היטל פולר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת פולר מושטחת לעשרימון כשחלקי הארץ עוקבים זה לזה
צורת העשרימון עליה מבוצע ההיטל לפני פריסתו

היטל פולר או מפת פולר (Fuller map) או מפת דימקסיון (Dymaxion map) הוא מפת עולם בצורת היטל של כדור הארץ על שטחו של פאון. רוב שטח הפאון שומר על הפרופורציונליות שקיימת על פני הכדור. בכל פאה נמצא אזור ימי או יבשתי נרחב שצורתו וגודלו היחסי נשמרים. את הפאות ניתן לפתוח לצורות מישוריות שונות המאופיינות בקיטועים רבים כך שלמפה המתקבלת אין כיווני מעלה-מטה. בניגוד להיטלים אחרים, הוא נועד לייצג את כדור הארץ בשלמותו בלבד.

המפה הומצאה על ידי האדריכל והפילוסוף האמריקאי ריצ'רד באקמינסטר פולר, מפתח הכיפה הגאודזית. היא פורסמה לראשונה ב-1 במרץ 1943 בכתב העת לייף כהיטל על קובוקטהדרון. המאמר שנקרא "עולם הדימקסיון של ר. באקמינסטר פולר" כלל דוגמאות וביניהן אחת לגזירה עם הוראות להכנת גלובוס, או מפה שטוחה המסודרת כרצון המכין כדי להאיר אספקטים מסוימים בגאוגרפיה[1]. המפה נרשמה כפטנט ב-1946[2]. ב 1954 יצר פולר גרסה עם היטל על עשרימון שפיאותיו שונו מעט באופן שווה. גרסה זו כונתה בפי פולר 'מפת עולם אויר-אוקיינוס' ( The AirOcean World Map ) והיטל פולר מזוהה היום בעיקר איתה. 'השם 'דימקסיון', ראשי תיבות של 'דינאמיות מקסימום מתח' ( dynamic maximum tension ), ניתן על ידי פולר למספר המצאות שונות: בית דימקסיון, מכונית דימקסיון, שנת דימקסיון ויומן דימקסיון בו רשם פולר את קורותיו.

תכונות

רשת עשרימון זו מראה את האוקיאנויסים המקיפים את אנטארקטיקה
מפת פולר עם חלקי ארץ צמודים זה לזה
המחשת ההיטל הגנומוני. ככל שמתרחקים מנקודת האמצע, המרחקים על משטח הנייר גדלים

תכונה מובהקת של היטל פולר היא מתן גמישות בייצוג כדור הארץ על מישור. בהרכבה אחת שלו כל האוקיינוסים ניראים כרצף אחד מוקף יבשה. בהרכבה אחרת שלו היבשות מצורפות זו אחר זו. ב"קילוף" אחר של העשרימון ניתן לייצג את כל היבשות כאי מרכזי באוקיינוס יחיד. בכך מודגשת היחסייות שבנקודת המבט[3]. פולר טען שיתרון נוסף של המפה הוא העדר הטיה תרבותית היות שהצפון איננו למעלה והדרום אינו למטה ( יצויין שקיימות מפות, בעיקר במספר מדינות בחצי הכדור הדרומי, בו הדרום נמצא למעלה ). במקום מושגי מעלה / מטה וצפון / דרום, הציע פולר את הכיוונים 'פנים' ו 'חוץ' כנקודות לעבר מרכז הגרביטציה של כדור הארץ או ממנו בהתאמה.

לדברי פולר, בהשוואה להיטל מרקטור, המפה מעוותת פחות את הגודל הייחסי של אזור נתון ובהשוואה להיטל גל-פטרס, היא מעוותת פחות את צורתו של אותו אזור. כלומר בניגוד לרוב ההיטלים בהם עיוות קטן יותר בצורה גורר עיוות גדול יותר בגודל היחסי ולהפך, היטל פולר מצמצם את העיוות בשניהם.

צלעות המשולש של כל פאה בעשרימון תואמות חלק ממעגל גדול על כדור הארץ. ככל שנתקדם למרכז כל משולש, המרחק היחסי בין שתי נקודות שעל כדור הארץ יצטמצם. כלומר מרחק זהה על כדור הארץ ייראה על הפאה גדול יותר אם הוא קרוב לצלעות וקטן יותר אם הוא קרוב למרכז. מאפיין זה מבדיל את מפת פולר מהיטל גנומוני המקובל במפות עולם. בהיטל כזה ככל שמתרחקים מנקודת המרכז שעל הישר, מרחקים זהים על כודר הארץ ייראו גדולים יותר.

המפה כהשראה

ב 1967 צייר ג'ספר ג'ונס מפה "מבוססת על דימקסיון עולם אויר-ים של באקמינסטר פולר" המופיעה במוזיאון לודוויג בקלן[4].

ב 2013 לרגל 70 שנה לפרסום מפת דימקסיון בעיתון לייף, הכריז מכון באקמינסטר פולר על תחרות "DYMAX REDUX" בין מעצבים גרפיים ואומנים ויזואלים לשימושים חדשים במפת פולר. יותר מ 300 הצעות מ 42 מדינות התקבלו[5][6].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היטל פולר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ארכיון 'לייף' של גוגל עמ' 41-55 [1]
  2. ^ פטנט US מספר 2393676 [2]
  3. ^ המכון רשת אנרגיה גלובלית FAQ לגבי מפת פולר [3]
  4. ^ התמונה במוזיאון לודוויג, קלן [4]
  5. ^ שבע מהמפות בתחרות [5]
  6. ^ מאמר על התחרות באתר BFI המכון של באקמינטר פולר [6]