לוצרן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוצרן
Luzern
מדינה שווייץשווייץ שווייץ
קנטון לוצרן
ראש העיר אורס שטודר
תאריך ייסוד המאה ה-6 לערך
שטח 24.15 קמ"ר
גובה 436 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 2,689 נפש לקמ"ר (2011)
אזור זמן UTC +1
http://luzern.ch

לוצרןגרמנית: Luzern, להאזנה (מידעעזרה); בצרפתית: Lucerne; באיטלקית: Lucerna) היא עיר הבירה של קנטון לוצרן במרכז שווייץ. העיר, שהייתה בעבר כפר רועים קטן, שוכנת לחופיו הצפון-מערביים של אגם לוצרן, הנקרא גם ימת ארבעת הקנטונים, מאחר שהוא גובל בארבעה קנטונים שונים. לוצרן היא אחד ממרכזי התיירות הפופולריים ביותר בשווייץ, בשל מיקומה המרכזי, האטרקציות התיירותיות שהיא מציעה ואפשרויות הטיול המגוונות באזורים הסמוכים לה. בסוף שנת 2016, התגוררו בה 81,592 תושבים.

אתרים בעיר

לוצרן היא אתר תיירות פופולרי, בשל מיקומה במרכז שווייץ, לצד אגם לוצרן והרי האלפים, ובשל העובדה שהכפר שממנו צמחה השתמר במלואו לצד העיר המודרנית. אזור הבילויים המרכזי של העיר, לחוף האגם, הוא קטן יחסית וניתן לטייל בו ברגל. הכפר העתיק מהווה מדרחוב ובו מסעדות וחנויות רבות, בעיקר לשעונים ותכשיטים. נהר הרוס (Reuss) חוצה את העיר ומפריד בין העיר העתיקה לזו החדשה.

האתר הידוע ביותר של העיר הוא קאפלבריקה - גשר עץ מקורה באורך 204 מטרים שנבנה על האגם ב-1333 (רוב חלקי הגשר המקורי הוחלפו ושוחזרו לאחר שרפה שאירעה ב-1993). הגשר עובר ליד מגדל מים עתיק בצורת אוקטגון. בתוך הגשר מוצגת סדרת תמונות מהמאה ה-17 המתארות אירועים בהיסטוריה של לוצרן.

אתר ידוע נוסף בעיר הוא מוזיאון ובו תמונת פנורמה, הנקראת פנורמת בורבקי (Bourbaki Panorama). זהו ציור עצום ממדים מאת הצייר קאסטרס, המתאר את נסיגת צבא צרפת מפני צבאו של ביסמרק במלחמת צרפת–פרוסיה, בשנת 1871. מקום ההתרחשות הוא עמק היורה, ונראים בו השווייצרים מטפלים בפצועים הצרפתים. בדי הציור מודבקים זה לצד זה במעגל באולם גדול, שהצופה ניצב במרכזו ומקבל רושם של מעין צפייה בהתרחשות אמיתית.

בקרבת מקום לשם מוצבת אנדרטת "האריה הגווע", יד זיכרון לאנשי המשמר השווייצרי של לואי ה-16, מלך צרפת, שנפלו על משמרתם בהגנה על ארמון טווילרי בצרפת בזמן המהפכה הצרפתית.

אתר נוסף, הסמוך לאנדרטת "האריה הגווע", הוא גן הקרחון - מוזיאון המציג את התהוות הקרחונים והשינויים המתרחשים בהם במורדות ההרים. כן מוצגים ממצאים לגבי התקופה הפרה-היסטורית של אזור לוצרן. בגן של המוזיאון מוצגות עדויות לקרחונים שכיסו פעם את האזור. המוזיאון כולל גם מבוך מראות רחב לתיירים.

מוזיאון התחבורה - המוזיאון השוכן על גדות האגם הוא מוזיאון התחבורה הגדול ביותר באירופה. במקום מקבץ עצום ומגוון של למעלה מ-3,000 כלי תחבורה עתיקים וחדשים: מכוניות עתיקות, קטרים, חשמליות, ספינות ומטוסים, וכן תצוגות על התפתחות התחבורה בעולם.[1]

לא הרחק מלוצרן מתנשא הר פילאטוס, שהוא אחד מאתרי הסקי והטיול המפורסמים ביותר של שווייץ. הגישה אל ראש ההר היא באמצעות רכבל או רכבת הרים על גלגלי שיניים ( cogwheel railway), ששיפועה הוא הגדול בעולם.

תרבות

תהלוכת תחפושות ב"פאסנכט" ברחובות לוצרן

מדי שנה מתקיים בעיר הפסטיבל הידוע "פאסנכט" (Fasnacht), לקראת סוף החורף, בו נהוגים מסיבת תחפושות, מוזיקה, ותהלוכות המוניות ברחובות העיר העתיקה.

עיריית לוצרן

במועצת העיר, שהיא הרשות המבצעת, 5 חברי מועצה. בפרלמנט של העיר, שהוא הגוף המחוקק שלה, 48 מושבים.

יהדות לוצרן

בית הכנסת של הקהילה היהודית בעיר לוצרן

הקהילה היהודית בלוצרן נוסדה בשנת 1867, אך מנתה כעשרים משפחות בלבד ולא קיימה שירותי קהילה מסודרים. לאחר מספר שנים הגיע למקום אברהם ארלנגר שארגן את יהודי המקום לכדי קהילה ממוסדת, בנה מקווה (בין היחידים בשווייץ כולה בתקופה זו), בנה סוכה בחג הסוכות ובשנת 1912 יזם את הקמת בית הכנסת של העיר (הפעיל עד היום). ארלנגר גם שימש כנשיא החברה קדישא בלוצרן. לאחר פטירתו נכתב עליו כי היה המייסד והמנהיג של הקהילה. בשיאה מנתה הקהילה כ-150 משפחות, אך כיום חיות בה משפחות יהודיות בודדות. הקהילה היהודית מפעילה ישיבה בבית הכנסת הישן ברחוב Bruchstrasse 51, מקווה לנשים ולגברים, וכן מספקת מזון כשר.[2] נוסף לקהילה המקומית קיים בלוצרן מאז 2003 בית חב"ד הנמצא ברחוב Pilatusstrasse 20.

בעבר התקיימה בעיר ישיבה ותיקה מיסודו של הרב משה סולובייצ'יק (בהתחלה ישבה בלוגאנו), שהתפרסמה בעיקר על שם מחליפו בתפקיד, הרב יצחק דוב קופלמן שנפטר בשנת 2011. הישיבה נסגרה בסוף שנת הלימודים תשע"ה (2015) עקב חובות. באייר תשע"ו נפתחה ישיבה קטנה בבית הכנסת של הקהילה היהודית אשר מטפלת בכל ענייני הדת, מארגנת תפילות בחגים ושבתות ותפילות בכל יום עם מניינים ושיעורים.[3] למשך תקופה מסוימת עמדה הישיבה תחת הנהגתו של הרב אברהם אשי בוללאג בוגר ישיבת לוצרן הישנה ותלמידו של הרב יצחק דוב קופלמן.[4] לאחרונה[דרוש מקור: מתי?] נפתחה הישיבה שוב לצעירים תחת הנהגתו של רה"י ר' יעקב יוסף יודקאווסקי (רב ק"ק אמנדינגן בגרמניה).

בלוצרן התקיימה ועידת הקונגרס הציוני העולמי ה-19 בשנת 1935. ואף קודם לכן התקיימו בו ועידות ציוניות שונות.

ערים תאומות

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ישי מולד, Ynet חופש, באתר הפתעה שוויצרית: הכל על לוצרן, ‏31-7-2014
  2. ^ ההיסטוריה של בית הכנסת, באתר JGL – הקהילה היהודית לוצרן.
  3. ^ אברהם זילבר, הלם בעולם התורה: ישיבת לוצרן נסגרת עקב חובות, באתר רדיו קול חי, ‏ו' באב תשע"ה.
  4. ^ ישיבת לוצרן, באתר הקהילה היהודית.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0