המשחק המלכותי של אור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המשחק המלכותי של אור
לוח כללי המשחק משנת 177 לפנה"ס - ספר החוקים הקדום ביותר בעולם[1]
גרפיטי חרוט של לוח משחק שהתגלה בארמונו של סרגון השני מהמאה השמינית לפנה"ס

המשחק המלכותי של אוּראנגלית: Royal Game of Ur) הוא משחק לוח שהתגלה בחפירות הקברים המלכותיים של אוּר שבשומר. לוח המשחק מתוארך לשנת 2600 לפנה"ס.

לוח משחק זה הוא הקדום ביותר אחרי משחק הסנת בן האלף השלישי לפנה"ס שהתגלה במצרים העתיקה.

הלוח מוצג כיום במוזיאון הבריטי בלונדון.

תיאור לוח המשחק

ללוח המשחק צורה מלבנית, שעליה משבצות. הלוח מורכב משני מלבנים (באחד 3 על 4 משבצות, ובשני 3 על 2 משבצות) המחוברים ביניהם במלבן של 1 על 2 משבצות. הלוח עצמו היה עשוי עץ וצופה במשבצות ודפנות צבעוניות העשויות צדפה, אבן גיר אדומה ולפיס לזולי. העץ עצמו הרקיב במהלך השנים, אולם הציפויים נותרו במקומם ואיפשרו שחזור של צורת הלוח. על גבי לוח המשחק הופיעו צורות של רוזטה (פרח) או של חמש נקודות.

כללי המשחק

המשחק המלכותי של אור שוחק עם שתי מערכות כלים - האחת לבנה והאחת שחורה. כל מערכת כלים כללה שבע אבני משחק ושלוש קוביות משחק שצורתן ארבעון (היינו קוביות בנות ארבע פאות). כללי המשחק המקורי אינם ידועים, אולם משערים כי לא השתנו במהלך השנים, וכי לוח כללים מבבל שנכתב בשנת 177 לפנה"ס מתאר את חוקי המשחק.

אין מחלוקת כי מדובר במשחק "מרוץ" במסגרתו כל שחקן צריך להעביר את הסמנים שלו דרך מסלול מסוים, בהתאם לתוצאות הקוביה, והראשון שמעביר את כל הסמנים מנצח.

המשחק המלכותי של אור נחשב לאביו הקדמון של משחק השש בש של ימינו.

המשחק המלכותי של אור היה נפוץ במסופוטמיה גם בתקופה שלאחר נפילתה של שומר. עדות לכך היא גרפיטי של לוח משחק חרוט התגלה על גבי אחד מהלמסוכרובים שומרי השער) בארמונו של סרגון השני בדור שרוכין. הלמסו מוצג כיום במוזיאון הבריטי.

בסדרת טלוויזיה בנושא ארכאולוגיה בהגשת שמחה יעקובוביץ' מוצעת סברה לפיה הפור אותו מפיל המן על מנת לקבוע את מועד השמדת היהודים (יום חג פורים) בוצע על ידי משחק או הטלת קובייה במשחק זה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0