היחידה לפיקוח ארצי על הבחירות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

היחידה לפיקוח ארצי על הבחירות במשרד הפנים, היא יחידה במשרד הפנים שבסמכותה ובאחריותה לנהל לפקח ולהוביל את הבחירות ברשויות המקומיות ובמועצות האזוריות ולאפשר לכל בעל זכות בחירה לממש את זכותו הדמוקרטית לבחור ולהיבחר ולהבטיח כי הבחירות ברשויות המקומיות בישראל יתקיימו כהלכה ועל פי חוק.

מיון מעטפות חיצוניות

בראש היחידה עומד המפקח הארצי על הבחירות במשרד הפנים.

רקע

בחוק הרשויות המקומיות [בחירות], התשכ"ה 1965 וצו המועצות המקומיות [מועצות אזוריות], תשי"ח- 1958 נקבע כי הבחירות בשלטון המקומי תתקיימנה אחת לחמש שנים, לא כולל בחירות מיוחדות.

המוסדות הנבחרים[1]: בעיריות ובמועצות מקומיות, ראשות הרשות ומועצת הרשות.

המוסדות הנבחרים במועצות אזוריות: ראשות המועצה, מועצת המועצה והוועד המקומי או נציגות.

הבחירות לרשויות המקומיות מתקיימות[2] על פי החוק בכל חמש שנים. ביום ג' השלישי לחודש חשוון. אם השנה שלפני הבחירות הייתה מעוברת, הבחירות תתקיימנה ביום שלישי הראשון לחודש חשוון. מועד זה ניתן לשינוי רק בנסיבות מיוחדות המחייבות דחייה, ושינוי כאמור מחויב באישור שר הפנים.

הבחירות הבאות אמורות להתקיים ב31 לאוקטובר 2023.

אחסנת ציוד לבחירות מחוז צפון

תפקידי היחידה הארצית לפיקוח על הבחירות

בשנת הבחירות יחידת המפקח הארצי על הבחירות במשרד הפנים אחראית לתכנן, לנהל ולבצע מגוון פעילויות נרחב, בהיקפים משמעותיים ובפריסה גאוגרפית רחבה, באמצעות בעלי תפקידים שונים המגויסים לטובת העניין[3].

היחידה היא הגוף הממונה על ניהול חוקי ותקין של הבחירות ברשויות המקומיות (לרבות במועצות האזוריות) בהתאם לדיני הבחירות. היחידה קובעת נהלים והוראות בדבר הכנה והיערכות לבחירות.

מלבד זאת, היחידה מוסמכת לקדם ולהוביל חקיקה[4] לבחירות ברשויות. ופרסום חוזרים והנחיות לרשויות ולמנהלי הבחירות בהיערכות לקיום הבחירות.

אחד מתפקידיה המרכזיים של היחידה הוא להכריע האם מועמד מנוע מלהגיש מועמדות לראשות רשות, היות שנמצא שאינו עומד בדרישות החוק. עוד בסמכות היחידה הפעלת תהליכי פיקוח ובקרה, לרבות בהליכי הגשת הרשימות, קביעת התוצאות ומעקב אחר אירועים חריגים.

כמו כן, היחידה ממונה על הכנת פנקס בוחרים לכל מועד בחירות ומסירת מידע פנקס. היחידה פועלת להסדרת מקומות הקלפי לקראת הבחירות לרשויות המקומיות והנגשת הקלפיות לציבור.

בנוסף, היחידה אחראית על פרסום והסברה להעלאת שיעורי ההשתתפות בבחירות ומסירת מידע לציבור על זכאות לבחור ומיקומי הקלפיות, לרבות משלוח הודעות לבוחרים.

עוד, היחידה אחראית על ניהול מערך מימון הבחירות ותשלום המימון.

ליחידה הסמכות לאיתור, גיוס והכשרת מנהלי הבחירות, מזכירי הקלפיות ובעלי תפקידים נוספים בבחירות. סעיף 29 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות) וסעיף 142 לצו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות), התשי"ח-1958 קובעים כי שר הפנים ימנה מנהל בחירות לכל רשות מקומית בה יתקיימו בחירות. בתקופת ההיערכות לבחירות, ובתקופת הבחירות, יחידת המפקח הארצי אמונה על איתור, מיון, הכשרה, ליווי והנחיה של מאות מנהלי בחירות. לתפקודו ומקצועיותו של מנהל הבחירות משקל מכריע בהשפעה על הצלחת הליך הבחירות. למנהל הבחירות הוקנו סמכויות רבות בחוק ובמסגרת תפקידו הוא נדרש לביצוע פעולות שונות הנוגעות להליך הבחירות על שלביו השונים.

כצעד מקדים לבחירות היחידה מובילה ומנהלת את כל ההליכים הייחודיים בבחירות במועצות האזוריות, וכן הכנה ומסירת חומרי ההצבעה לכל ועדות הקלפי.

ביום הבחירות היחידה מנהלת מובילה ואחראית על סדר וניהול מטה יום הבחירות.

בין מערכות הבחירות אחראית היחידה על ניהול התפטרויות ומינויים של נבחרים. ומענה וטיפול בבחירות מיוחדות בעקבות פטירה/התפטרות.

ובסיום הליך ספירת הקולות בסמכות היחידה לפרסם את תוצאות הבחירות הרשמיות.[5]

באתר היחידה מופיע ארכיון של תוצאות הבחירות לרשויות המקומיות בעבר[6].

מפקחי היחידה הארצית לפיקוח על הבחירות לדורותיה

בחירות שנים המפקח הערות
1983
1989
1993
1998
2003
1979–2007 אהוד שיל"ת, עו"ד
2008 2007–2013 ששי קציר
2011–2012 איילת פישמן, עו"ד שובצה במשרה מינוי בפועל
2013 2013–2017 יוסף ברון
2018 2017–2020 ענת אסרף
2021– ריאן גאנם, רו"ח[7]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המכון הישראלי לדמוקרטיה, שיטת הממשל
  2. ^ גדעון רהט, שיטת הבחירות מברירת מחדל לשיטה משורינת
  3. ^ פירוט תפקידיה המרכזיים של היחידה, אודות היחידה, באתר משרד הפנים
  4. ^ Ilia Zatcovetsky, Konstantin Yanovskiy, ארץ הבחירות בין מי למי הבחירות? הניתוח הסטטיסטית קצר של הסקרים <br>The Elections Land. Who Is Fighting Tonight? The Public Opinion Polls Short Statistical Analysis, SSRN Electronic Journal, 2019 doi: 10.2139/ssrn.3364197
  5. ^ תוצאות בחירות 2018, באתר GOV.IL
  6. ^ אתר משרד הפנים, ארכיון בחירות, באתר GOV.IL
  7. ^ ריאן גאנם, באתר Maoz
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0