הרפתקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרפתקה היא חוויה מרגשת או יוצאת דופן. המשמעות הרחבה של המושג מתייחס לכל יוזמה הכרוכה בסיכון פיזי, כספי או פסיכולוגי, שמטרתה להיטיב עם חיי הפרט, למשל: מיזם עסקי או התחייבות גדולה אחרת בעלת השפעה משמעותית על אורח החיים. לעיתים היא כרוכה בביצוע מעשה נועז או אף מסוכן, עם תוצאות שאינן ידועות מראש.[1] הרפתקאות שהן פעילויות הכרוכות בסכנה פיזית הן למשל צניחה חופשית, טיפוס הרים, רפטינג בנהר או השתתפות בספורט אתגרי.

מוטיבציה

קובץ:Kjelkeoverisen.jpg
פריטיוף ננסן זכה לתהילה בינלאומית לאחר שמשלחתו אל הקוטב הצפוני בשנים 1893–1896 שברה שיא והגיעה אל קו רוחב 86°14′.

חוויה הרפתקנית גורמת לעוררות פסיכולוגית,[2] שיכולה להתפרש באופן שלילי (למשל: פחד) או חיובי (למשל: זרימה). עבור חלק מהאנשים, הרפתקה הופכת למרדף בפני עצמו. לדברי ההרפתקן אנדרה מאלרו, בספרו "La Condition Humaine" ‏(1933), "אם אדם אינו מוכן לסכן את חייו, היכן הוא כבודו?". באופן דומה, הלן קלר אמרה כי "חיים הם או הרפתקה נועזת, או כלום".[3]

פעילויות הרפתקניות המתקיימות מחוץ לבית מתבצעות, בדרך כלל, למטרות נופש או התרגשות, לדוגמה: מרוץ או תיירות. פעילויות הרפתקניות יכולות גם להוביל לגילויים מדעיים, כמו למשל אלו שבוצעו על ידי החוקר-החלוץ ההרפתקן הבריטי ג'ייסון לואיס, אשר מהרפתקאותיו ניסו להפיק לקחים אפשריים אודות קיימות גלובלית.

הרפתקאות במיתולוגיה

חלק מהסיפורים העתיקים ביותר והנפוצים ביותר בעולם הם סיפורי הרפתקאות, כגון "אודיסיאה" מאת הומרוס.[4][5][6] המיתולוגיסט ג'וזף קמפבל דן במושג מסע הגיבור בספרו, " The Hero with a Thousand Faces". קמפבל מציע שלסיפורי מיתולוגיה הרואיים מתרבויות שונות יש דפוס בסיסי דומה, המתחיל עם "קריאה להרפתקה", ואחריו מסע מסוכן שבסופו ניצחון.

"האביר הנודד" (באנגלית: Knight-errant) היווה מודל לחיקוי עבור דמויות ש"מחפשות הרפתקאות", שהופיעו מאוחר יותר, בימי הביניים.

רומני הרפתקאות מציגים "גיבור היוצא למסע הרפתקאות", כמו גם סרטי קולנוע עלילתיים פופולריים מז'אנר סרטי ההרפתקאות, כגון "מלחמת הכוכבים"[7] ו-"שודדי התיבה האבודה".[8]

ראו גם

קישורים חיצוניים



הערות שוליים

  1. ^ "Adventure". dictionary.com. נבדק ב-2013-06-13.
  2. ^ M Gomà-i-Freixanet (2004), "Sensation Seeking and Participation in Physical Risk Sports", On the psychobiology of personality, Elsevier, p. 187, ISBN 978-0-08-044209-9
  3. ^ Keller, Helen (1957). The Open Door.
  4. ^ Adam Mansbach (12 בפברואר 2010). "Odysseus Remixed". New York Times. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ Richard Jenkyns (1996-12-22). "Heroic Enterprise – (Book review: The Odyssey translated by Robert Fagles)". nytimes.com. נבדק ב-2013-06-13.
  6. ^ Zweig, P. (1974). The adventurer: The fate of adventure in the Western world, New York: Basic Books.
  7. ^ Vincent Canby (26 במאי 1977). "A Trip to a Far Galaxy That's Fun and Funny". New York Times. {{cite news}}: (עזרה)
  8. ^ Vincent Canby (12 ביוני 1981). "Movie Review: Raiders of the Lost Ark". New York Times. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0