המפלגה הלאומנית (איסלנד)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המפלגה הלאומנית
Flokkur Þjóðernissinna
אידאולוגיות לאומיות, אנטישמית, פשיזם

המפלגה הלאומניתאיסלנדית: Flokkur Þjóðernissinna) הייתה מפלגה איסלנדית קטנה שדגלה בנאציזם.

אידיולוגיה

המפלגה האמינה בעליונות הגזע הארי ותמכה באנטישמיות[1]. היא תמכה בביטול האלת'ינגי והקמת פרלמנט חלופי וארגוני במקומו. היא תמכה ברפורמה חקלאית נרחבה במדינה ואהדה מאוד את רעיון הקורפורטיזם. בנוסף לכך, המפלגה עודדה את הממשלה האיסלנדית לבצע תיעוש במדינה ואף דחתה את החלוקה הפופולרית של שמאל וימין בפוליטיקה[2].

בסופו של דבר, המפלגה הושפעה יותר מהרעיונות של הרופא הבכיר הנאצי, פריץ קליין מאשר של אדולף היטלר. למעשה, מעולם לא נמצאו ראיות המצביעות על קשר ישיר בין המפלגה ואנשיה לגרמניה הנאצית.

היסטוריה

המפלגה הלאומנית הוקמה במרץ 1934 לאחר איחוד בין "התנועה הלאומנית האיסלנדית" שהייתה תנועה אנטי-קומוניסטית ואנטי-דמוקרטית לבין המפלגה הלאומנית האיסלנדית (קבוצה פוליטית מפולגת שהוקמה בשנת 1933)[3].

התנועה הלאומנית הייתה קשורה באופן רופף למפלגת העצמאות האיסלנדית אך כאשר הוקמה סירבו רבים מחסידיה השמרניים של המפלגה להצטרף לזו החדשה, דבר זה "אישר" שהמפלגה הלאומנית התגלתה כקיצונית יותר משתי קודמותיה[1].

המפלגה, שאימצה כמה מרעיונות ההפשיזם המיליטריסטיות, ארגנה מספר צעדות ב-1 במאי, בצעדות צעדו אנשי המפלגה כאשר הם נושאים את דגל איסלנד וגם סמלי צלב הקרס[4]. הצועדים היו לבושים בחולצות אפורות וענדו סרטי זרוע מעוטרים בצלב קרס אדום[4].

המפלגה הלאומנית מעולם לא הצליחה להשיג ייצוג כלשהו באיסלנד, למעט במועצת הסטודנטים של אוניברסיטת איסלנד, שם החזיקה מושב אחד במשך ארבע שנים רצופות[5]. חרף זאת, הם זכו לתשומת לב ב-1936 כאשר אנשי המפלגה השיגו עותק של יומנו של שר האוצר ופרסמו חלקים ממנו בעיתון המפלגה[4]. בשלב מסוים, פשטו מספר שוטרים וכמה מחבריה הבכירים של המפלגה נעצרו אך מעולם לא הורשעו בעבירה כזאת או אחרת[4]. על אף שהמפלה מעולם לא נהנתה מתמיכה רחבה, רבים מהאיסלנדים העריצו את גרמניה הנאצית[6]. חוסר הפופולריות של המפלגה בא הלידי ביטוי בהשתתפויות שלה במערכות הבחירות הארציות, המפלגה קיבלה רק 0.7% מהקולות בבחירות שנערכו במדינה ב-1934 ורק 0.2% מהקולות בבחירות שנערכו ב-1937. התוצאה הטובה ביותר של המפלגה הייתה לאחר שקיבלה כ-2.8% מהקולות בבחירות המוניציפליות שנערכו בבירת המדינה, רייקיאוויק ב-1934.

המפלגה שמעולם לא מנתה יותר מ-450 חברים החלה להידרדר אחרי גל המעצרים. 1938 הייתה השנה האחרונה בה ארגנה המפלגה את המצעד השנית שלה וב-1939 פורסמו "מטרות המפלגה הלאומנית", מסמך שהייתה הפרסום המרכזי והרשמי האחרון של המפלגה. עם זאת, המפלגה ארגנה "ויכוח" במועדון בחורף 1939–1940 בבירה רייקיאוויק וזאת על אף שלא היה לדבר השפעה[7]. לאחר הפלישה לאיסלנד ב-1940 הקבוצה הפכה לאף יותר קטנה בעקבות הכיבוש של בעלות הברית האנטי-נאציות. המפלגה פורקה באופן רשמי ב-1944 כאשר התבוסה הגרמנית נראתה כבר כבלתי נמנעת[7].

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Valur Ingimundarson, "Iceland" in Cyprian Blamires, Paul Jackson (eds.), World Fascism: A Historical Encyclopedia, Volume 1, ABC-CLIO, 2006, p. 329
  2. ^ Gudmundsson, p. 746
  3. ^ Gundmundsson, p. 745
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 Gudmundsson, p. 747
  5. ^ Gudmundsson, p. 748
  6. ^ Gudni Thorlacius Johannesson, The History of Iceland, ABC-CLIO, 2013, p. 89
  7. ^ 7.0 7.1 Gudmundsson, p. 749
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0