ביכולת ניתוח ביג דאטא: האפשרות שהרשתות יוכלו לתמרן את דעת הקהל באופן ממוקד ונסתר בנושאי פוליטיקה וחברה[2].

קישורים חיצוניים

  • האם הדמוקרטיה תשרוד מול אתגרי הביג-טק? | ביקורת ספר, באתר www.maariv.co.il באתר מעריב
  • האביב המערבי: הטכנולוגיה שמקטבת אותנו, באתר Podcasts, באתר פודקאסט "מה שכרוך" עם מיה סלע ויובל אביבי
  • הקרב בין הטכנולוגיה לדמוקרטיה - פרופ׳ ניר שוולב [״האביב המערבי״], נבדק ב-2022-09-25 הפודקאסט של ד"ר רועי יוזביץ'

הערות שוליים