המרכז הישראלי למחקר איכותני של האדם והחברה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המרכז הישראלי למחקר איכותני של האדם והחברה
לוגו חדש כהה.jpg

המרכז הישראלי למחקר איכותני של האדם והחברה (Israeli Center for Qualitative Research of People and Societies) הוא מרכז רב תחומי העוסק במחקר, הוראה, שיתופי פעולה אקדמיים וכנסים לקידום המחקר האיכותני. המרכז ממוקם באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

אודות המרכז

מטרתו הראשונית של המרכז היא ליצור ולבסס קהילה אינטרדיסציפלינרית של חוקרים/ות איכותניים/ות בישראל, המקיימת קשרים מקצועיים באמצעות רשימת תפוצה אימיילית, והשתתפות בימי עיון, סדנאות וכנסים. ייחודו של המרכז הוא בכך שהוא משלב בין פעילות שמטרתה עיגון וביסוס של שיטות המחקר האיכותניות המקובלות, כמו נרטיב, סיפורי חיים או ניתוח שיח, לבין פעילות שמטרתה קידום ופיתוח של גישות מחקריות חדשניות וביקורתיות, כמו שיטות מחקר אמנציפטוריות, מחקרי פעולה משתפים, מחקר מבוסס אמנות, מחקר ויזואלי ואוטואתנוגרפיה.

בראש המרכז, שהוקם בשנת 2000 ביוזמתה של פרופ' לאה קסן במימון משותף של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב, עומדות פרופ' מיכל קרומר-נבו כמנהלת המרכז וד"ר מיה לביא-אג'אי כרכזת האקדמית.

פעילות

קבוצות מחקר- המרכז מקיים קבוצות מחקר טרנס-דיסציפלינריות לפיתוח דיון וידע מתודולוגי בהקשר ישראלי. על בסיס קבוצות אלו התפרסמו אסופות מאמרים בנושאים שונים.

  • הכל מדיד? מבטים ביקורתיים על דירוג וכימות[2] - קובץ מאמרים, אשר דנים בנושא המדידה, הכימות והדירוג בהקשריהם הרחבים ומתוך ראייתם כתופעות תרבותיות וחברתיות תלויות מקום וזמן. תשומת לב מיוחדת ניתנת להקשר הישראלי ולאופנים שבהם משמשים כלים אלה למטרות של עיצוב פני החברה, ניהול ושליטה של אוכלוסיות וחלוקת משאבים או מניעתם. עורכים יוחאי חקק, לאה קסן ומיכל קרומר-נבו (2011).
  • ניתוח נתונים במחקר איכותני[2] - הספר מציע מגוון רחב של שיטות לניתוח נתונים איכותניים. השיטות מתוארות בספר בפירוט, מודגמות ונדונות. הספר כולל חמישה שערים: שיטות לניתוח נרטיבים, ניתוח שיח, שילוב שיטות כמותניות ואיכותניות, מנתונים לתאוריה וכן שער קצר המציג ודן בדילמות אתיות ומתודולוגיות. בנוסף כולל הספר מילון מושגים. עורכות לאה קסן ומיכל קרומר-נבו (2011).
  • סוגיות במחקר נרטיבי[2] - חוברת בעריכת עמיה ליבליך, איתן שחר, מיכל קרומר-נבו ומיה לביא-אג'אי העוסקת בשתי סוגיות מרכזיות במחקר נרטיבי: הגדרה של תבחיני איכות ואתיקה. החוברת היא תוצר של שתי קבוצות עניין שהתקיימו במסגרת איגוד החוקרים האיכותניים ודנו בנושאים אלו במהלך תקופה של שלוש שנים.
  • מדברים בריאות - DIPex BGU[3] - המרכז הישראלי למחקר איכותני חבר ברשת בינלאומית DIPEx International (חיבור לאתר של הרשת), המאגדת מרכזי מחקר שמטרתם ליצור משאבים אינטרנטיים בנושאי בריאות וחולי, המבוססים על מחקר איכותני. המחקרים עושים שימוש בשיטה, אשר פותחה באוניברסיטת אוקספורד, וכוללת ראיונות נרטיבים עם אנשים המתמודדים עם מחלה או מצב בריאותי מסוים, ניתוח תמטי של ראיונות אלו והצגת עיקרי הממצאים ביחד עם קטעי וידאו ואודיו באתרי אינטרנט ייחודים. סיכומי הממצאים מספקים תמונה כוללת של מגוון חוויות התמודדות עם מצבי מחלה בעוד קטעי הווידאו מדגימים את הנאמר בסיכומים במילים של האנשים עצמם. המטרה של DIPEx International היא לקדם את המחקר האיכותני בתחום הבריאות, להרחיב את השיח הציבורי ולהציב במרכזו את קולותיהם וחוויותיהם של אנשים המתמודדים עם מצבי בריאות וחולי שונים. יצירת אתרי אינטרנט על בסיס מחקרים איכותניים קפדניים מאפשרת להציג את הטווח הרחב של חוויות אישיות של בריאות וחולי, ולספק ידע ותמיכה לחולים, למעגלי התמיכה שלהם ולאנשי מקצועות הרפואה.

הכנס הדו שנתי האינטרדיסציפלינרי למחקר איכותני

המרכז הישראלי למחקר איכותני עורך כנס רב משתתפים מדי שנתיים[4], בהשתתפות חוקרים וסטודנטים מכל המוסדות האקדמיים בישראל.

קורסים

המרכז עורך קורסים שנתיים במחקר איכותני לתלמידי דוקטורט[5]. הקורסים מקנים למשתתפים ידע מתודולוגי ברמה גבוהה בהתבסס על היכרות עם התאוריה והאפיסטמולוגיה של הפרדיגמה המחקרית האיכותנית וגישות מרכזיות בפרדיגמה זו. כמו כן, עוסקים הקורסים בפרקטיקות מתודולוגיות כגון בחירת נושא המחקר ועיצוב שאלת המחקר, בחירת אוכלוסיית המחקר, ראיונות, תצפיות, איסוף טקסטים ויומן חוקר, שיטות ניתוח נתונים, אתיקה וכתיבה.

פורום דוקטורנטים במחקר איכותני

פורום הדוקטורנטים[6] כולל מפגשים המיועדים לתלמידי דוקטורט, החוקרים בגישה האיכותנית, ממגוון דיסציפלינות ומכלל המוסדות האקדמיים. במהלך המפגשים מציגים חוקרים וחוקרות מובילים בתחום היבטים תאורטיים ופרקטיים בעריכת מחקר איכותני.

סדנאות

המרכז עורך מדי שנה כ-2 סדנאות לשימוש בתוכנת אטלס לניתוח נתונים[7] וכן מקיים סדנאות חד פעמיות בנושאים מגוונים.

ספרייה איכותנית

ספריית המרכז[8] כוללת עבודות מחקר איכותניות למאסטר ולדוקטורט שנכתבו בישראל במגוון דיסציפלינות ומוסדות אקדמיים. מטרת הספרייה לאפשר לחוקרים וסטודנטים נגישות לעבודות שנכתבו בשיטות איכותניות שונות, המרוכזות תחת קורת גג אחת. קטלוג העבודות מופיע באתר המרכז.

קישורים חיצוניים


הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0