ורנייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ורנייה
Vernier
ארמון "אאיר" בעיר על יד נהר הרון
ארמון "אאיר" בעיר על יד נהר הרון
מדינה שווייץשווייץ שווייץ
קנטון ז'נבה
שטח 7.68 קמ"ר
גובה 417 מטרים
 ‑ הנקודה הגבוהה 450
 ‑ הנקודה הנמוכה 371
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 4,596 נפש לקמ"ר (2015)
www.vernier.ch
(למפת ז'נבה רגילה)

ורנייהצרפתית: Vernier) היא עיר בקנטון ז'נבה שבשווייץ. היא נמצאת ממערב לז'נבה, והיא העיר השנייה בגודל אוכלוסייתה בקנטון אחריה.

היסטוריה

ורנייה שוכנת על הדרך הרומית העתיקה שחיברה את ז'נבה וליון. שרידים ארכאולוגיים מהתקופה ומן המאות הראשונות לספירה, כולל קברים, נמצאו באתרים שונים בשטח העיר.

בימי הביניים החזיקו אצילים שונים מהסביבה קרקעות במקום, ונבנו מספר ארמונות ואחוזות, חלקם נותרו עד היום. השטח החליף ידיים מספר פעמים עד שהגיע לידיה של צרפת. בעקבות נפילת שלטון נפוליאון בשנת 1815 עבר היישוב, יחד עם חמש ערים נוספות, ממחוז אן שבצרפת לקנטון ז'נבה.

עד שנות החמישים של המאה ה-20 נותר היישוב קטן ושמר על גידול קטן אך יציב באוכלוסייתו. משנת 1960 החלו להיבנות שיכונים גדולים בשטחים שסביב הכפר הישן, והאוכלוסייה צמחה במהירות. שיכונים אלו מהווים עד היום דוגמה לאדריכלות שנות השישים.

גאוגרפיה

אחד השיכונים שנבנו במחצית השנייה של המאה ה-20 בעיר

העיר שוכנת על שטח של 7.68 קמ"ר. כ-72% מהשטח מיועד לבינוי ותשתיות - בעיקר פרוורי וילות, אך גם שיכונים, בנייה רוויה ותעשייה, כ-13% שטחים חקלאיים, כ-10% שטחי יער וכ-5% שטח לא מנוצל. העיר מחולקת לשמונה רבעים שונים. מאז 2009 עובר בעיר ציר ירוק המקשר אותה לז'נבה.

גבולה הדרומי של העיר הוא נהר הרון, אליו נשפכים כמה נחלים קטנים בשטח העיר. ממזרח נמצאת ז'נבה, ממערב נמצאת העיר מרן ומצפון לעיר נמצא נמל התעופה הבינלאומי של ז'נבה.

דמוגרפיה

נכון לשנת 2015 גרים בעיר כ-35,298 תושבים, מה שהופך אותה לעיר השנייה בקנטון ז'נבה, לחמישית בחלק דובר הצרפתית של שווייץ ולשש-עשרה בשווייץ כולה במספר תושביה. צפיפות האוכלוסין היא 4,596 נפש לקמ"ר. להלן גרף המתאר את הגידול באוכלוסיית העיר. ניתן לשים לב לגידול החד החל משנות ה-60.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ורנייה בוויקישיתוף
  • ורנייה במילון ההיסטורי המקוון של שווייץ (בצרפתית, גרמנית ואיטלקית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0