המשמר האדום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המשמר האדום
Vörös Őrség
אנשי המשמר האדום מגינים על "בית הסובייטים"
אנשי המשמר האדום מגינים על "בית הסובייטים"

המשמר האדוםהונגרית: Vörös Őrség) היה ארגון אכיפת חוק שפעל תחת הרפובליקה הסובייטית הונגרית. הוא הוקם בצו מ-26 במרץ 1919, וקיבל את תפקידי הז'נדרמריה, המשטרה, משמר הגבול והמשמר הפיננסי (מכס, בלו, מיסים וכדומה).

הקמה ותפקידים

צו מס' 1 מתאריך 26 במרץ קבע, בין היתר: "המשמר האדום מהווה חלק משלים לצבא האדום וניתן לשבץ את חבריו לשירות צבאי או להעבירם לצבא האדום בכל עת. במקביל להקמת המשמר האדום כל כוחות המשטרה בעלי תפקוד של אכיפת חוק יחדלו מלהתקיים. המשמר האדום כפוף ישירות לקומיסר העם לענייני הפנים (שר הפנים)."

המדינה חולקה ל-11 מחוזות וכן למחוז ה-12 בירת הונגריה בודפשט, המפקדים הראשיים של המשמר בבודפשט היו לפי הסדר פרנץ ינצ'יק, ארנה לנדלר, (שהיה מפקד "המשמר האדום" בבודפשט וגם סגן מפקד המשמר האדום הלאומי כסגן קומיסר העם לענייני פנים) דזיה בירו וארנה זיידלר. המשמר האדום לא היה מורכב רק מחיילים שפורקו מנשקם ומפועלים קומוניסטים מסורים, אלא גם מיזג את צוות המשטרה והז'נדרמריה שפורקו.[1][2] הצו פורסם ב-1 באפריל. המפקד העליון הלאומי היה (לפי סדר) ארנה לנדלר, ד"ר. פרנץ ראקוש, ד"ר זולטאן ויידה, אדה צ'לפקו[3] ובסוף לתקופה קצרה מתיאש ראקושי. המשמר בוטל על ידי ממשלת פיידל ב-3 באוגוסט בצו. ב-ט באוגוסט באוגוסט הוקמה שוב הז'נדרמריה על יד ממשלת פרידריך.

סמכויות

במסגרת המשמר האדום נקבעו סמכויות הדרגים השונות נגד גורמי הפשיעה (מפקדה ארצית, מטה מחוז, מחלקות בילוש גדודי) בהתאם לאופי הפשעים. לפיקוד הלאומי המרכזי השתייכה למשל מחלקה 3 לחקירות פליליות ועסקה בעיקר באיתור עבירות ברמה לאומית (בפועל בעיקר באזורים מחוץ לבודפשט): תיקים בהליכים של בית משפט צבאי, פעולות נגד רכוש הציבור, חקירות הדורשות מומחיות או שיתוף פעולה מיוחד. שם המחלקה השתנה מספר פעמים (ועדת החקירות של המשמר האדום, הקבוצה המרכזית לחקירות פליליות), אך כללי הנוהל שלה לא השתנו באופן משמעותי.[4]

לקריאה נוספת

ספרות בנושא

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Egyéb állami szervek 1918–1919". נבדק ב-2020-06-30.
  2. ^ Parádi József. "Rendvédelem-történeti füzetek 21. évf. (2011.) 24. sz.- A Magyar Királyi Csendőrség szervezete" (PDF). Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság. נבדק ב-2020-06-30.
  3. ^ "HU_BFL_VII_5_c_1919_5736_I_0118033 Chlepko Hantos Ede, 1919 (Személyrekord)". אורכב מ-המקור ב-2016-08-18. נבדק ב-2014-09-19.
  4. ^ מתוך עבודתו של דיולה טקאץ' - המשמר האדום
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0