הקרב על הקרח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקרב על הקרח
Facial Chronicle - b.06, page 085 - Battle of the Ice.jpg
מלחמה: מסעי הצלב הצפוניים
תאריכי הסכסוך 5 באפריל 1242
מקום אגם פייפסי, בגבול רוסיה - אסטוניה של היום
תוצאה ניצחון רפובליקת נובגורוד
הצדדים הלוחמים
מפקדים

הנסיך-בישוף הרמן מדורפט

כוחות

4,000-5,000

4,000

אבדות

לא ידוע

כ-400 מהם 20 חברי המסדר, נשבו כ-50 מהם 6 חברי המסדר

הקרב על הקרח הידוע גם כקרב על אגם פייפסי, היה התנגשות צבאית בין רפובליקת נובגורוד לבין המסדר הליבוני, שהתרחש ב-5 באפריל 1242. הוא הסתיים בניצחון נובוגורוד וסיים את התפשטות המסדר מזרחה למשך המאה הבאה.

הפלישה של כוחות המסדר הליבוני לשטחי נובוגורוד החלה בשנת 1241. כוחות המסדר כבשו את העיר פסקוב וערים נוספות בסביבה. לאחר מכך, רוב הכוחות חזרו והשאירו בפסקוב חייל מצב קטן. הנסיך אלכסנדר נבסקי מנובוגורוד ניצל את העובדה שרוב כוחות המסדר השתתפו בקרבות נגד אורדת הזהב והחל במתקפה. בתחילת שנת 1242 הגיעו לאזור גם כוחותיו של אנדרי השני, נסיך ולדימיר. הכוחות המשותפים החלו בהתקפה על פסקוב וכבשו אותה מחדש. בתחילת אביב 1242 כוחות המסדר הליבוני נצחו בקרב כ-20 קילומטרים דרומית למבצר דרפוט והחלו בהתקדמות לכיוון הרפובליקה. נבסקי תמרן את הצלבנים להילחם במיקום המתאים לו - על הקרח ברצועת אדמה צרה בין האגמים.

הליבונים כללו כ-4,000 לוחמים - חברי המסדר, אבירים דנים ומיליציה מעיר טרטו. אויביהם מנו כ-5,000 לוחמים - צבאם של נבסקי ואנדרי וכ-1,000 אנשי נובגורוד. בהתאם לרשומות הנובוגורודיות, לאחר קרב של מספר שעות האבירים התעייפו והתקשו להילחם על הקרח החלקלק. הפעלת עתודה טרייה של פרשים מצד האויב הכריעה את הקרב.

מספר האבדות בקרב לא ברור. הרשומות מציינות "מספר רב של הרוגים" מצד בעלי-הברית האורתודוקסיים ללא ציון מספר מפורש. כמו כן נכתב שבקרב נהרגו 500 אבירים. המספר לא סביר כי במסדר כולו לא היו 500 אבירים. ככל הנראה סך ההרוגים הליבונים היה כ-500.

קיימת אגדה (שמצאה ביטוי גם בסרט שצולם על ידי סרגיי אייזנשטיין בשנת 1938) שהקרח על האגם קרס תחת משקל האבירים עוטי-השריון ורבים מהם טבעו. בהתחשב בכך שאביר לא היה כבד מפרש רוסי והקרח בתחילת אפריל עבה מאוד, נכונותה של אגדה זו מוטלת בספק.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הקרב על הקרח בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0