היטורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוגמה של טבלת היטורי לא פתורה (ראה תחתית הדף לפתרון)

היטוֹרייפנית: ひとりにしてくれ - לבד), קיצור של "היטורי ני שיטה קורה"-"עזבו אותי לבד", היא סוג של חידת היגיון שפורסמה על ידי ההוצאה לאור ניקולי ומקורה ביפן. היטורי הופיע לראשונה ב Puzzle Communication Nikoli בגיליון מספר 29 (מרץ 1990).

חוקים

המשחק מתבצע על טבלה של תאים, ובכל תא נמצא מספר. המטרה היא לשלול מספרים על ידי מילוי התאים, כך שהתאים שהושארו לא יכילו מספרים שמופיעים יותר מפעם אחת בכל שורה או טור נתונים. תאים שמולאו לא יכולים להיות סמוכים במאונך או במאוזן, אף על פי שהם יכולים להיות סמוכים באלכסון. התאים שלא מולאו חייבים כולם להיות מחוברים לרצף תאים אחד, אסור שתאים מלאים "יסגרו" על תא או תאים לא מלאים ויבודדו אותם מהשאר (נגיעה בקדקודי התא איננה נחשבת לצורך הרצף).

שיטות פתרון

  • לאחר שוודא שתא חייב להיות שחור, אפשר לראות כי כל התאים המאוזנים והמאונכים אליו חייבים להיות לבנים. ישנם שחקנים המקיפים מספרים שחייבים להיות לבנים ומוצאים זאת שימושי לקריאת הטבלה במהלך הפתרון.
  • אם מספר הוקף ככזה שחייב להיות לבן, כל התאים המכילים מספר זהה והנמצאים באותה שורה או באותו טור חייבים להיות שחורים.
  • אם תא יפריד אזור לבן משאר רשת התאים הלבנים במקרה שהוא יצבע בשחור, התא חייב להיות לבן.
  • ברצף של שלושה מספרים זהים וסמוכים, המספר האמצעי מוכרח להיות לבן ושני האחרים חייבים להיות שחורים (אם אחד מהתאים בקצה הרצף היה לבן, היה נוצר מצב של שני תאים שחורים סמוכים - מצב אסור).
  • ברצף של שני מספרים זהים וסמוכים; אם בהמשך אותה שורה או אותו טור ישנו עוד תא עם אותו מספר, המספר הבודד יהיה שחור (אם הוא היה לבן, היה נוצר מצב של שני תאים שחורים סמוכים - מצב אסור).
  • כל מספר שמשני צדדיו ההופכיים סמוכים לו שני מספרים זהים, חייב להיות לבן, מפני שאחד משני המספרים הללו חייב להיות שחור, ומצב של שני שחורים סמוכים אינו חוקי.
  • כאשר ארבעה מספרים זהים נמצאים בריבוע של 2X2, שניים מהם חייבים להיות שחורים ובאלכסון אחד. יש רק שני צירופים אפשריים לכך, ולעיתים ניתן להחליט איזה מהם הוא הנכון על ידי בדיקה האם אלכסון זה יפריד אזור לבן משאר רשת התאים הלבנים במקרה שהוא יצבע בשחור.
  • כאשר ארבעה מספרים זהים נמצאים בריבוע של 2X2 השוכן באחת מפינות הטבלה, המספר השוכן בפינת הטבלה והמספר שנמצא באלכסון אליו מוכרחים להיות שחורים. האפשרות השנייה תותיר את המספר הפינתי מבודד משאר רשת התאים הלבנים - מצב שאסור על פי החוקים.
דוגמה לטבלת היטורי פתורה (ראה בחלקו העליון של העמוד את הטבלה הלא פתורה)

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Puzzle Cyclopedia, Nikoli, 2004. ISBN.

קישורים חיצוניים