האגלסלג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האגלסלג
Hagelslag
Hagelslag.jpg
האגלסלאג על פרוסות לחם עם חמאה

האגלסלג (מבוטא גם האחלסלח) (בהולנדית: Hagelslag) הם גרגירי שוקולד קטנים, מאורכים, בעלי טעם מתוק, שמפזרים על פרוסות לחם או טוסט אפוי פעמיים עם חמאה (ניתן לקרוא להם פיזוריות). השם מתייחס לברד, hagel כלומר ברד neerslag כלומר משקעים.

מאפיינים

האגלסלג נאכל באופן מסורתי על ידי ההולנדים לארוחת בוקר או צהריים.[1] האגלסלג לרוב אינו זמין במדינות אחרות למעט סורינאם, ברזיל, בלגיה, האנטילים ההולנדיים לשעבר ואינדונזיה (כולן מושבות הולנדיות לשעבר), שם ניתן לקנות האגלסלג בחנויות.[1][2] באזורים אלה, לקוחות משתמשים בדרך כלל בהאגלסג לקישוט קינוחים ועוגות. האגלסלג זמין גם בקהילות ההולנדיות האתניות של ניו זילנד, כגון Foxton ב-Manawatū, שם הוא זמין באופן נרחב.[3][4]

וריאנט נוסף של האגלסלג הוא hagelslag vlokken ("האגלסלג פתיתים"), פתיתי שוקולד לפיזור על כריכים. יש גם טעמים אחרים של האגלסלג, כגון chocoladehagelslag (שוקולד) ו-vruchtenhagel (פרי).[1]

היסטוריה

על פי רישומים היסטוריים מארכיון העיר אמסטרדם, האגלסלג הומצא במקור על ידי BE Dieperink, מנהל חברת ממתקי הליקריץ VENCO, בשנת 1919. VENCO השיגה פטנט על השם, מה שאומר שחברות אחרות, לא הורשו להשתמש במונח זה, כדי לתאר את המוצרים שלהם. כתוצאה מכך, חברת דה רויטר (De Ruijter) בחרה לתת שם לפתיתי פיזור שלהם על סמך הטעמים שלהם, תוך שימוש במונח האגל (hagel) לאחר ציון הטעם (כגון ב-vruchtenhagel).[1] דה רויטר הציגה תחרות ל-VENCO עם מבחר הטעמים שלהם, כולל לימון, פטל, תפוז וזרעי אניס. על פי כמה מקורות, ניתן לייחס את מסורת פתיתי הפיזור ההולנדיים לשנת 1919, כאשר מפעל ליקריץ באמסטרדם פיתח פיזוריות כאלהבטעם אניס.[5]

מוצרים דומים

במדינות אחרות, לרבות בישראל, יש מגוון שלם של מוצרים דומים להאגלסלג שמשמשים כפיזוריות קונדיטוריה לקישוט עוגות, עוגיות, קינוחים וגלידה. פתיתי פיזור כאלה זמינים ברחבי העולם, ומשמשים ליצירת לחם פיות, קינוחי יום הולדת לילדים מאוסטרליה, המורכב מלחם עם חמאה ופתיתי שוקולד או סוכריות מעל. ישנם הרבה סוגים בכל הנוגע לצורה (נקראים גם סוכריות קונפטי, אבל לרוב הם בצורת מוטות קטנים. הולנדים, מלבד האגלסלג, אוכלים גם Muisjes ("עכברים קטנים"), שהם זרעי אניס המצופים בקליפה מתוקה.[5]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האגלסלג בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 Wedia. "A brief history of Dutch sprinkles a.k.a. hagelslag". IamExpat (באנגלית). נבדק ב-2023-05-13.
  2. ^ "SchoolTV: Eigenwijzer - Aardrijkskunde - Speculaas en hagelslag". 2010-10-29. אורכב מ-המקור ב-2010-10-29. נבדק ב-2023-05-13.
  3. ^ "Hollandse molen in Nieuw Zeeland - Reisverslag uit Foxton, Nieuw Zeeland van Familie Helder - WaarBenJij.nu". famhelder.waarbenjij.nu. נבדק ב-2023-07-26.
  4. ^ "De Molen (windmill) Foxton, 96a Main Street, Phone +64 6 363 5601, page 2". nz.oceaniabiz.com. נבדק ב-2023-07-26.
  5. ^ 5.0 5.1 Food, Science Meets (2016-11-23). "Giving Thanks For Hagelslag |". Science Meets Food (באנגלית). נבדק ב-2023-05-13.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0