הילרי פטנאם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הילרי פטנם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הילרי פטנאם
Hilary Whitehall Putnam
פאטנם ב-2006
פאטנם ב-2006
זרם פילוסופיה אנליטית, פרגמטיזם
תחומי עניין פילוסופיה של המדע, פילוסופיה של השפה, מטאפיזיקה, פילוסופיה של הנפש, מטאפילוסופיה, פילוסופיה יהודית
הושפע מ קאנט, פרס, ויליאם ג'יימס, דיואי, קירקגור, הוסרל, מרקס, פרויד, ויטגנשטיין, קוויין, טיורינג, גודמן, רוזנצוויג, בובר, לוינס
השפיע על סול קריפקה, דניאל דנט, דונלד דייווידסון, פול בנאסרף,

הילרי וייטהול פטנאםאנגלית: Hilary Whitehall Putnam;‏ 31 ביולי 1926 - 13 במרץ 2016) היה פילוסוף יהודי-אמריקאי. תרם תרומות חשובות בתחום הבעיה הפסיכופיזית, פילוסופיה של הלשון, פילוסופיה של המדע ופילוסופיה אנליטית. נודע בביקורתיות האנליטית החריפה בה ניתח שיטות פילוסופיות כדי למצוא בהן פגמים, כולל את שיטתו שלו. כתוצאה מכך, התפרסם בתור מי שמשנה את דעותיו לעיתים קרובות.

ביוגרפיה

פטנאם נולד בשיקגו. אביו, סמואל פטנאם התמחה בשפות רומאניות ותרגם את דון קיחוטה לאנגלית. הוא עבד בעיתון של המפלגה הקומוניסטית האמריקאית ה"דיילי וורקר". אימו ריבה הייתה יהודיה. ילדותו עברה עליו בצרפת וב-1934 שבה משפחתו לארצות הברית וקבעה את מגוריה בפילדלפיה. בתיכון פגש את נועם חומסקי, עמו היה מיודד על אף היריבות האינטלקטואלית, כל חייו.

החל את לימודיו האקדמיים באוניברסיטת פנסילבניה והמשיך באוניברסיטת הרווארד ובאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, שם היה תלמידם של הנס רייכנבאך (מנחה התיזה שלו) ורודולף קרנפ, שני עמודי התווך של השיטה הפילוסופית השלטת של ימיו, פוזיטיביזם לוגי; למרות זאת, פטנאם גרס שכשיטה, פוזיטיביזם לוגי ‮נועדה לכישלון בשל הסתירות הפנימיות שיש בה.

פטנאם ידוע גם בגלל תרומותיו להבנת הבעיה העשירית של הילברט, לגבי קיום אלגוריתם לפתרון משוואות פולינומיות עם פתרונות שלמים (כיום ידוע שאין אלגוריתם כזה). אלגוריתם שהציע עם מרטין דייוויס לבדיקת נאותות של נוסחאות בשפה מסדר ראשון הוא הבסיס למערכות רבות לבדיקת ספיקות נוסחאות בתחשיב פסוקים.

היה חבר האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים (נבחר ב-1966). בשנת 2003 מונה פטנאם לפרופסור בכיר בבית הספר לפילוסופיה של אוניברסיטת תל אביב.[1]

פטנאם נפטר מסרטן בשנת 2016 בעיר מגוריו, בוסטון.[2]

ספרו "פילוסופיה יהודית כמדריך לחיים" יצא לאור בעברית.[3]

נישא לרות אנה ג'ייקובס, פילוסופית אף היא, ולזוג נולדו ארבעה ילדים. אף על פי ששניהם גדלו בבתים חילונים ורק אימותיהם היו יהודיות הם בחרו לקיים אורח חיים יהודי.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הילרי פטנאם בוויקישיתוף

הערות שוליים



P yin yang.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא פילוסופיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0