הפרדת מזונות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בתזונה וברפואה אלטרנטיבית, הפרדת מזונות (מכונה גם צירוף מזונות או שילוב מזונות) היא תאוריה על פיה יש להימנע מלשלב סוגי מזונות שונים בארוחה, כדרך לשפר את בריאות הגוף ולהורדה במשקל (לדוגמה, הימנעות מאכילת מאכלים שבהם כמות גדולה של פחמימות במקביל למאכלים בהם כמות גדולה של חלבונים).

תאוריה זו אינה מקובלת מחקרית כיום ברפואה ובתזונה מודרנית, וההסברים שניתנו להצדקתה נסתרים ברובם מדרך הפעולה הידועה של מערכת העיכול.

היסטוריה

כבר בתקופות קדומות עלו המלצות להימנע משתיית מים במהלך ארוחה, מעט קודם לה או לאחריה, מתוך הנחה ששתיית מים מרובה מפריעה לתהליך העיכול בדרכים שונות, כדוגמת דילול מיצי העיכול.

התאוריה בדבר הימנעות משילוב סוגי מזונות שונים בארוחה אחת פותחה בעיקרה על ידי הרברט שלטון בספרו Food Combining Made Easy (1951), ובהמשך פותחה בדיאטת היי על ידי הווארד היי, ובדיאטת רזה לתמיד על ידי הארווי ומרילין דיאמונד.

מהות התאוריה והסבר

תאוריה זו גורסת כי יש להימנע מאכילת מזונות שונים שמכילים אבות מזון שונים, כדוגמת שילוב מזונות המכילים פחמימות עם מזונות המכילים חלבונים, וכן יש להימנע משילוב מזונות חומציים עם מזונות בסיסיים.

מפתחי התאוריה הסבירו אותה בכך שמערכת העיכול יעילה בפירוק סוג מזון אחד, בעוד שילוב מספר סוגים (כדוגמת חלבונים ופחמימות) יוצר התנגשות והפרעה לתהליך העיכול, מאחר שהוא מערב אנזימים שונים וסותרים. בנוסף נטען כי שילוב מזונות בעלי רמת חומציות ובסיס מנוגדות מוביל לתגובת חומצה-בסיס שמביאה לשינוי בהרכב המאכל ולנזק לתהליך העיכול.

ביקורת

הטענה בדבר הפרעה של מים לתהליך העיכול לא הוכחה מחקרית, וכיום נחשבת המלצה זו כאינה-נכונה וכמיתוס[1].

הטענה על התנגשות בין אנזימים שונים בעת עיכול מזונות שונים נסתרת מדרך הפעולה הרגילה של מערכת העיכול, שבה אבות מזון שונים מתעכלים במקומות שונים ולא במקביל, וכן מהעובדה שבמהלך תהליך העיכול מופרשים אל הקיבה אנזימים קבועים מהלבלב, ללא תלות בסוג המזון שנכנס אליה. בנוסף, מרבית המזונות מכילים שילוב של כמה אבות מזון, כדוגמת הקטניות שמכילים שילוב של פחמימות וחלבונים, ומעטים המזונות שאינם מכילים שילוב של כמה אבות מזון.

הטענה של הפרעה לתהליך העיכול בשילוב בין מזונות בעלי רמת חומציות שונה נסתר מדרך פעולתה הרגילה של הקיבה, שהינה חומצית ביותר, ובעת כניסת מזון שמוריד את רמת החומציות, נוספת כמות רבה של מיצי קיבה כדי לאזן בחזרה את חומציות הקיבה. מנגד, המעי הינו סביבה בסיסית, והאיזון בין החלקים השונים של מערכת העיכול נעשה באופן טבעי ואינו מושפע כמעט מסוג המזון.

כשיטת דיאטה להורדת במשקל, לא נמצאה ראיה לכך שהפרדת מזונות יעילה יותר משיטת דיאטה אחרת[2], אך נמצאה השפעה קלה על עלייה בפירוק השומן בקרב משתתפי דיאטה זו[3], ממצא שהוסבר בכך שהעדר פחמימות בארוחה הופך את השומן למקור האנרגיה העיקרי של הוגף.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף ראו מדיה וקבצים בנושא זה בוויקישיתוף.

הערות שוליים

  1. ^ איילת נדיב, מים בארוחה - נזק או תועלת?, באתר News1 מחלקה ראשונה‏, 23 באוקטובר 2013
    בלדד השוחי, מתי לשתות, בזמן האוכל או אחרי?, באתר כלכליסט, 24 בינואר 2013
  2. ^ Similar weight loss with low-energy food combining or balanced diets, International Journal of Obesity, April 2000
  3. ^ Metabolic effects of HAY's diet